Jaws Unleashed (PS2, Xbox) – Hui, hai, hermot meni

Oletko aina halunnut olla nälkäinen ja verenhimoinen valkohai? En minäkään.

Steven Spielbergin Tappajahai (Jaws, 1975) on elokuvan pyhä merkkiteos, jonka lisenssi on kaivettu PlayStation 2:n joutsenlauluksi. Jaws Unleashed edustaa lajityyppinä muodikkaita hiekkalaatikkopelejä, joissa saa rällästää suhteellisen vapaasti. Olen pahoillani, mutta pakko tämäkin itsestäänselvyys käyttää: kyseessä on eräänlainen Grand Theft Jaws. Mukaan mahtuu tarinantynkää, jossa riittää syvyyttä kuin kahluualtaassa. Juonessa kaikki muut haluavat tappaa pelaajan ohjaaman valkohain, joka itse pysyisi mieluummin hengissä.

Nykyiset pituusvaatimukset täyttävän päätehtävän lisäksi mukana on yli 30 sivutehtävää. Hai tietenkin ui ja voi pulahtaa myös pinnalle. Rantautuminen tosin pistää grafiikan aivan sekaisin eikä mistään saa sen jälkeen mitään selvää.

Hai käy syöksyhyökkäysellä minkä tahansa kimppuun, mikä tuntuu luonto-ohjelmien katsojasta epäuskottavalta. Hai voi myös käyttää pyrstöään iskuaseena, ja muitakin erikoistemppuja aukeaa pelin edetessä. Eri hyökkäystavoista ei tosin ole mitään iloa, koska osumat kohteeseen arvotaan täysin satunnaisesti vailla minkäänlaista logiikkaa. Varsinkin pyrstösivallus menee säännöllisesti metsään, mikä on vedenelävälle todellinen suoritus.

Kamera on Mariaanien hautaakin syvemmältä, joten hermosaha on valmis. Kuvakulmia on kolme: surkea, surkeampi ja surkein. Hai ottaa jatkuvasti osumia suunnista, joihin ei näe. Tiukoissa paikoissa elukka on jatkuvasti jumissa, usein täysin näkymättömiin esteisiin. Koeta siinä sitten raivota, tappaa ja tuhota kun ei pääse edes liikkumaan. Jos toimintapelin vaarallisin vihollinen on kuvakulmat, peli tekee jotain pahasti väärin. Tosin tappajahain raivohulluuteen on helppo psyykata itsensä, sillä eniten kärsivät hermot. Itseltäni loppui pelihousuvarasto jo tutoriaali-osuudessa.

Vaikka yksityiskohdissa onkin säästelty, pelimaailma on kokonaisuutena ihan ok: vesi näyttää vedeltä ja maisemissa riittää mukavasti vaihtelua. Välillä ollaan täysin Avaran luonnon maisemissa, välillä ihmisen kädenjälki näkyy kaikkialla. Tämä juttu perustuu lähinnä PS2-versioon, mutta Xboxin Jaws kärsii aivan samoista ongelmista. Kahden konsolin omistajat ovat siinä onnellisessa asemassa, että he voivat jättää kummatkin versiot ostamatta.

Jaws Unleashed on rasittava ja hermoja repivä kokemus. Se on paha perusvika tuotteessa, joka kuitenkin on osa viihdebisnestä. Jawsissa riittää potentiaalia, hieman, mutta tekniset ongelmat pilaavat kaiken. Ötököitä vilisee kuin kulkukoirassa.

61