John Madden Football – Taklaa se!

John Madden Footballia pidetään yhtenä parhaista konsolipeleistä kautta aikojen. Tämä on ehkä hieman liioiteltua, mutta urheilupelinä se on toki ehdoton klassikko. Nyt Electronic Arts on julkaissut pelin myös Amigalle.

Amerikkalaisen jalkapallon idea kovasti yksinkertaistaen on saada pallo joko juoksemalla tai heittopelillä vastakkaiseen päätyyn. Joukkueella on 4 yritystä edetä 10 jaardia, ja jos tässä onnistutaan, seuraa 4 uutta yritystä. Muussa tapauksessa hyökkäysvuoro siirtyy toiselle joukkueelle.

Jo vaikuttavan latausjakson perusteella on selvää, että EA:n brittitiimi Gary Robertsin johdolla on pyrkinyt mahdollisimman hyvään ja tyylikkääseen lopputulokseen. Peli on kahdella levykkeellä, lisälevyasema huomioidaan. Lisämuistin omistajat palkitaan ylimääräisillä efekteillä.

Alkuruudusta on valittavana tavallinen sarjaottelu, sudden death -kisailu (ensimmäinen pisteitä saanut joukkue voittaa) sekä loppuottelut. Joukkueita on 16 ja lisäksi All-Madden huippukokoonpano. Sisä- ja ulkokentät ovat aitoa ruohoa tai keinonurmea (turf). Mutaa ja lunta on myäs tarjolla.

Jokainen amerikkalaista jalkapalloa seurannut tietää varmasti pelin sirpaleisen luonteen. Tarkemmin asiaan perehtynyt on myös selvillä pelin strategiapainotteisuudesta. Hyökkäävä joukkue valitsee ensin tilanteeseen sopivan kentällisen (11 pelaajaa), sitten alkuasetelman ja lopuksi pelistrategian. Puolustava joukkue pyrkii lukemaan peliä ja valitsemaan mahdollisimman tehokkaan vastastrategian. Vasta tämän jälkeen pelataan. Ellei sitten jompi kumpi joukkue viime hetkellä vaihda taktiikkaa (audible) tai ota aikalisää.

John Madden Footballisssa edellä mainitut pelistrategiat valitaan kuvaruudun yläosaan ilmestyvistä kolmesta laatikosta (A, B ja C). Vaihtoehtoja voi vierittää esiin useampiakin kuin nuo näkyvät kolme. Heittopeleissä pallon ollessa quarterbackillä kutsutaan ko. valikot uudelleen esille ja niiden avulla valitaan heiton vastaanottaja.

Alkuperäisen konsoliversion kontrollointi on kolmen painikkeen (A, B ja C) ohjaimen ansiosta äärimmäisen selkeää ja erittäin nopeasti hahmotettavissa. Tämä tekninen ongelma on ratkaistu niin, että tietyt ilotikunliikkeet yhdistettynä sen ainoan nappulan pohjassa pitämiseen ja yläsnostamiseen vastaavat näitä kirjaimia. Konsolimaiseen helppouteen ja luontevuuteen ei tietysti päästä, mutta harjoittelun jälkeen pelaaminen alkaa sujua.

Esikuvan vaikuttava kentänvieritys on rekonstruoitu Amigalle kerrassaan upeasti ja pelaajien animaatio on myös suhteellisen siistiä. Liikkuvan grafiikan (eli pelaajien) päivitys ei kuitenkaan ole aivan niin sujuvaa kuin olisi saattanut toivoa: 22 yhdessä sumpussa edestakaisin mesoavaa urhoa näyttää ajoittain epämääräiseltä vellovalta massalta. Tietysti tietty sekavuus kuuluu osittain amerikkalaisen jalkapallon luonteesen, mutta Megadriven John Maddenin selkeyttä jää kaipaamaan.

Ääniefektit puhesampleineen ovat korkeatasoisia, tosin yleisön taustakohina voisi välillä vaipua kuulumattomiinkin. Musiikkipalat ovat kauttaaltaan tyylikkään miehekkäitä ja hyvältä kuulostavia.

John Madden Football on oiva sekoitus toimintaa ja strategiaa. Jokainen voi valita itselleen sopivan pelityylin ja luonnollisesti myäs muuttaa sitä vaikka kesken ottelun. Jos juoksupelissä oli tarkoitus juosta vasemmalta, voi yhtäkkiä rynnätäkin (John Maddenin kauhuksi) aivan väärään suuntaan. Jokainen voi pelata siis mielijohteidensa mukaisesti, varsinkin kaksinpelissä. Hyvää tietokonejoukkuetta vastaan pelaaminen vaatii kurinalaisempaa taktikointia: vastustajan heikkoudet on osattava hyödyntää.

Hyökkäysten suunnittelu ja varsinkin niissä onnistuminen tuo tyydytystä _ ja myös pisteitä. Puolustaminen tuntuu väkisinkin ikävystyttävältä, ehkä tämä johtuu amerikkalaisen jalkapallon hienouksien ymmärtämättämyydestä. Toisaalta peliin epäillen suhtautuvakin voi kokeilla John Madden Footballia ja yllättäen nauttia siitä.

Amigan John Madden ei siis ole yhtä pelaajaystävällinen kuin konsoliesikuvansa, mutta amerikkalaisesta jalkapallosta kiinostuneelle se on toki pakko-ostos. Kyseessä on varmasti myäs vahva ehdokas vuoden (Amiga)urheilupeliksi.

85