Jackie Chan Stuntmaster (PSone) – Sijaisnäyttelijä tähtenä

Steven Seagalit ja muut pökkelöt paitsi käyttävät sijaisnäyttelijöitä myös pelleilevät kameroilla, jotta heidän taistelunsa näyttäisivät paremmilta. Jackien Chanin ei tarvitse turvautua turhaan kikkailuun sen enempää valkokankaalla kuin pelissäkään.

Jackie Chan Stunmasterin tapahtumat voisivat olla kuin suoraan kung-fu-mestarin elokuvasta. Gangsterit kaappaavat yllättäen Jackien isoisän, joka vielä roistojen kynsissäkin vannottaa Jackia etsimään paketin. Vaarin, roistojen ja paketin perässä sitten juostaan Hongkongin syrjäkujilla, satamassa ja viemärissä mätkien matkalla läjäpäin roistoja. Juoni etenee lyhyissä animaatiopätkissä. Vaikka tarina ei kummoinen olekaan, päähenkilö näyttää ja kuulostaa nuorelta Jackie Chanilta enemmän kuin mies itse.

Jackie Chan Stuntmasteria on vaikea sijoittaa mihinkään lajityyppiin. Se on tasoloikan ja mätkintäpelin risteytys ja vielä onnistunut sellainen. Kimppuun ryntää jatkuvasti gangstereita ja epäreilusti porukalla. Toimintaleffamalliin ne tosin osaavat odottaa Jackien iskevän edellisen roiston hetkeksi maahan ennen kuin toinen ryntää päälle. Kun tappeluista on selvitty, sankarin pitää pomppia katolta toiselle tai väistellä heiluvia laatikoita ja muita esteitä.

Ohjaaminen on mukavan mutkatonta. Jackie potkii ja lyö näyttävästi vain yhtä nappia painamalla. Suuntanäppäintä tarvitsee käyttää vain tähtäämiseen. Kierähdyksille ja parille sidonnalle on omat näppinsä. Tappeleminen on ehkä turhankin yksinkertaista, sillä lähes summamutikassa naputtamalla pärjää mainiosti. Toisaalta helppous on tarkoituksellista, sillä Jackie Chanissa on samanlaista otetta kuin räiskintäpeleissä parhaimmillaan. Peli etenee omalla painollaan ja menestyminen on kiinni vain reflekseistä, kun aivot saavat ansaitsemansa lepohetken. Sen verran järkeään pitää käyttää, että katsoo minkä roiston kimppuun käy ensimmäisenä.

Ei mikään maitopoika

Eteneminen saattaa pysähtyä hetkeksi tavallista pahempaan tasopomoon, jonka hakkaaminen ei onnistukaan ensi yrittämällä. Tasoloikkamaisen epäloogiset ongelmat saattavat nekin aiheuttaa ongelmia, sillä aivan ensimmäiseksi ei tule mieleen, että talon katolle pääsee potkimalla kellari-ikkunan hajalle ja kierähtämällä siitä sisään.

Taisteluita enemmän kuolemia aiheuttavat tasoloikkakohtaukset, joissa huonosti ajoitettu hyppy tai väistö aiheuttavat kuoleman. Ne eivät ole kuitenkaan turhauttavan vaikeita, vaan muutaman harjoituskierroksen jälkeen pääsee eteenpäin. Kuoleman jälkeen peli alkaa vain pari askelta ennen ongelmakohtaa.

Grafiikka on koreilemattoman hienoa. Kaikki pinnat ovat isoja ja selkeitä, hahmot näyttävät tyylikkäiltä ja ennen kaikkea liikkuvat sulavasti. Hahmojen liikkeet on otettu suoraan Jackie Chan Stuntmasterin elokuvista. Kung-fu-tähti on käynyt Radicalin studiolla lyömässä, potkimassa ja kommentoimassa peliä, jotta päähenkilön liikkeistä saataisiin mahdollisimman aitoja. Lopputulos on onnistunut ja pelissä on paljon leffamaisia kohtauksia, joissa roistot potkitaan vaikka suoja-aidan läpi kadulle.

Musiikit ovat pliisuja, mutta mätkintä-leffamaiset äänet suhahduksineen ja mäjähdyksineen sopivat peliin täydellisesti. Loppusilaukseksi Jackie jopa laukoo ääneen tilaanteeseen sopivia puujalkavitsejä, jotka huvittavat kökköydellään.

Jackie Chan Stuntmaster on viehättävällä tavalla vanhanaikainen peli, jolle on harvinaisen vaikea antaa pisteitä. Peli ei ole erityisen näyttävä tai monimutkainen, mutta siinä on oma koukkunsa, joka pakottaa pelaamaan vielä hetken.

78