Joulupukki tökki innoissaan

Nnirvi suosittelee joululahjoiksi niitä perinteisiä eli tänä vuonna tietysti kirjoja Bernard Cornwellin Palava maa ja Andrzej Sapkowskin Noituri 2: Kohtalon miekka.

* * * * * * *

Micäs se on se yxi lasten paras joulu-tawara?

Jos joulun toivotuimmat lahjalistat pitävät kutinsa, pikku tontut saavat pukin pajassa koota pirusti omppulaitteita.

iPad (ja iPhone) ovat toivelistan ykkösiä päihittäen jopa itsensä shiatsu-hieronnnan. Lapsena minun joululahjatoiveeni oli, että sota loppuisi ja isä tulisi kotiin.

iC PC

Liityin menevään Apple-jengiin jo viime helmikuussa iPad ykköseni kanssa. Se tietysti on jo vanhaksi mennyt kasa alitehoista rautaa, mutta vanhana pc-pelaajana olen niin tottunut näihin fiiliksiin.

Saman tien pläjähti mittariin lisääkin vanhoja pc-fiiliksiä. Muistan ajan, jolloin kirjoiteltiin sellaisia juttuja kuin ”Voiko pc:llä pelata?” Amigan ja ST:n omistajana tuhahtelin kuppaiselle CGA-grafiikalle, kunnes 256-värinen VGA-grafiikka ja 386 tappoivat kotimikrot.

iPad on uusi pc, tavallaan. Juuri nyt iPad on kuin aikamatka 90-luvun alkuun, 386:n valtakauteen. Pelaan enemmän kuin vähän saman tyyppisiä pelejä, miinus toimintapelit ja simut mutta plus puzzlepelit ja vastaavat.

Myös ikävät asiat eli päivitysrumba palaa: 486 eli iPad 2 on tullut, mutta vielä ei tarvitse päivittää, ainakaan, jos Grimrock pyörii. Saas nähdä miten käy, kun iPad 3 ilmestyy.

Onhan se kallis, mutta... Ensimmäinen pc:ni maksoi inflaatioeuroina noin 2300 euroa, ja se oli vielä halpa.

iHkua

Jo Paratiisissa Lilithiä ketutti, kun Aatamille ei kelvannut päärynä. iPad on niin mediaseksikäs, että tekniikkalehtiä lukuun ottamatta kilpaileva Android on unohdettu. Syy ei ole ydinfysiikkaa.

Muiden onneksi pelaaminen oli Steven Jobsin sokea alue. Kuten 80-luvun pc, iPad on selvästi suunniteltu kaikkeen muuhun paitsi pelaamiseen. Silti pelaaminen on yksi täppärin pääkäyttökohteista.

Toinen on täppärin pc-mäinen käyttö, esimerkiksi läppärinä tai Powerpointin korvikkeena. Siksi onkin irvokasta, kun iPadin hankkineet konsolifundamentalistit vänkkäävät iPadista uutena konsolina. Näitä oman maailmankuvansa vankeja on etenkin läpikonsoloitunut Britannia täynnä, mutta riittää niitä muuallekin.

Totta, kone, jolla onnistuu tekstinkäsittely, taulukkolaskenta, Powerpoint-esitykset, NetHack, valokuvien käsittely, mutta ei toimintapelien tuskaton pelaaminen, koska peliohjaimia ei ole, pelikonsolihan se selvästi on.

Muuten aivan sama, mutta seurauksena joku Infinity Bladen kaltainen grafiikkademo saa suhteetonta huomiota, ja aiheesta ”Korvaako mobiilipelaaminen konsolit?” käydään jo syntyessään tuhoon tuomittuja väittelyitä, joissa täppärinvihaajat aivan oikein muistuttavat, kuinka huonosti täppäri sopii toimintapeleihin.

iNhoa

Toinen kiinnostava ilmiö on Applen tarpeetonta hömpänpömppälaitetta kohtaan tunnettu viha. Täppäri on markkinoillemuuttaja, joka vie meidän hyvät pelit ja tuo tilalle sikalintuja.

Täppärit ovat uhka, mutta eivät todellakaan pöytäkoneille ja pelikonsoleille, joille ne ovat jopa suorastaan täydentäviä tukikoneita. Ehkä joskus, kun täppäreissä on merkittävästi enemmän tehoa, kunnon peliohjaimet ja mahdollisuus liittää ne kodin AV-laitteisiin, ehkä sitten on edes marginaalinen mahdollisuus.

Pelimielessä on jo olemassa ratkaisuja, joilla vaikka lentosimujen mittaristoja saadaan näkymään iPadissa. Waa-U! Itsekin pidän Battlefield 3:n Battlelogia vieressä auki, nottei tarvitse alt-tabbailla.

Tunnen kyllä ihmisiä, joilla täppäri on kokonaan korvannut läppärin, mutta sekin on kiinni käyttöasteesta. Jos läppäri on se ainoa tietokone, jolla hoidetaan työ ja pelaaminen, ei sitä täppärillä korvata. Tai no, minulla on halpa kiinalainen BlueTooth-näppis, jossa on tarralla päällä oikeat kirjaimet. Kyllä minä sillä pakon edessä jutun pystyisin tekemään.

Nuku huoletta, veljeni peleissä, iPad ei todellakaan yksin pysty tyydyttämään (hard)corepelaajan pelitarpeita.

iWata ja pilkata

Mutta käsikonsolit ovat nesteessä. PlayStation Vitasta on Japanissa tehdyssä, kohderyhmää hyvin edustavassa otoksessa etukäteen kiinnostunut alle 10 prosenttia. Tämä maassa, jossa PSP:tä käytettiin pelaamiseen.

Odotukset alittanut 3DS pystyy jossain määrin vastahyökkäykseen Nintendon omilla brändeillä, jossa Mario ja Zelda ja Pokémon pitävät linnakkeen ainakin jonkin näköisessä kuosissa, kunnes firman asennevirhe digiaikaan saadaan patsattua.

Nintendon stevejobsiman Satoru Iwata hyökkäsikin rajusti Applen AppStoren naurettavan halpoja pelejä vastaan väittäen, että ne tuhoavat pelit. Vaikka takana on huoli omasta, kalliisiin fyysisiin pelimoduuleihin pohjautuvasta bisneksestä, Iwata on siinä oikeassa, ettei halvalla saa hyvää.

iHan sama

Jos iPadin ostaa pelikoneeksi, pitää olla enemmän rahaa kuin järkeä, tai todella sekaisin Angry Birdseistä. Tosin mitä enemmän siihen ostaa pelejä, sen nopeammin se tulee käsikonsolia halvemmaksi.

Käsikonsolipuolueen denialistisiiven mukaan corepelaajat eivät luovu käsikonsoleistaan, koska niissä on kunnon ohjaimet ja oikeita corepelejä. Voisin sanoa jotain ilkeää, mutta tämä ei ole minun taisteluni. Minulla ei ole pelikauppaa eikä pelifirmaa, joten en jaksa edes teeskennellä, että välittäisin käsikonsoleiden kohtalosta. Pelikulttuuriin niillä ei ole vaikutusta puoleen tai toiseen.

Entäpä iPad tai iPhone? Siihen voinee vastata vaikka Suomen nouseva peliteollisuus.

iLmestyskirja pian

Siinä vaiheessa, kun Tapio Salminen alkoi vakavissaan harkita iPadia, tajusin että todella olemme suuren läpimurron kynnyksellä. Onneksi edes Tuukka sanoi, että ennen hän hankkii värillisen näköradionkin kuin jonkun humbuugivehkeen. Jos pukki saturaatiopommittaa kotitalouksia omppupommeilla, mikäs siinä. iPad on tervetullut lisä pelimaailmaan, enkä voi muuta arvailla, mikä sen status on vuoden tai kahden kuluttua, paitsi että se on merkittävä. Sitä odotellessa yritän katkaista Dungeon Raid -addiktioni.

Mutta mitä tapahtuu, jos Applen seuraava visionääri todella kiinnostuu pelaamisesta?

Ilmestyskirjan ensimmäinen ratsastaja tulee olemaan iJoyPad, Applen virallinen peliohjain. Olen äärettömän hämmästynyt, miksei sellaista jo ole. Ehkäpä siksi, että Jobsin aika meni Apple TV:n kanssa.

Se toinen ratsastaja on huhuttu Applen pelikonsoli iCon. Jos sellainen tulee, voi sitä ihanaa kuhinaa ja paniikin määrää!

Lisää aiheesta

  • Nnirvi: 250

    Enää viisikymmentä Pelittiä lisää ja ne pystyvät puolustamaan Thermopylain solaa persialaisilta!
    Neljännestuhatta Pelittiä tarkoittaa, että olen kirjoittanut ällistyttävät 250 palstaa niinkin rajatusta aiheesta kuin pelit ja pelaaminen. Katson, että olen ansainnut oikeuden kirjoittaa…
  • Nnirvi - Super Soul Bros

    Kun pienestä ilmiöstä tulee iso ilmiö, siitä tulee usein joko iso kusipää tai kaikkia miellyttävä kompromissi. Mutta ei aina.
    Ilmestyessään Demon’s Souls oli hyvin pienen piirin viehättävä niche-peli, joka suusta suuhun -markkinoinnilla lopulta myi melko mukavasti. Dark Souleissa…
  • Nnirvi: 60,0 ja Kultainen silmä

    Joskus tuntuu, että minulta puuttuu peliarvostelijan perusvalmiudet. En osaa tarkasti arvottaa tietyn rajan ylittävää grafiikkaa, sillä minulla ei ole kultasilmää.
    Eikä minkäänlaista sävelkorvaa. Joskus kauan sitten kun American Idolissa oli vielä ideaa, en kuullut ensimmäistäkään…