Jagged Alliance: Flashback

Paha saa palkkansa etukäteen

Olen varma, että moni pitää palkkasotureita verrattomina sisar- tai velikultina, ja se on tasan yhden pelin syytä.

Jagged Alliance 2 on niitä harvoja pelejä, joka voi haastaa UFOn kaksintaisteluun taktisen vuoropohjaisuuden kuninkuudesta. Taistelussa Arulcon hullua kuningatar Deidrannaa vastaan pelaaja värväsi palkkasotureita, joista jokaisella oli oma, taitavasti luonnosteltu persoonansa.

Legendan jälkeen lisenssiä on riepoteltu sinne ja tänne. Jagged Alliance 2 on niin ehtiväinen, että se kylvänyt pelimaailman täyteen äpäröitään. On fanipätsiä, uusiksi modattua originaalia ja tietysti erilaisia versioita erilaisilla nimillä, osa suoraan Jagged Alliancena ja osa vihjailevasti tyyliin Hired Guns: The Jagged Edge.

Mutta fanipätsillä 1.13 viritetty Jagged Alliance 2 on edelleen voittajaversio, jossa peli ja palkkisten persoonallisuus ovat  legendaarisessa tasapainossa. Juuri tuo palkkisosuus on ollut vaikea ylittää, lopputuloksena yleensä huonoja kommentteja huonosti ääninäyteltyinä.

 

Uutta verta

Oikealla lisenssillä tehtävän Jagged Alliance: Flashbackin rahoittamista ei tarvinnut edes miettiä. Sitten Steam-avain pötkähti postiin ja mielenkiintoni oli välittömästi valmiusasemissa. Josko nyt?

Asensin pelin, mutta tutoriaalin jälkeen aloin ihmetellä. Onpas tämä valmiin oloinen, ja eikö tämän joukkorahoitusversion pitänyt olla vuoropohjai...do’h! Olin asentanut pelilistani ensimmäisen Jaggedin, pari vuotta sitten ilmestyneen Back In The Actionin.

No, sitä on sitten Lukkarisen arvostelun (Pelit 11/2012, 76p) päivitetty. Arvostelussa mainittu suurin ongelma on paikattu: pelissä on nyt Fog of War. Vihollinen ei näy, jollei se ole jonkun näkökentässä, mutta se voi kuulua. Epäpyhäksi tosiaikaisviritelmäksi peli tuntui muutenkin toimivalta.

 

Da da, Ivan niin

Mutta palataanpa väläyksessä takaisin Flashbackiin. Se kun lupaa aitoa asiaa eli vuoropohjaista toimintaa.

Deidranna on kuollut, Arulco on vapautettu ja siitä jatketaan, vai? Väärin.

Flashback edeltää Jagged kakkosta, se sijoittuu 80-luvulle, fiktiiviseen Karibianmerellä sijaitsevaan San Hermanosin saaristoon jota sortaa Prinssi. Eivätkö pelaajat kestä vahvoja toimijanaisia, Deidranna takaisin! Epäilen pahasti, että Prinssillä on tytär/vaimo, joka pelin lopussa muuttaa Arulcoon.

Tekijänä on tanskalainen Full Control, jonka muistamme tuoreesta, hyvästä Space Hulk -käännöksestä. Lisäksi tiimiin on rekrytoitu tunnettuja Jagged-modiaktivisteja, ja pelille on saatu virallinen Ian ”Jaggedin isä” Currien siunaus. Kuulostaa hyvältä!

Siksi onkin harmillista, että aikaisversio on vielä ihan lapsenkengissään. Siinä on jo muutama sektori ja tehtävä, mutta taistelusta vasta luonnos, luuranko on paikallaan mutta luita puuttuu ja pääkallona on kurpitsa. Joka palkkiksella on tasan yksi ase, jota ei tarvitse koskaan ladata, interruptitkin ovat vasta tulossa. Line of Sight toimii päin helvettiä, vuoropohjaisessa taistelussa vastaantulevat viholliset tulevat näkyviin vasta kun liike lakkaa.

Mutta se mitä on, on miellyttävän sulavaa, kuin uudesta XCOMista mutta ilman toimintapistesievennystä. Liikkeen rajat ja suoja esitetään selkeästi. Perinteistä näkyy jo tajua, tähtäämiseen on kolme tasoa, palkkikset voivat olla pystyssä, korkeassa polviasennossa tai pötköllään.

 

Tällä kertaa se onnistuu!

Pelin tulevaisuudensuunniteman avainkohdat, milestonet, näyttävät hyviltä, mukana näyttää olevan kaikki oleellinen strategisesta kerroksesta hajoavaan ympäristöön. Tekijät huomioon ottaen pelimekaanisesti Flashbackilla on siis hyvä ennuste.

Jagged-reseptin toinen puoli, persoonalliset palkkasoturit, on vielä arvoitus. Ainakin mukaan saa ah niin tutun nimisiä tyyppejä, ja dialogissa on lievää lupausta.

Merkit ovat hyvät joten toivon parasta. Mutta noin kymmenen Jagged Alliance palaa -kokemuksen jälkeen sitä alkaa olla vähän skeptinen.

 

Full Control

Ilmestyy 2014

Lisää aiheesta

 • Battlefield Hardline

  Rosvot kiinni!

  Muistan kun lapsena korttelin kakaroiden kanssa leikittiin rosvoa ja poliisia, ja odotettiin että isä palaa jatkosodasta kotiin.

  Battlefield Hardline kertoo uuden, digitaalisen näkemyksensä tästä yhteiskunnan järjestyksenvalvojien ja sitä nakertavan antisosiaalisen aineksen…
 • The Forest

  Varhaisversio
  Robinson Crusoe
  Jos metsään haluat mennä nyt niin takuulla järkytyt. The Forest on yhdistelmä elossapysymistä ja iljettävää kauhua.
  Miltä kuulostaa matkustajalentokoneen syöksyminen oudolle saarelle, taistelu eloonjäämisestä ja oudot, hämmentävät tapahtumat? Paitsi…