Jeesus ja joulupukki - kaiken pahan alku

South Parkin juuret juontavat vuoteen 1991, jolloin kaksikko Matt Stone ja Trey Parker tekivät alkeellisen leikeanimaation. Siinä neljä pikkupoikaa rakentavat lumiukon. Taikahattu muuttaa lumiukon hirviöksi, joka tappaa erehdyttävästi nykyistä Cartmania muistuttavan Kennyn. Apuun rientää Jeesus, joka viipaloi sädekehällään nyt joulupukiksi naamioituneen lumiukon. Kaikki tämä reilussa kolmessa minuutissa.

Neljä vuotta myöhemmin, vuonna 1995 kaksikko teki tilaustyönä samaa teemaa varioineen Spirit of Christmas -animaation. Siinä mainittiin ensimmäisen kerran South Park ja kaikki sarjan pikkupojat olivat mukana. Tässä viisiminuuttisessa tarinassa Jeesus kohtaa joulupukin. Seuraa raju taistelu, jonka tuoksinassa kuolee paljon sivullisia ja tietenkin Kenny.

Animaation tilannut Foxin tuottaja Brian Garden jakeli videota ystävilleen. (Mekin saimme! -tl) Yksi heistä oli George Clooney, joka innostui näkemästään niin, että lähetti The Spirit of Christmasin kaikille, jotka tunsi. Pian TV-tuottajat kolkuttelivatkin Stonen ja Parkerin ovelle. Innostus laantui äkkiä, kun pojat esittelivät alkuperäisen ideansa sarjasta. Pääosassa olisi ollut Mr. Hankey, puhuva kakka.

Huomattavissa taloudellisissa vaikeuksissa ollut kaapelikanava Comedy Central suostui ottamaan Mr. Hankeyn yhdeksi sarjan hahmoista. Pääosissa olivat kuitenkin The Spirit of Christmasin neljä noin kahdeksanvuotiasta pojannassikkaa: Stan, Kyle, Cartman ja Kenny. South Parkista tuli valtava menestys heti aloitusvuonna elokuussa 1997.

South Parkissa on aina talvi

Oikea South Park sijoittuu maantieteellisesti USA:n Coloradoon Denverin liepeille. Sillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä sarjan kanssa. Stone ja Parker kävivät paikan päällä, joivat kahvit ja lähtivät pois sanomatta sanaakaan.

Sarjan South Parkissa on aina talvi. Syy tähän on se, että hahmojen jalat peittyvät lumeen ja animointi on helpompaa.

Ensimmäiset jaksot tehtiin puhtaasti käsityönä. Noin 5000 paperipalan leikkaamisessa ja liikuttelussa oli valtava työ, koska jokainen liike kuvattiin erikseen. Nykyisin animointi hoituu näppärästi tietokoneella.

Ensimmäinen Spirit of Christmas maksoi 750 dollaria, South Park leffan budjetti oli jo 1,5 miljoonaa dollaria.

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, lähes kaikki äänet ovat Stonen ja Parkerin tekemiä. Esimerkiksi Kylen, Kennyn ja Jeesuksen repliikit lausuu Stone. Eikä Parker jää yhtään huonommaksi, hänen kontollaan on muun muassa Cartman, Stan ja Mr. Garrison. Edesmennyt Mary Kay Bergman esiintyy South Parkin lopputeksteissä salanimellä Shannen Cassidy. Hän hoiteli käytännössä kaikki naispuoliset hahmot. Heistä tunnetuimpia ovat Wendy Testaburger ja pormestari Mary McDaniels.

Julkkiksia ja muuta jäynää

South Parkin takaa löytyy myös tunnettuja nimiä. Heistä kuuluisimpia on Chefin äänenä esiintyvä Isaac Hayes. Hän pokkasi Oscarin Shaft-elokuvan musiikista vuonna 1972. Myös George Clooney on palkittu sarjalle tekemästään pr-työstä antamalla hänelle homokoira Sparkyn rooli. Muitakin julkimoita on sarjassa kuultu, vaikka Stone ja Parker yleensä hoitavat heidän äänensä itse.

Oma lukunsa South Parkissa ovat Kennyn kuolemat. (Kenny on se, jonka puheesta ei saa mitään selvää. Teksti on kuitenkin kaikesta päätellen erittäin rivoa.) Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta Kennylle käy ohraisesti ennen jakson loppua.

Jo heti ensimmäisessä osassa Kenny joutuu humanoidein maalitauluksi, jää villiintyneen lehmälauman jalkoihin ja lopulta liiskaantuu komisario Bradburyn auton alle. "Oh my god, they killed Kenny!", lausuu Stan kuolemattoman repliikkinsä.

South Parkin suosio perustuu epäilemättä räävittömään huumoriin. Kahdeksanvuotiaiden suuhun on laitettu todella roisia puhetta, mutta jaksoihin on myös piilotettu paljon pieniä elokuvamaailmaan sijoittuvia vitsejä. Jotkut tarinat jopa perustuvat väljästi muihin leffoihin, vaikkapa Damien on parodia Ennustus-elokuvasta. Mecha-Streisand sen sijaan sotkee mukaan japanilaista hirviöelokuvaperinnettä southparkmaisella tavalla.

Suomessa on nähty South Parkin ensimmäinen kausi kokonaan ja kakkoskausi on jo hyvässä vauhdissa. Rapakon toisella puolella aloitellaan neljättä kautta, joka jäänee näillä näkymin viimeiseksi. Parkerin ja Stonen mielestä sarja on parasta lopettaa ennen kuin se toistaa itseään. Onneksi aiheesta on tehty myös kokoillan elokuva: South Park the Movie _ Bigger, Longer & Uncut. Suomessa filmi tuli teatterilevitykseen helmikuussa.

Sarjan karusta ulkoasusta huolimatta South Park on epäilemättä 90-luvun lopun merkittävimpiä animaatiosarjoja. Sarja tekee tasaisesti pilkkaa kaikista mahdollisista asioista juutalaisista homoihin. Kennyn jatkuva kuolema on myös osa sarjan viehätystä. Voi luoja, he tappoivat Kennyn!

South Parkin henkilögalleria - lyhyt oppimäärä

South Parkin henkilögalleriaa voisi luonnehtia vähintäänkin värikkääksi. Päähenkilöt ovat noin 8-vuotiaita lapsia.

Eric Cartman on läski lyllerö. Hänen äitinsä on likainen lumppu, eikä isästä ole mitään tietoa. Paitsi se, että Ericin äiti onkin oikeastaan hänen isänsä.

Kyle Broslowski on juutalainen ja puhuvan kakkapökäleen Mr. Hankeyn paras kaveri. Kaiken lisäksi Kylen äiti on todellinen ilonpilaaja.

Stanley Marshilla on ongelma. Hän on rakastunut luokkakaveriinsa Wendy Testaburgeriin, mutta aina kun tyttö puhuttelee häntä Stan antaa ylen.

Kenny McCormick on omituinen tapaus. Anorakin huppu tekee hänen puheestaan epäselvää muminaa ja kaverit pilkkaavat häntä köyhäksi. Kaiken lisäksi hän kuolee lähes joka jaksossa.

Muista South Parkin hahmoista mainittakoon koulun opettaja herra Garrison ja hänen puhuva käsinukkensa herra Hattu. Koulun kokki Chef on musta ja hänellä on oma persoonallinen tapansa kertoa asiansa rohkean laulun muodossa.

Näiden lisäksi sarjassa vilahtelee monia eriskummallisia hahmoja. Heistä neliperseisten apinoiden kloonaamista epätoivoisesti yrittävä Maphesto ja hänen kaverinsa Kevin ovat sarjan vakiokalustoa.

Trey Parker ja Matt Stone

Kolmekymppisistä kaveruksista, Trey Parkerista ja Matt Stonesta liikkuu paljon perättömiä juttuja. Yksi Treyn suosikkitarinoista on, että hänen isänsä pelotteli häntä pienenä Mr. Hankeylla. Jos WC-pönttö jäisi vetämättä, niin kaamea kakkapökäle tulisi pöntöstä, laulaisi laulun ja tappaisi pojan siihen paikkaan.

Mielikuvituksen puutteesta ei Stonea ja Parkeria voi ainakaan syyttää. Kaksikko tapasi toisensa Coloradon yliopistossa elokuva-alaa opiskellessaan. Parkerin esikoisanimaatio American History voitti opiskelijaelokuva-Oscarin. Heidän ensimmäinen yhteinen projektinsa kannibaalimusikaali Cannibal - the Musical herätti sekin ansaittua huomiota.

Leffan budjetti ei ollut suuren suuri. Toisen ohjatessa ja kuvatessa toinen näytteli ja päinvastoin. Elokuva perustui löyhästi tositapahtumiin ja kertoi retkikunnan jäsenestä, joka oli syönyt koko muun porukan. Leffasta tuli pian elokuvafestivaalien vakio-ohjelmistoa ja onpa kyseinen raina piipahtanut täällä Suomessakin.

Seuraava kaksikon elokuva oli nimeltään Orgazmo. Sen pääosassa on mormonisaarnaaja (Trey Parker), joka joutuu vahingossa pornoelokuvien tähdeksi. Myöhemmin hänestä tulee supersankari, joka käyttää aseenaan härveliä, joka aiheuttaa uhrille voimakkaan orgasmin. Tekele sisäl

tää myös paljon sisäpiirin viittauksia muihin leffoihin. Kaverukset ovat esiintyneet myös David Zuckerin BASEketball elokuvassa vuonna 1998.

South Park teki miekkosista monimiljonäärejä, mutta heillä tuntuu siitä huolimatta olevan intoa ja energiaa uusiin projekteihin. Ainakin uudesta piirrossarjasta ja South Park -leffan jatko-osasta on ollut puhetta. Sitä odotellessa voi tutustua heidän varta vasten Marcomedian Flash Playerille tekemiään animaatiopätkiä osoitteessa http://www.shockwave.com.

South Park -pelit

Acclaim päätti iskeä kerralla kultasuoneen ja tehtaili kolme South Park -sarjaan perustavaa peliä. Ikävää, etteivät kyseiset tuotteet kestä kovin kriittistä tarkastelua. Ruskeiden South Park -silmälasien läpi katsottuna tilanne on toinen.

South Park

www.acclaim.com/games/southpark

Acclaim/Appalosa interactive

1 blokki / talletus, Dual Shock tuki

Pisteet:

Yksin: 2 Mr. Hankeyä

kaksin: 1 Mr. Hankey

Ensimmäinen South Park on Doomin tyylinen katsojan näkökulmasta kuvattu räiskintäpeli. Pelaaja saa valita hahmokseen Cartmanin, Kennyn, Stanin tai Kylen. Tarkoituksena on pelastaa South Park komeetan hulluksi muuttamilta kalkkunoilta.

Koska South Parkissa on aina talvi, lumipallot ovat asearsenaalin ehtymätön luonnonvara. Lumipalloa voi terästää virtsaamalla siitä kusipallon ja lisää aseita löytyy matkan varrelta. Tehokkaammat imukuppipyssy ja lehmäsinko ovat käteviä isompia kalkkunoita vastaan. Jos jättikalkkunoita ei pysäytä ajoissa, ne lisääntyvät ja tuhoavat kaupungin. Kun kalkkunoista selviää, lisää outoja hirviöitä on luvassa.

Kuulostaa hauskalta, mutta varsinainen pelaaminen ei ole läheskään yhtä kivaa. Lumipallojen viskelyyn kyllästyy jo ennen ensimmäisen kentän loppua. South Park ei vakuuta myöskään teknisesti. Koko kaupunki ja lähiympäristö ovat sankan sumun seassa ja näkyvyys on erittäin rajoitettu. Hahmon kontrollointi on sekin aika syvältä ja poikittain.

Tilannetta ei pelasta edes pakollinen kaksinpeli. Muutama naurettavan pieni kenttä, jonne on ripoteltu kaikki aseet tuntuu alussa hauskalta. Kovin kauaa se ei silti jaksa kiinnostaa. Ei, vaikka pääsisi tappamaan Kennyn. Virtuaalilumisodasta olisi luullut saavan enemmänkin irti.

Perinteisten leikeanimaatiotyylin sijaan näemme 3D-mallinnetut versiot sarjan hahmoista, varsinkin Cartman näyttää todella kamalalta. Luonnollisesti kaksiulotteinen South Park on siirretty kolmiulotteiseen maailmaan. Monotoninen musiikki piinaa pelaajan hermoja, mutta onneksi sentään ääniefektit sekä puheosuudet on tehty kunnolla. Kokonaisuus on kuitenkin melkoista Mr. Hankeyä.

South Park: Chef's Luv Shack

www.acclaim.com/games/southpark

Acclaim/Acclaim

Ei tallennusmahdollisuutta! Pisteet:

yksin: 1 Mr. Hankey,

kaksin: 4 Mr. Hankeyä

South Parkin kuuluisa kokki on saanut oman pelinsä. Kyseinen tuote on sekoitus tietokilpailua ja pieniä alipelejä. Tietokilpailun aiheet vaihtelevat laidasta laitaan ja käsittelevät jonkin verran myös varsinaista sarjaa. Hyvä kielitaito ja yleistietous ovat valttia tässä osuudessa.

Muutaman kysymyksen jälkeen pelaaja heitetään satunnaiseen alipeliin, jotka ovat South Park -versioita tunnetuista klassikoista. Asteroids on tietenkin sama kuin Asses in Space ja niin edelleen. Pikkupeleistä saadut pisteet lisätään kunkin pelaajan pistesaldoon.

Yksinpelinä Chef's Luv Shack ei ole mistään kotoisin. Alipelit jaksavat riemastuttaa hetken, mutta jatkuva latailu alkaa pikku hiljaa ärsyttää. Kahden tai enintään neljän kilpailijan kesken kokin keittämä soppa onkin sitten jo astetta maukkaampi.

Plussaa peli saa sarjalle uskollisesta kaksiulotteisesta esitystavasta ja Isaac Hayesin tummanpuhuvasta äänestä. Valitettavasti alipelejä ei pääse pelaamaan ilman tietokilpailuun osallistumista. Kimpassa pelattuna South Park -sarjan paras peli.

South Park Rally

www.acclaim.com/games/southpark

Acclaim/Tantalus interactive

1 blokki / tallennus, Dual Shock tuki

Pisteet:

yksin: 2 Mr. Hankeyä,

kaksin: 4 Mr. Hankeyä

Tarvitsemmeko todella vielä yhden Mario Kart -kloonin? Acclaim on sitä mieltä, että ilman muuta, kunhan kannessa lukee South Park Rally. Periaatteessa peli on southparkmainen näkemys söpörallista, jossa power-upit on korvattu kakkakepposilla ja muulla vastaavalla.

Varsinaisen rälläyksen lisäksi mukana on erilaisia skenaarioita, joissa pitää suorittaa joku tietty tehtävä. Kyseessä voi olla vaikkapa kanojen pelastaminen kaamean kanamiehen kynsistä tai jotain muuta yhtä nerokasta.

Henkilögalleriasta löytyvät lähes kaikki joskus South Parkissa esiintyneet hahmot, mutta on aivan sama, ajaako Kennynä vai Cartmanina. Auto käyttäytyy ihan mukiinmenevästi ja hassut power-upit piristävät muuten tavanomaista rälläystä.

Hauska tehtävämoodi hyvästä ajatuksesta huolimatta on melkoista säheltämistä. Radat eivät ole yksiselitteisiä soikioita vaan monimutkaisia kaupunkeja, joissa voi ajaa mielensä mukaan. Reitiltä eksyminen on enemmän kuin todennäköistä.

Useamman pelaajan kesken South Park Rally tarjoaa kohtalaisesti hupia. Uskallan silti epäillä, etteivät Matt Stone ja Trey Parker jaksaisi pelata tätä viittä minuuttia pidempään.

Ulkomaisia South Park -sivustoja

Viralliset South Park -sivut: Comedy Central - South Park: http://www.comedycentral.com/southpark/

Total South Park: http://www.totalsouthpark.com/

Beef-Cake dot Com: http://www.beef-cake.com/

South Park Hell: http://www.southparkhell.co.uk/

Sweeet: http://www.sweeet.com/

South Park Cows: http://www.southparkcows.com/

South Park Movie - The Bigger, Longer & Uncut: http://www2.southparkmovie.com/

Flash Playerille tehtyjä South Park -animaatioita: http://www.shockwave.com

Kotimaisia South Park -sivustoja

South Park Finland: http://www.kolumbus.fi/tommy.peltonen/spf/

Beefkake's South Park: http://beefsouth.cjb.net/

South Park -krääsää: http://www.oksennus.com/

Lisää aiheesta