Jak II: Renegade (PS2) – Grand Theft Hovermobile

Jak & Daxterin söpökaksikko muuttuu Jak II:ssa tumman seikkailun antisankareiksi. Synkkää on mutta huumoria ei hukata.

Jak II: Renegadea ei voi lokeroida tasoloikaksi, vaan Jakin ja näätämäisen Daxterin toinen seikkailu yhdistelee sulavasti toimintaelementtejä useista lajityypeistä. Pomppiminen on tärkeä osa Jakin identiteettiä, mutta sitä ei korosteta. Muita Jakin persoonan ulottuvuuksia ovat kylmähermoinen pyssymies, huimapäinen kilpa-ajaja ja leikkisä skeittaaja. Jos Jak II Renegade on tasoloikka, Grand Theft Auto: Vice City on ajopeli.

Tarina alkaa ensimmäisen seikkailun jälkimainingeista. Jak, Daxter, professori Samos ja söötti Kiera-mekaanikko tupsahtavat Edeltäjien varppiportin läpi tuntemattomaan kaupunkiin. Jak päätyy paroni Praxisin vangiksi eikä tuttuja naamoja näy mailla halmeilla. Vihreälettinen sankari viruu tyrmässä kaksi vuotta. Vankilapaon jälkeen juonta höystetään kiinnostavilla kukamitähäh-fiiliksillä, yllättävillä tapaamisilla ja oudoilla tapahtumilla.

Haven Cityn synkät miljööt eivät muistuta lainkaan edellisen Jak and Daxterin iloista karamellimaata. Värejä ja vinkeitä vekottimia pursuaa edelleen joka tuubista, mutta ympäristö viimeistellään rujon realistisella pintasilauksella. Slummit ja köyhälistön korttelit ovat likaisia, rähjäisiä ja lohduttomia loukkoja. Paroni Praxisin jykevä linnoitus kaupungin keskustassa verhoutuu tylyihin metallimuureihin.

Toiminnan rakenne lainataan Grand Theft Auto -sarjasta. Jak liikkuu Haven Cityssä joko jalan tai varastetuilla lentoprätkillä ja -autoilla. Sompailu vaatii tarkkuutta, sillä jalankulkijoita ja liikennettä on ruuhkaksi asti.

Pahimpia uhkia ovat Praxisin totalitäärisen hallinnon kaikkialla partioivat sotilaat. Paronin sortokoneisto painaa kansan ikeen alle kommunistipunaan verhoutuneilla iskujoukoilla ja hypnoottisilla propagandakuulutuksilla. Raskaasti aseistautuneet vartijat ja risteilijöiden plasmatykit pakottavat törttöilevän sankarin pakomatkalle.

Jakin tärkeimpiä työnantajia ovat vastarintaliike ja hämärähommiin sotkeutunut baarimikko Krew. Pikakeikkoja irtoaa myös lukuisista infopäätteistä. Operaatiot pohjustetaan ammattimaisesti ohjatuilla ja tyylikkäillä animaatioilla, joita Daxter-sivuhahmo piristää hymyilyttävillä ja hetkittäin hykerryttävän hauskoilla vitseillä. Valitettavasti toiminnan tiimellyksessä Daxter on edelleen vain passiivinen matkustaja.

Economista meininkiä

Haven Cityn ulkopuolella vaikeakulkuisia osuuksia tulee vastaan usein, mutta pelkkiä tasoloikkakykyjä vaativat tehtävät ovat harvinaisia. Maaston esteet ylitetään tupla-, korkeus- ja pituusloikilla. Jos pomppu jää hitusen vajaaksi, Jak nappaa käsillä reunasta kiinni.

Puhtaista ketteryyskeikoista tehdään jännittäviä huikeilla maisemilla. Praxisin linnoitukseen soluttaudutaan korkealta yläilmoissa. Tuulen pieksemän ja päätä huippaavan reitin varrelta näkyvät kaikki kaupungin talot ja muureja ympäröivät ihmeet. Nokkelasti yksityiskohtatasoa säätelevä grafiikkamoottori jaksaa vetää, vaikka vaunuun lastataan huima näkyvyys ja valtava määrä esineitä.

Taistelua on käytännössä joka tehtävässä. Jak rökittää tusinaviholliset etupäässä tuliaseilla, mutta vanhat lähitaistelukikat, kuten navakka lyönti ja hyrräpotku toimivat myös. Jakin käyttämä superkanuuna muuttuu tarpeen mukaan haulikoksi, kivääriksi, minitykiksi tai kranaatinheittimeksi. Ajoittain sankari tarttuu myös kiinteiden tykkitornien puikkoihin.

Superkanuuna hakee automaattisesti etusektorista lähimmän maalin lasertähtäimeen. Puoliautomaattinen sihtaus sopii menoon erinomaisesti, sillä vauhdikkaissa kahakoissa ei ole aikaa odottaa hitaasti kääntyvää kameraa. Jak joutuu usein ampumaan sokkona jonnekin kuvaruudun ulkopuolelle automaattitähtäyksen varassa.

Jakin vankilavuodet kuluivat pimeä eco -koekaniina. Voimakkaita mutaatioita aiheuttava aine antoi sankarille bodarin kropan ja supervoimat. Kun Jak imee riittävästi kuolleiden vihollisten jättämiä eco-klimppejä, hän voi tehdä voimakkaita energiapurkauksia. Eco-iskut kaatavat kaikki lähistön sekundahirviöt kerralla. Vauhdikkaiden taisteluiden energiarykäisyt, aseiden laukaukset ja kutien osumat räsähtelevät mukavan ponnekkaasti.

Ja sataa oikeaan

Haven Cityssä pörrätään lentävillä ajoneuvoilla. Kruisailukorkeus säädetään joko kadun pintaan tai lakisääteiseen ajotasoon. Korkeutta saa vaihtaa vapaasti, mutta liikennetasolla muut rakkineet hidastavat menoa ja maassa panikoivat jalankulkijat kiinnittävät ennen pitkää sotilaiden huomion.

Ajofysiikka ottaa huomioon massan vaikutuksen liikeratoihin. Kovassa vauhdissa käännöksiin täytyy ottaa kunnolla ennakkoa tai muuten peltiromu rysähtää seinään. Jos perä kolahtaa sladissa muuriin, keula seuraa uskollisesti imussa. Pylvään sipaisu palkitaan yleensä spinnauksella. Kaltoin kohdeltu liituri savuttaa, ryytyy ja lopulta räjähtää. Lentomobiilissa Daxter ottaa tykkimiehen roolin, jolloin karvaturri ampuu Jakin olalle asetetulla pyssyllä suoraan eteenpäin.

Kelvollisen ajosysteemin myötä sankarin leiviskään kuuluu hirmuinen määrä erilaisia kaahailutehtäviä. Roudaa sitä, nouda tätä, aja kilpaa ja häiriköi siellä sun täällä. Joka toista rallia kiristetään aikarajoilla, jotka ovat onneksi melko inhimillisiä. Välillä tuntuu siltä, että Jak ei muuta teekään kuin ajaa henkensä edestä. Ajaminen on toki lystiä, mutta rajansa kaikella.

Tarinan edetessä Jak saa Kieralta hupaisan liitolaudan, joka käyttäytyy skeittilaudan tavoin. Juoksemista rivakampaa kyytiä tarjoavalla laudalla voi temppuilla ja sitä saa käyttää missä tahansa. Autoa ketterämmällä kalikalla hoidetaan useita tonihaukkamaisia tehtäviä ja myös kaahaillaan aikarajan puitteissa ja ilman.

Jak II: Renegade on edeltäjänsä hengen mukainen, mutta perusvireeltään varsin erilainen seikkailu. Toimintaa on enemmän, mutta tehtävät tukeutuvat harvoin vain yhteen ratkaisuun ja etenkin etsi ja tuhoa -keikoissa tekniikka on vapaa. Jak II: Renegade yhdistää suosituimpien toimintagenrejen aineksista häkellyttävän yhtenäisen kokonaisuuden. Jak II on edeltäjäänsä synkempi, mutta ei piiruakaan huonompi.

92