Kaikki tarinat on jo kerrottu

Myytti on sanakirjan mukaan jumalaistaru. Tuon määritelmän mukaan on vaikea uskoa, että myyteillä olisi jotain tekemistä nykyajan elokuvien kanssa. Vaan kylläpä on, paljonkin.

Ihmisen ei tarvitse katsoa valtavaa määrää elokuvia tajutakseen, että samat tarinat toistuvat loputtomiin. Jopa rakenne pysyy samana. Esimerkiksi on jotakuinkin varmaa, että jokainen toimintaelokuva alkaa ja päättyy toimintakohtaukseen. Ensimmäisessä niistä esitellään sankari ja hänen tapansa. Viimeisessä sankari kohtaa vihollisensa kaksintaistelussa.

Joidenkin mukaan olemassa on vain kolme perustarinaa, toiset pääsevät jopa yhdeksään. Niin tai näin, niillä kaikilla on myyttiset lähtökohtansa.

Termi myytti muuttuu käyttökelpoisemmaksi, kun suomennamme sen muotoon perustarina. Nämä perustarinat ovat sisällä kulttuurissamme, jopa jokaisen ihmisen päässä, vaikka emme sitä itse tajuaisikaan. Melkein voisi sanoa, että myytit jo meidän DNA:ssamme.

Myyttinen kummisetä

Edes väkivalta ei ole oman aikamme keksintö. Muinaiset myytit saattoivat olla hyvinkin verisiä. Kreikkalaiset tragediat suorastaan tulvivat verta ja ruumiita.

Kummisetä (The Godfather, 1972) on hyvä esimerkki täysin myyttipohjaisesta elokuvasta. Menestymisen myytti on yksi ihmiskunnan vanhimmista. Jo muinaiset kreikkalaiset ja babylonialaiset tunsivat sen hyvin. Kummisedän myötä vanha myytti siirtyi moderniin amerikkalaiseen mytologiaan.

Tyypilliseen menestymisen myyttiin kuuluu kolme sukupolvea: isoisä, isä ja poika. Naiset ovat tärkeitä myös, mutta he ovat sivurooleissa. Esimerkiksi Homeroksen kanssa samaan aikaan elänyt Hesiod kertoo hyvin kummisetämäisen tarinan, mutta tietenkin jumalia käyttäen. Kronos kastroi isänsä Ouranoksen, taivaan jumalan, mutta myöhemmin Kronoksen syrjäytti hänen nuorin poikansa Zeus, josta tuli kaikkien jumalien jumala.

Kummisedässä Michael Corleone (Al Pacino) on selvä Zeus, nuorin poika, joka perii isänsä aseman rikollisjärjestön johtajana. Hänellä on kaksi veljeä Sonny ja Fredo. Tästä voidaan johtaa selvät jäljet kolmen veljeksen myyttiin. Tämän myytin feminiini vastine on Tuhkimon tarina, vanha kansansatu, jolla silläkin on juurensa kaukana menneisyydessä.

Kummisedän myyttisestä historiasta voisi tehdä vaikka kokonaisen luentosarjan. Itse asiassa on tehtykin: www.minervaclassics.com/movimyth.htm.

Lucas lainasi Campbelliä

Nykyelokuvissa myytit ja mytologia ovat suorastaan välttämättömyys, jos kaivataan suurempaa menestystä. Miettikää vaikkapa elokuvasarjoja Star Wars, Taru sormusten herrasta, Harry Potter tai jopa Spider-Man, vaikka siitä onkin tehty toistaiseksi vain yksi elokuva. Mikä niitä yhdistää?

Tietenkin selvä myyttinen menneisyys ja George Lucasin, J.R.R. Tolkienin, J.K. Rowlingin ja Stan Leen luomat rikkaat mytologiat. Myytit kiinnostavat siis yhä, tajusimme sitä tai emme.

Spider-Man on selvä yli-ihmismyytti kuten ovat kaikki muutkin supersankarit. J.R.R. Tolkienin lähtökohta on pitkä matka, myyttien perustavaraa sekin. J.K. Rowlingin sankarilla on edessään suuri, ennaltamäärätty, mutta toistaiseksi tuntematon tulevaisuus. Ikivanha juttu mutta toimii yhä.

George Lucas ja Star Wars -saaga on aivan oma mielenkiintoinen lukunsa, josta voisi kirjoittaa vaikka kirjan. On kirjoitettukin, itse asiassa.

Antropologi Joseph Campbell oli tieteenalansa suuria uudistajia. Hänen kuuluisin ja merkittävin teoksensa on vuonna 1949 ilmestynyt kirja A Hero With a Thousand Faces. Teos perustuu saksalaisen antropologi Adoph Bastianin (1826#1905) teorioihin ja ideoihin. Hänen mukaansa kaikki maailman myytit rakentuvat samoista perusideoista. Psykologi Karl Jung (1875#1961) nimitti näitä perusideoita arkkityypeiksi.

Campbell pisti tarinoiden määrässä kaikkia muita paremmaksi. Hänestä niitä oli vain yksi. Sen nimi on Sankarimatka.

George Lucas oli kirjoittanut Star Warsista kaksi versiota, kun hän muisti collegessa lukemansa Joseph Campbellin. Star Wars sai uuden suunnan, joka noudattelee hämmästyttävän tarkasti Campbellin sankarimatkan myyttiä. Myöhemmin Lucas on myös suoraan myöntänyt velkansa Campbellille.

Vaihe 1: Lähtö

Campbell: Kutsu seikkailuun.

Lucas: Prinsessa Leian viesti.

Campbell: Kieltäytyminen seikkailusta.

Lucas: Pakko jäädä sadonkorjuun ajaksi.

Campbell: Yliluonnollinen auttaja.

Lucas: Obi-Wan pelastaa Luken hengen.

Campbell: Ensimmäinen koettelemus.

Lucas: Pako Tatooinelta.

Campbell: "Valaan vatsa."

Lucas: Jätepuristin.

Vaihe 2: Sankariksi perehdyttäminen

Campbell: Koettelemusten tie.

Lucas: Lasermiekkaharjoittelu.

Campbell: Jumalattaren tapaaminen.

Lucas: Prinsessa Leia.

Campbell: Houkuttelu pois oikealta polulta.

Lucas: Pimeän puolen kutsu.

Campbell: Isän kohtaaminen.

Lucas: Luke ja Darth Vader, totuus selviää.

Campbell: Jumaluuden saavuttaminen.

Lucas: Lukesta tulee jediritari.

Campbell: Lopullinen kohtaaminen.

Lucas: Kuolontähti tuhoutuu.

Vaihe 3: Paluu

Campbell: Paluusta kieltäytyminen.

Lucas: Luke haluaa kostaa Obi-Wanin kohtalon.

Campbell: Maaginen lento.

Lucas: Millennium Falcon.

Campbell: Pelastuminen muiden avulla.

Lucas: Han Solo pelastaa Luken.

Campbell: Palaamisesta tulee pakko.

Lucas: Millennium Falcon tuhoaa vihollisen alukset.

Campbell: Voitto kummassakin maailmassa (yksityiselämässä ja vapaustaistelussa).

Lucas: Voittoseremonia.

Campbell: Täydellinen vapaus.

Lucas: Kapinalliset (hyvä) voitti imperiumin (pahan).

Ei Lucasta voi plagioijaksi väittää. Hän vain käyttää samoja myyttejä kuin on käytetty jo tuhansien vuosien ajan. Sitäpaitsi täysin sama sankarimatkakaava pätee esimerkiksi Matrixiin.

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…