ISS Pro Evolution (PSone) – Kuninkaan paluu

ISS Pro Evolution on realistisin jalkapallopeli, mikä koskaan on tehty. Paitsi ettei siinä ole oikeita pelaajia.

ISS Pro Evolution on jatkoa loistavalle ISS Pro '98:lle. Mitään mullistavaa uudessa versiossa ei ole, mutta yleisilme, valikot ja pelituntuma ovat nyt hiotumpia. Kolikkopelimäisestä ulkonäöstä on päästy eroon ja maalintekokikkojakaan ei ole löytynyt, toisin kuin edellisessä versiossa.

Ei kannata säikähtää lisenssin puuttumista, koska pelissä on oikeat pelaajat, mutta väärillä nimillä. Pelaajien nimiä on muuteltu mahdollisimman vähän. Sukunimestä puuttuu kirjain tai siihen on lisätty jotain, kuten Hyypiä on Hyppia. Yksinkertaisella editorilla nimet saa muutettua oikeiksi ja selostaja lausuu nimet englantilaisittain aivan oikein.

ISS Pro Evolutionissa pelataan lähinnä maajoukkueilla ja tällä kertaa Suomikin on kelpuutettu mukaan. Seurajoukkueita on mukana kourallinen, mutta ankean monikansallisen liigan pelaaminen ei innosta. Joukkueilla ei ole oikeita nimiä, vaan ne on nimetty kotikaupunkiensa mukaan. Esimerkiksi Arsenal on London ja Juventus on Torino.

MM-kisat tai oma sarja

Pelata voi sarjaa tai cupia. Maajoukkueista saa valita haluamansa maat 16 joukkueen sarjaan ja sarjan voi pelata yksin- tai kaksinkertaisena. Master Leaguessa pelataan 16 seurajoukkueella yksinkertainen sarja. Jostain syystä Master Leaguen peliajan pituutta ei saa muuttaa, vaan se on aina 10 minuuttia. Helpointa vaikeustasoakaan ei voi valita.

Cupeissa on enemmän valinnanvaraa. MM-kisat menevät oikean sarjasysteemin mukaan, ensin alkulohkot ja sitten cupmuotoinen huipennus. Euroopan-, Aasian-, Afrikan- ja Amerikan-mestaruuksista pääsee myös kisaamaan, mutta nämä käydään aina alusta loppuun cupmuotoisina. Cupin saa suunnitella itsekin, jolloin käytännössä pelataan joko sarjaa tai cupia. Turnauksia ei voi suunnitella.

Lisäksi on harjoittelumahdollisuus, jossa voi harjoitella pallon hallintaa, vapaapotkuja tai kulmapotkuja. Yksittäisotteluja voi pelata tai ottaa rangaistuslaukauskisan.

Vaikeustasoja on kolme, joista jokainen on tarpeen. Helpoinkaan taso ei ole liian helppo, eikä vaikein ole ylivaikea. Helpoimmalla tasolla ei pelikuvioista ja taktiikoista tarvitse paljon välittää. Taktiikat voi suunnitella itse tai käyttää valmiina olevia, joita on aivan riittävästi.

Realismi on tärkeintä

Pelattavuus on ISS Pro Evolutionin paras puoli. Kontrollit ovat yksinkertaiset eikä erikoisia kikkanäppäimiä eikä yhdistelmiä tarvita. Syötöt suunnataan haluttuun suuntaan, eivätkä ne mene automaattisesti omille kuten FIFA:ssa. Näppäinten paikat saa itse määritellä haluamikseen. Pelaajan juostessa pallo ei ole kiinni jalassa, joten potkaiseminen ja kääntyminen on hankalampaa kuin paikallaan ollessa.

Maaleja ei tule liikaa, sillä jo maalintekopaikkaan pääseminen on työn takana, ja pallon sisäänlaittaminen on vielä vaikeampaa. ISS Pro Evolutionissa ottelut päättyvät usein vähämaalisina tai maalittomina. Varmaa paikkaa ei ole, joten huolimattomalla potkulla voi sutaista vaikka ohi tyhjän maalin. Sama juttu purkupallojen kanssa - hutiloimalla ne menevät minne sattuu.

Pelin tempo on juuri oikea ja sitä saa halutessaan hieman muutella. Nopeinkaan taso ei tosin ole lähelläkään edes FIFA:n hitainta tasoa. Realistisesti lähes aina on vähän aikaa miettiä mitä tekee ja peliä on helppo rauhoittaa syöttelemällä taaksepäin.

Vapaapotkut ja kulmapotkut voivat FIFA:an tottuneiden mielestä olla hankalia, sillä minkäänlaisia nuolia tai muita apuvälineitä ei potkun suuntaamiseksi ole. Potkaisevaa pelaajaa käännetään perstuntumalla halutun verran ja potkaistaan sitä kovempaa mitä kauemmin nappia pitää pohjassa. Potkun voimasta näkee sentään mittarin, mutta oikean voimakkuuden saaminen on silti vaikeaa. Sitä hienompaa on, kun sitten onnistuu. Totuttelu vie aikansa, mutta loppujen lopuksi systeemi on toimiva.

Onneksi kone ei arvo virheitä, vaan jos liukutaklaa takaapäin, heilahtaa keltainen tai punainen kortti aika varmasti. Edestäpäin taklatessa tulee useinmiten vain vapaapotku. Taklausnappeja on kaksi toinen liukutaklaukselle ja toinen on lähinnä tönimistä varten.

Maalivahdit pelaavat hyvin, paitsi vastaantulotilanteissa. Molarit osaavat hienosti hoitaa hommansa rangaistusalueen sisällä, mutta odottelevat alueen rajalla läpi päässyttä hyökkääjää. Tämän vuoksi korkeilla kaaripalloilla on helpointa puhkoa vastustajan puolustus. Vaikeimmilla tasoilla kaaripallojen onnistuminen vaikeutuu.

Selostaja kortistoon

Grafiikkaa on paranneltu edellisestä versiosta. Pelaajat tunnistaa esikuviensa näköisiksi, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Kameran ollessa lähellä pelaajat ovat silti melkoisia laatikkopäitä. Animaatio on hyvää. Liikkeet ja eleet ovat eläviä, kun pelaajat kierivät kaatuessaan ja tipahtavat polvilleen punaisen kortin saadessaan. Valitettavasti pelaajat eivät loukkaannu.

Kamerakulmat ovat hyviä ja niitä on useita. Parasta on pitää kamera niin korkealla kuin voi, jotta pelitilanteet hahmottaa paremmin. Näkyville saa myös tutkan, joka näyttää joukkuetoverien sijainnin. Hitaan tempon ansiosta tutkaa ehtii jopa katsella.

Uusinnat ovat yksi pelin harvoista heikoista puolista. Kameraa saa kyllä pyöriteltyä ja zoomattua hyvin, mutta uusinnat pitäisi nähdä ajallisesti kauempaa, jotta voisi nähdä mistä tilanne syntyi. On periaatteessa aivan turha katsoa, kun pallo lähtee hyökkääjän jalasta/päästä kohti maalia ja maalivahti haroo tyhjää.

Katsomon äänet ovat mukiinmenevät, mutta selostus on onnetonta. Kaikki ottelut alkavat jokseenkin samoilla löpinöillä ja samat asiat sanotaan aina uudestaan ja uudestaan. Selostaja hehkuttaa loistavaa syöttöä, vaikka pallo menisi suoraan vastustajalle. Selostajalla on apunaan kommentaattori, joka ei tiedä mistään mitään. Pelin päättyessä tasan hän valittelee, että valitettavasti toisen joukkueen piti hävitä. Onneksi näiltä toheloilta saa piuhat irti selostuspisteestä.

Paljon hyvää

Ratkaisevasti pelinautintoon vaikuttavia virheitä on harvinaisen vähän. Uusinnat ja selostus ovat niin pieniä juttuja, että ne voi painaa villaisella. Loistavat kontrollit, realismi sekä hyvät kamerakulmat takaavat sen, että pelaaminen on hauskaa. Oikeasti tästä pelistä ei puutu muuta kuin aidot pelaajat. Harmittaa kun ei pääse pelaamaan vaikkapa Englannin Valioliigaa oikeilla joukkueilla.

Tästä on jalkapalloilullisesti vaikea pistää paremmaksi. Saa nähdä menettääkö peli vuosien saatossa vetovoimaansa, mutta tällä hetkellä tuntuu, että vain grafiikkaa voisi enää parantaa. Todellisen jalkapallon ystäville tämä on pakkohankinta.

95