Jane Jensen – Varjojääkärin kertausharjoitus

Kun Gabriel Knight palaa, hän tekee sen pelastaakseen itsensä.

Koko seikkailupelimaailma kuohahti, kun lokakuussa tihkui tieto ensimmäisen Gabriel Knightin uusintapainoksesta. Pelisarjan 20-vuotispäivän kunniaksi seikkailupelivanhus siirretään Apinasaarten tavoin uudelle vuosituhannelle.

Taustalla naruja vetelevä Jane Jensen vakuuttaa, että peli tulee kunnioittamaan vanhaa mutta lisää samalla myös uutta. ”Alkuperäinen tarina on mukana, mutta peliin on laadittu lisäyksiä. Grafiikka ja äänimaailma tehdään kokonaan uudelleen.”

Kun mysteeriseikkailujen grand old ladylta kysyy kahden muun Gabriel-pelin uusintaversioiden perään, hän tiputtaa todellisen uutispommin: ”Gabriel Knightin HD-versiolla pyritään rahoittamaan pelisarjan neljäs seikkailu.”

Vielä toistaiseksi Jensen on vaitonainen neljännen Gabriel Knightin juonikuviosta, mutta sanoo sen olevan pääpiirteissään paketissa. ”Minulla on kaksi ehdokasta tarinaksi ja teksti on pääpiirteissään valmis, mutta paljon riippuu siitä, miten hyvin HD-versio käy kaupaksi ja kuinka tyytyväinen Activision on yhteistyöhömme.”

Kansainvälinen pelikustantaja lipui Gabriel Knight -yhtälöön, kun Jensen potkustarttasi Moebiukseksi ristittyä seikkailupeliään Kickstarterissa. Activisionin riveistä löytyi liuta alkuperäispelin faneja, jotka innostuivat kromatusta uusintapainoksesta.

Jos pelisarjan neljäs vesa jossain vaiheessa ilmestyy, laatu ei varmasti jää kiinni Jensenin käsikirjoitustaidoista. Hän yhdistelee peleissään faktaa fiktioon paremmin kuin Dan Brown. ”Toden ja tarun rajapinnassa työskentely luo tarinoilleni uskottavuutta. Tämä tosin vaatii paljon taustatutkimusta. Esimerkiksi toinen Gabriel Knight vaati lukuisten elämänkertojen läpikäymistä ja matkaa Saksaan”, muistelee Jensen.

Taustatyöltään työläimmäksi pelikseen Jensen nostaa kolmannen Gabriel Knightin. ”Luin todella paljon Rennes-le-Chateaun mysteeriin liittyvää materiaalia, joka lopulta päätyi pelin selkärankana toimivaksi Le Serpent Rouge -puzzleksi.”

Uutta verta remmiin

Gabriel Knightin paluu parrasvaloihin on Jensenin mukaan suunnattu sekä vanhoille parroille että uusille harrastajille. Audiovisuaalisen toteutuksen lisäksi myös käyttöliittymä siirretään uudelle vuosituhannelle. Luddiiteille on tarjolla Sierran tuttu ikonihelvetti. ”Pelille on ehdottomasti yleisöä. Olemme saaneet todella paljon positiivista palautetta julkistuksen jälkeen. Uskon, että Telltalen Walking Dead on tasoittanut tietä myös uusille seikkailupeliharrastajille.”

Peli tulee olemaan kokonaan ääninäytelty, mutta alkuperäisestä pelistä tuttu Tim Curryn luotsaama dubbaajakaarti ei ole mukana. ”He ovat nyt 20 vuotta vanhempia, joten peli ei kuulostaisi samalta, jos he hoitaisivat ääninäyttelyn. Yritimme käyttää Gabriel Knightin alkuperäistä ääniraitaa, mutta äänenlaatu oli kaukana riittävästä”, Jensen kertoo.

Dubbaus on kuitenkin hyvissä käsissä, sillä sen hoitaa Bay Area Sound, joka vastaa esimerkiksi Telltalen pelien oivasta ääninäyttelystä.

Jensen työstää Gabriel Knightin uusioversiota Cognitionista tutun Phoenix Onlinen kanssa. Hän työskenteli myös Cognitionin taustajoukoissa tarinakonsulttina. Jensenin kädenjälki näkyy erityisesti tummasävyisen etsiväseikkailun tunnelmassa. ”En ole koskaan aikaisemmin ollut tekemisissä näin synkän pelin kanssa. Kehotin heitä keventämään tunnelmaa, mutta tämä osoittautui lukuisten sarjamurhaajien vuoksi varsin hankalaksi. Peliin saatiin loihdittua erittäin vahva ilmapiiri.”

Gabriel Knight on monen mielestä Sierran pelikatalogin kruununjalokivi. Jensen vakuuttaa, että Phoenix Online suhtautuu urakkaansa sen vaatimalla vakavuudella. ”He vastaavat käytännön toteutuksesta ja minä valvon taustalla. Gabriel Knight on edelleen minun lapseni.”

Juho Kuorikoski

KUVATEKSTIT:

Jane: Jane Jensen luotsaa Pinkerton Road -pelistudiota ja työskentelee Gabriel Knightin HD-version luovana johtajana.

Gabriel1: 20-vuotisversiossa Gabriel Knight muuttuu kolmosesta tutuksi liehuletiksi.

Gabriel2: Voodoomurhien näyttämönä toimiva suo on siirtynyt komeasti 2000-luvulle.

Gabriel3: Myös kirjakaupan tarkkuus on kasvanut...

Gabriel4: jos toteutusta vertaa vuoden 1994 pikselimössöön.

Lisää aiheesta