Jacked (PS2) – Tämä on ryöstö!

Kilpa-ajolistasta puuttuvat enää ruohonleikkuri- ja zamboni-simulaattorit, joten alkaa olla vaikea poiketa massasta. Moottoripyöräkisailu Jacked ratkaisee ongelman yllättävällä tavalla: se ei edes yritä.

Jackedissa on tasan kaksi jippoa kilpa-ajon lisäksi. Pelissä saa kurmottaa vastustajia aseilla niin läheltä kuin kaukaa. Lisäksi muilta kisailijoilta voi pihistää ajoneuvon alta vaikka kesken kisan. Ideat eivät ole uusia saati harvoin käytettyjä, mutta tuovat vaihtelua kaahaamiseen. Naavaparrat voivat vetää henkeä ja muistella Sega Genesiksen Road Rashia.

Pelaaja valitsee oman moottoripyöräsankarinsa kuuden kliseen joukosta. Ympäri Yhdysvaltoja sijaitsevat radat avataan kisoissa menestymällä ja kesken kisan muilta kisaajilta pöllityt kulkuneuvot saa heti käyttöön. Oman moottoripyörätallin sisällön kasvattaminen muiden ratsuilla onkin hauskinta.

Grafiikka on rumaa, mutta meno vauhdikasta. Radoilla on myös siviiliajoneuvoja, mikä on moottoripyöräilijälle aina riski. Vastaantulijaan törmääminen voi joskus räjäyttää oman megamopon tulipalloksi, toisinaan kahtasataa kiitävän rekan nuppiin lasauttaminen vain pysäyttää vauhdin. Ajopelille voi antaa anteeksi realismin puutteen, koska arcade-henkeä saa käyttää tyylilajina, mutta pelin sisäisestä logiikasta lipsuminen käy hermoille.

Pelkkänä ajopelinä Jackedin hankkimista on vaikea perustella edes alehintaan. Aseiden lisääminen kaahaukseen pelastaa show’n nippanappa. Lähietäisyydeltä kilpakaveria voi kutitella kylkiluiden välissä esimerkiksi baseball-mailalla tai rautakangella. Kauempaa toimivat haulikko, tainnutin ja aina yhtä virkistävä klassikkopaukku molotovin koktaili.

Seitsemästä pelimuodosta huolimatta Jacked tuntuu halpamyyntipeliltä ja onneksi sellainen myös on. Lätty lähtee kotiin kaupasta vähän yli 30 eurolla. Kaupan päälle saa vielä muovikannet ja ohjekirjan.

Jackedin kaltaiset julkaisut joudutaan tunkemaan tämän lehden avustajille puoliväkisin. Ei siksi, ne olisivat aivan surkeita - Jacked ei sitä ole - vaan siksi, että niistä ei millään keksi mitään kovin nerokasta kommentoitavaa. Kaikki oleellinen on kirjoitettu jo aiemmin, monta kertaa.

Loppuun vielä bonusitsestäänselvyys: kaksinpelinä Jacked toimii huomattavasti yksinpeliä paremmin.

Marko Ahonen

* * * * *

Jackedin pelimuodot

Race: Aja ja taistele parhaasta sijoituksesta.

Jack It: Varasta toisen mopo ennen kuin tie päättyy.

Time Attack: Tee uusi nopeusennätys.

Gang Battle: Vie oma jengisi voittoon, pisteet ratkaisevat.

Drop Out: Jokaisen kierroksen viimeinen putoaa pois.

Survival: Kaikki ovat kimpussasi, koeta pysyä hengissä.

Timed Assault: Pudota muut motskarinsa kyydistä keinolla millä hyvänsä.

66