Kapteeni tavarataivaassa - Nettihuutokauppojen käsikirja pihtareille

Kun haluaa pelin, joka ei ole uusinta uutta, muttei kuulu sen hetkiseen aletarjontaankaan, apu on yhtä lähellä kuin lähin virtuaaliavaruusyhteydellä varustettu datapääte.

Kuten roskakori, josta löytyy lähes syömätön hampurilainen, myös internet tarjoaa hyödyllisiä palveluita. Niitä ovat esimerkiksi sellaiset tavarataivaat kuin nettihuutokaupat, varsinkin eBay, josta on voinut ostaa vaikka aidon F-18 Hornetin tai tason 60 WoW-paladiinin.

”Ebay nasta paikka on, huutis vallan verraton” -fiilistelyn ja jänskien kaupankäyntitarinoiden asemasta kerromme, miten homma toimii ja mitä pitää ottaa huomioon.

Nettihuutokaupat eivät tarvitse tämän kummempaa mainosjuttua: jos olet rehti materialisti etkä tavarakauhuinen askeetti, mene osoitteeseen www.ebay.com ja kirjoita hakukenttään hakusana (ei-suomalaisesta) aiheesta, joka sinua kiinnostaa. Suurella todennäköisyydellä haun lopputulos kertoo, miksi nettihuutokaupat ovat jokaisen keräilykärpäsen puraiseman (siis pakkomielteistä kärsivän) ihmemaita.

Retropelaajalle tai raskaan sarjan peliharrastajalle eBayn kaltainen paikka on timanttikaivos, josta löytää vaikka Ultima I:n alkuperäispaketissa, jollei ihan heti, niin aikanaan. Pelifania kiinnostanee kaikki mahdollinen oheiskrääsä toimintafiguureista Hello Kitty! -selänhierontasauvoihin, peliharvinaisuuksiin tai vaikkapa Xboxin legendaariseen jättirobopeli Steel Battalioniin. Myöskään kotimaista nettihuutelua ei kannata halveksia, sillä helmiä löytyy sieltäkin.

Ei romantikoille

Nettihuutiksissa on yksi ikävä puoli: kälyisten divarien tonkiminen unohdettujen aarteiden perässä on tunnelmaltaan ihan toista luokkaa kuin virtuaalinen kilpahuuto. Necronomicon saattaa irrota eurolla Miinan Kirja-Aitan löytökorista, nettihuutokaupassa summat ovat ihan toista luokkaa. Siellä on aina joku idiootti, jolla on enemmän rahaa kuin järkeä. Liian usein se olet sinä itse.

Kannattaa muistaa, että nettihuutokaupassa asioidaan yksityisihmisten kanssa. Huijaamisriski on pieni, mutta merkittävästi suurempi kuin kaupankäynnissä oikeiden nettifirmojen kanssa. Ainakin tavarankuvaus erehtyy parempaan päin ja postimaksuihin tulee enemmän tai vähemmän MJM- eli maksaa jos maksaa -lisää.

Jos suomalainen kattava kuluttajansuoja tavaranpalautusoikeuksineen on lähellä sydäntä, kannattaa säästää kyyneliä ja ostaa kamat lähikaupasta tai oikeasta verkkokaupasta. Halpojen pelidiilien metsästäjille saalista löytyy varmemmin ja halvemmalla kauppojen alekoreista.

eBay

Kaikkea maan ja taivaan väliltä

Jos internetissä on oikeasti jotain hyödyllistä, Top-5:ssä kiikkuu eBay, kaikkien nettihuutokauppojen isoisä ja esikuva. Paikallisia eBayta on paljon, Suomea lähin on Ruotsissa. Oikean eBayn valinnan ratkaisee se, mitä hakee ja millä pystyy maksamaan.

Ylin jumaluus on jenkki-eBay eli www.ebay.com. Sieltä löytyy ihan kaikkea, mutta sen portteja ei ilman luottokorttia kannata kolkuttaa. Kortti on mieluiten Visa, sillä Mastercard ei kelpaa yhtä usein. Electroneista kelpaavat Sammon ja Nordean kortit, kunhan nettimaksaminen on aktivoitu. Osuuspankin Electron on nettimaksuvälineenä hyödytön, kunnes Osuuspankissa joku oikea henkilö havahtuu ottamaan selvää, miksi.

EU-alueen ulkopuolelta tilatun tavara joutuu yleensä tullaamaan, kun sen arvo (tavaran hinta plus postikulut) ylittää noin 45 euroa. Ota etukäteen selvää, kuuluuko tavara niihin, joista joutuu maksamaan EU:n alueella ylimääräistä sakkotullia, kuten vaatteet.

EU-alueelta tilattu tavara ei jää tulliin, mikä tekee euro-eBaysta kiinnostavan kohteen. Brittien kauppapaikan osoite on ebay.co.uk. Etuihin kuuluu tullivapauden lisäksi se, että pelit ja DVD-elokuvat ovat valmiiksi oikeaa aluekoodia.

Saksan www.ebay.de on hyvin suosittu, sillä siellä EU-tilisiirrot hallitaan ja maksuvaluutta on euro. Sama koskee Ranskan ja Hollannin eBaytä.

Kerro tietosi

Koska yhdet eBay-tunnukset kelpaavat joka eBayssa, rekisteröityminen kannattaa tehdä siihen eBayhin, jonka kielen osaa. Englanniksi voi rekisteröityä brittien eBayhin. Rekisteröinnissä annetaan normaalit suomalaiset osoitetiedot, osavaltiot tai maakunnat unohdetaan.. Svenska talande bättre folk luo tilin www.ebay.se-sivulla. Puhelinnumeron alusta poistetaan ensimmäinen nolla ja korvataan se maatunnuksella, eli 050-123456 ilmoitetaan muodossa +35850123456. Jos rekisteröityminen tuottaa ylitsepääsemättömiä kieli- tai käsitysongelmia, eBayn ihmemaailma kannattaa jättää väliin. Jos autoilu ei onnistu taajamassa, väärä paikka opetella ajamaan on suurkaupunki.

Huudettu tavara pitää myös maksaa, joten seuraavaksi käy tekemässä tili PayPaliin. (www.paypal.com ), joka on erittäin käyttökelpoinen ja paljon käytetty luottokorttivetoinen maksunvälittäjä.

Huomaa, että kun rekisteröidyt eBayhin ja PayPaliin, tavallaan vedät raksin näkymättömään ruutuun "lähettäkää minulle jatkuvasti sähköpostia, jossa yritetään saada selville henkilötietoni ja luottokortin numero”. Itse saan yhdestä viiteen huijauspostia päivittäin. Taso on paljon korkeampi kuin esimerkiksi alkeellisissa Nordea-huijauksissa.

Nyrkkisääntö on se, että jos eBayPalilla on asiaa, viesti näkyy niiden omilla sivuilla. Sähköpostilinkkejä ei klikata.

Aarre hakuun

eBayn tavarauniversumi on suomalaiselle käsittämätön. eBayssa on loistavat hakutoiminnot, joilla tavarauniversumiin luodaan järjestys.

Leikitään, että keräilen Ultima-sarjaan kuuluvia pelejä. Kun rakennan hakua, en saa olla ylikireä. Vaikka haen vitos-Ultimaa, hakukriteeri koko nimellä Ultima V: Warriors of Destiny on kohtalon kiusaamista. Ihmiset eivät kirjoita oikein, joten 90 prosenttia myynnissä olevista Ultima vitosista ei jää haaviin.

Hakusanaksi pannaan Ultima, käsketään jättää huomiotta entryt, jossa esiintyy Online tai UO, rajataan hakualueeksi videogames ja ehdoksi vielä items available to Finland (eli suostuu lähettämään Eurooppaan). PayPal-ruudunkin voi halutessaan ruksia. Hintatason saa haarukoitua, kun ruksii haussa ruudun completed, jolloin haku näyttää jo päättyneet kaupat.

Jos hakua on tarkoitus käyttää jatkuvasti (esimerkiksi myynnissä olevien The Amazing Spiderman -lehtien tsekkaamiseen), haun saa talletettua ja jatkossa päivän saalis löytyy nappia painamalla. Tosi tärkeän haun voi käskeä kertomaan sähköpostiviestillä kun sen spekseihin määritelty esine pläjähtää myyntiin. Jos löytyy hyvä myyjä, jolla on paljon kiinnostavaa kamaa, myös myyjän voi lisätä suosikkeihin.

Hakufilttereiden läpi suodattuu kahden sivun lista, josta aletaan raakata ehdokkaita. Tärkeimmät ovat myyjän palaute ja se, miten hänelle voi maksaa.

Telctalla on 13 palautetta, arvo sataprosenttinen ja maksu sujuu PayPalilla. Kuusi päivää aikaa ja aloitus 0,99 dollaria. Kuulostaa tarpeeksi hyvältä.

Meteli alkaa

Kun kohde on löytynyt, alkaa pelottavin osuus: kilpaa huutaminen. Huutokauppa päättyy sekunnilleen aikana joka näkyy tavaran kuvauksessa ja voittaja on se, jolla silloin on korkein voimassa oleva tarjous.

eBayssa on aina käytössä korotusautomaatti. Kun tarjoat tavarasta jotain, se ei nosta huutoasi tarjottuun summaan, vaan vähän isommaksi kuin edellinen suurin tarjous. Tarjousta nostetaan automaattisesti pikku pykälin ja pykälän suuruus riippuu tavaran hinnasta. Pelin hintainen pikkusälä nousee noin sentin pykälin, mutta mitä enemmän hinta kasvaa, sen suuremmaksi pykälä käy. Sadan dollarin jälkeen pykälä on $2,50 per nosto.

Myyjän aloitushinta Ultima 3:lle on 10 dollaria. Henkilö A päättää tarjota siitä 25 dollaria. Hinta ei suoraan nousekaan 25 dollariin, vaan automaatti tarjoaa siitä täsmälleen sen kympin, koska muita huutoja ei vielä ole. Sitten henkilö B päättää tarjota pelistä 17 taalaa 50 senttiä. Koska se on vähemmän kuin A:n tarjous, automaatti korottaa hinnan karvan yli B:n tarjouksen eli hinta on nyt 17,60, A on kärjessä. B sisuuntuu ja tarjoaa 30 dollaria. A jää tappiolle ja ote siirtyy B:lle, jonka automaatti nostaa hinnan lukemiin 25,50. A kokeilee vielä veltosti 27,50 dollaria, jolloin B:n automaatti nostaa hinnan 28 dollariin. Varmuuden vuoksi B nostaa tarjouksensa 45 dollariin, mutta koska B on johdossa, hinta pystyy 28 dollarissa. Viiden päivän kuluttua huutokauppa päättyy ja B saa pelin.

Usein kuvauksissa on Buy It Now -hinta. Sen kun maksaa, voittaa tavaran saman tien. Tavarassa voi olla hintavaraus. Tarjousten täytyy ylittää hintavaraus ennen kuin myyjän tarvitsee tavaransa myydä. Automaatti reagoi hintavaraukseen siten, että jos huuto on isompi kuin hintavaraus, hinta nostetaan automaattisesti niin, että hintavaraus toteutuu. Jos tarjous on alle hintavarauksen, automaatti korottelee normaalisti korkeimman tarjouksen mukaan. Esimerkki: pohja on $10, mutta hintavaraus $50. Jos tarjoat $45, eBay korottaa hinnan vain siihen kymppiin. Jos tarjoatkin $100, eBay nostaa hinnan suoraan hintavaraukseen asti eli $50.

Huutaminen ei ole pelleilyä. Jos tarjoat liikaa ja kadut jo seuraavana aamuna, muista, että vaikka tarjouksen vetäminen on mahdollista, sen saa tehdä vain todella, todella hyvästä syystä ja se näkyy ”rikosrekisterissäsi”. Monet myyjät eivät ota vastaan tarjouksia henkilöiltä, joilla on tilillään tarjouksen vetäminen.

Koska ajattelen vakavissani ostoa, teen pelistä nimellisen tarjouksen, jolloin se jää omaan huutoruutuuni (Bidding) My Ebay -osioon. Pari muuta lupaavaa kandidaattia siirrän erilliselle valvontalistalle klikkaamalla watch this item on my ebay.

Maali on valittu, nyt pitää vielä voittaa huutokilpailu.

Huutaminen on taidetta

Amatöörien korotuskilpailu, jossa omaa tarjousta nostetaan saman tien kun joku muu menee edelle, on varmin tie, jollei häviöön, niin ainakin reippaaseen ylihintaan. Adrenaliinin virratessa on helppo venyä hintaan, joka harmittaa ja kauan.

Ole pro. Päätä ajoissa, paljonko olet valmis kohteesta maksamaan. eBayssa huutokauppa katkeaa sekunnin tarkkuudella silloin, kun etukäteen on ilmoitettu, ja huutaminen on tekniikkalaji. Tekniikan nimi on snaippaus (snipe), eli maksimitarjous tehdään mahdollisimman myöhään, mielellään viimeisellä mahdollisella sekunnilla. Kun savu hälvenee, katsotaan kuka voitti. Esimerkkinä käytetyn Ultima V:n hinta nousi 33,77 dollariin ja sen voitti Zevilone(30).

Idea snaippauksessa on siinä, että tavallinen huutaja harvoin panostaa kerralla viimeisen päälle, jolloin raaka nokitus tehoaa eikä hinta ehdi nousta tappiin. Tosi ammattilaiset tahdistavat kellonsa eBayn kellon mukaan osuakseen viime sekuntiin.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä on loppuhintatrikki. Päätät maksaa 120 taalaa korkkaamattomasta Legends of Valorista, joten pistät maksimihuudoksi 123 taalaa 56 senttiä. Kun voitat, allesi jää perushuutaja (120), perusovela (121) ja melkein pro (123,50). Ja tämä on käytännössä testattu.

Mikäli huutokauppa päättyy aikaan, jolloin olet nukkumassa tai muuten pois koneen ääreltä, optiot ovat vähissä: silloin lyödään koko ajateltu summa tarjoukseksi ja toivotaan, että riittää.

Maksaakin pitäisi

Jei! Voitto tuli! Nyt tavara pitäisi maksaa. Maksutapa riippuu siitä, missä voittamasi tavaran myyjä asuu.

Euroopassa, euroalueella, paras tapa maksaa on EU-pankkisiirto. Maksun saajan tarvitsee tietää oma IBAN-koodinsa (siis tilinumero) sekä pankkinsa SWIFT (tai BIC-) -koodi. Koodit kannattaa käydä kysymässä omasta pankista, joskaan niitä ei maksaessa tarvitse. EU-pankkisiirto sujuu jouhevimmin nettipankin kautta eikä sen maksa mitään.

EU:n ulkojäsenenä roikkuvaan punta-Englantiin voi teoriassa maksaa IBAN- ja SWIFT/BIC-koodeilla EU-pankkisiirtona, mutta koska vastaanottaja joutuu maksamaan valuutanvaihtokulut, asia kannattaa selvittää etukäteen. PayPal tunnetaan, mutta se ei ole yhtä yleinen kuin jenkki-Bayssa.

PayPalia ja kylmää käteistä

Jos asioit jenkkien kanssa, paras ja melkein ainoa tapa on PayPal. PayPal on eBayn omistama maksunvälityssysteemi, jolla yksityishenkilö voi maksaa toiselle yksityishenkilölle käyttämällä luottokorttia. Maksajalle ei tule muita kuluja kuin lievä kurssihäviö, sillä PayPal käyttää valuuttamuunnoksessa omaa kurssiaan. Vastaanottaja joutuu maksamaan noin 3 prosentin käsittelymaksun. Jos myyt tavaraa, PayPal-tilin saldoa voi joko käyttää maksuihin tai siirtää rahat omalle pankkitilillle, taas pikku maksun kera. Toistaiseksi omalta suomalaiselta pankkitililtä ei voi siirtää rahaa PayPal-tilille. eBay kieltää PayPal-kustannusten lisäämisen tavaran hintaan tai postitukseen, mutta tottakai kaikki tekevät niin. Siitä on turha rähistä.

Läheskään kaikki myyjät eivät hyväksy PayPal-maksua, mutta 99 prosenttia hyväksyy money orderin eli maksumääräyksen. Ikävä kyllä meille ulkomaalaisille paras tapa eli luottokortilla Bidpay-palvelusta ostettu, erittäin halpa ja nopea maksumääräys on vuoden alusta ollut historiaa, ja samalla maksumääräys maksutapana siirtyy toistaiseksi pinoon unohda. Nimittäin suomalaisia pankista ostettavia maksumääräyksiä ei kannata käyttää kuin äärimmäisessä hädässä. Kulut ovat käsittämättömät ja niiden päälle tulee postimaksu, joka käytännössä tarkoittaa kirjattua kirjettä.

Bidpayn alasajo tekee pahaa jälkeä itäeurooppalaisten myyjien kanssa asiointiin, heillä kun mahdollisuudet ovat hyvin rajatut. Mikäli myyjä hyväksyy luottokorttimaksun CCNow-palvelun kautta, se on hyvä ja luotettava vaihtoehto, eikä ostajalle tule ylimääräisiä kuluja. Se hyväksyy luottokortin lisäksi myös PayPal-tilin.

Sitten liikutaan turvattomille vesille. Jotkut myyjät hyväksyvät luottokorttimaksun siten, että numero lähetetään osissa muutamassa sähköpostiviestissä. Jos myyjän palaute on sataprosenttista tai hyvin liki, ja palautetta on satoja tahi tuhansia, riski on käytännössä aika pieni. Kannattaa silti rajata tämä tapa vain äärimmäiseen hätään. Myös käteisen lähettäminen kirjekuoressa on äärimmäisen hädän maksutapoja, eikä sitä kannata harrastaa kuin pikkusummissa. Posti ei korvaa, jos lähetys katoaa. Kannattaa aina kätkeä setelit vaikka CD-kotelon sisään ja lähettää kirje kirjattuna. Jos kyse on suurista summista, kirje kannattaa lähettää vakuutettuna.

Lähetä sähköpostia, kun olet maksanut. PayPal tekee sen automaattisesti. Itse pyydän lisäämään osoitteeseen sähköpostiosoitteeni ja puhelinnumeroni, ja maaksi Finland, Europe. Lisäksi pyydän myyjää kertomaan, kun hän on pistänyt tavaran postiin, niin osaan vähän arvata, koska se saapuu. Jenkkiviive on keskimäärin kaksi viikkoa, euroviive noin viikon. Ota ehdottomasti, toistan, ehdottomasti yhteys myyjään ennen kuin alat tehdä suurta tai virallista meteliä hävinneestä lähetyksestä. Minulla on kaksi kertaa jäänyt paketti matkalle, kummallakin kerralla se löytyi kun myyjä käynnisti jäljityksen kotimaassaan.

Tulli vie omansa

Kun tavara tulee jostain muualta kuin EU-maasta, se voi jäädä tullipostiin, jolloin siitä tulee ilmoitus kotiin. Tällöin se käydään selvittämässä lähimmässä tullipostissa. Hintaa tulee arvolisäveron ja tullin takia yleensä noin 25 prosenttia. Tulliraja on noin 45 euroa, tullin käyttämä valuuttakurssi löytyy tullin sivuilta (www.tulli.fi).

Kannattaa selvittää etukäteen, kuinka lähellä on lähin tulliposti. Nimittäin jos tavaraa ei pysty itse hakemaan, homma vaikeutuu ja kallistuu pahasti. Jos posti tai tavarankuljetusfirma tullaa lähetyksen sen ja toimittaa sen vastaanottajalle, ylimääräiset kulut tullin ja ALV:in päälle ovat kymmeniä euroja.

Tullipostin virkailijoita on sitten turha pitää tyhminä tai kuvitella, että supliikkimies saa seliteltyä tavarat ilman tullia mukaan. Ammattilainen säästää kaikkien aikaa ja printtaa mukaan PayPalin tai Bidpayn maksukuitin plus kopion eBayn tavarakuvaussivusta.

X on roisto ja huijari!

Kun tavara aikanaan saapuu, on aika jättää palautetta. Teoriassa myyjä jättää palautetta saatuaan rahat, käytännössä yleensä nähtyään mitä palautetta ostaja on jättänyt. Ostaja jättää palautteen, kun tavara on saapunut ja hyväksi havaittu.

eBayssa palaute on vakava juttu ja sitä annetaan aina. Kun suomalainen antaa Huuto.Netissä negatiivista palautetta siitä, ettei maksettu tavara ole seuraavana päivän kolissut postilaatikosta, eBayssa jo neutraali palaute pitää harkita tarkkaan ja negatiivinen säästetään selviin kusetuksiin.

Kannattaa muistaa, että eBayssa on täysin normaalia, että kauppiaat kätkevät postikuluihin piilokuluja, esimerkisi PayPalin tai eBayn provikat, pakkausmateriaalin ynnä muuta. Tällaisessa tapauksessa annetaan edelleen positiivista palautetta. Jos myyjä on tosi reilu ja rahastaa vaikka vain oikeat postit, tästä kehutaan erikseen.

Ei se ulkomaankauppa ole oikeasti sen kummempaa. Jossain vaiheessa takuuvarmasti joutuu maksamaan oppirahoja, mutta sellaista elämä on.

Huuto.Net

Ääni korvessa

Suomessa nettihuutokauppoja vain yksi hallitsee. Se yksi on Huuto.Net (www.huuto.net).

Huuto.Netin paras puoli on se, että se on täysin ilmainen. Sen pahin puoli on se, että se on täysin ilmainen. Siksi puhdasta roskaa myyvät ääliöt tai ihan puhtaat huijarit ovat suurempi ongelma kuin eBayssa. Myyjän palaute on älyttömän tärkeää tsekata, eikä kallista tavaraa välttämättä kannata ostaa sellaisilta, joilla palautetta on alle 10. Kannattaa katsoa, että palaute on eri henkilöiltä.

Huuto.Netin tarjonta ei tietysti ole kuin murto-osan murto-osa eBaysta, poikkeuksena suomalaisperäinen tavara. Mutta muihin etuihin kuuluu helppo maksaminen ja nopeasti polkeva Kusti.

Seuranta

Huuto.Netissä on eBayta enemmän keräilyromantiikkaa, sillä vähäisemmän tavaramäärän takia eri kategorialokeroita jaksaa selailla kuin virtuaalidivaria ikään.

Hyvä näin, sillä haku on täysin perusmalli. Villikortti eli asteriski (*) kannattaa muistaa, eli jos haet Ultima-sarjan pelejä, on järkevää antaa hakusanaksi ultim*, jolloin sekä ULTIMA V-EI HV! sekä KASA VANHOI ULTIMOITA jäävät haaviin. Kannattaa yleensä kohdistaa haku koko Huuto.Nettiin osastojen asemasta. Ihmiset kun luetteloivat mitä sattuu ja minne sattuu.

Suosikkihakuja tai -myyjiä ei voi tallentaa. Huuto.Netissä on mahdollisuus jättää hakusanoja seurantaan, joka ilmoittaa sähköpostilla, mutta se maksaa.

Sata euroa neidiltä eturivissä!

Huuto.Netissä korkein huuto voittaa, mutta joskus vain teoriassa. Huutosysteemin oikut on syytä tietää etukäteen.

Ääliömäisesti Huuto.Netissä tarjous on vakiona absoluuttinen, ja tuplaääliömäisesti pitää erikseen vetää ruksi, jos haluaa käyttää korotusautomaattia. Ei ole kivaa, kun kympin kamasta päättää, että sataseen voisin mennä, unohtaa korotusautomaatin ruksin ja tarjoaa sen satasen. Hinta nousee kerralla 90 euroa. Lisäksi lopullinen huutohinta kannattaa päättää kerralla, sillä Huuto.Net korottaa myös omaa huutoasi. Viimeistään silloin kiroaa sitä, että myyjä määrää huutojen porrastuksen, eli pykälän jolla hinnat nousevat. Pohjahinta voi olla 20 euroa ja hintaporras kaksi euroa, tai pohjahinta kympin ja hintaporras 20 euroa. Tällöin ensimmäinen huutaja joutuu tarjoamaan 30 euroa, toinen 50 euroa ja kolmas 70 euroa. Myös Huuto.Netissä käytetään hintavarauksia, mutta korotusautomaatti ei osaa automaattisesti nostaa suoraan sen yli. Eli jos pohja on kympin, hintavaraus 50 ja ostaja tarjoaa satasen, hintavaraukseen asti ei koroteta automaattisesti.

Korotusautomaatin ominaisuuksiin kuuluu sekin, että viimeinen huuto voittaa. Jos korotusautomaattisi huutaa satasen ja kilpailija tarjoaa satasen ilman automaattia, hän voittaa. Hintaportaan takia kikkailu 27,56-tyyppisillä loppuhinnoilla ei onnistu. Lisäksi Huuto.Netin serveri on välillä niin kuormitettu, että korotusautomaatti voi halvaantua tai huutoa on mahdotonta jättää ajoissa, jos serveri tahmaa tai kaatuu. Tämä on ongelma varsinkin ruuhka-aikana eli jotakuinkin 17.00–21.00.

Varminta on jättää ajoissa tarpeeksi korkea tarjous, sillä Huuto.Netissä ei kuitenkaan ole yhtä paljon huutajia kuin eBayssa. Snaippaaminen eli tarjouksen jättäminen viimeisellä sekunnilla ei ole erikoisen hyvä taktiikka, koska Huuto.Net lisää viisi minuuttia aina viimeisen huudon perään. Niinpä halutusta kamasta seuraa ruma ruimintamatsi, jossa vuorotellen läiskitään rahaa pöytään, kunnes toiselta pettää hermot tai talous.

Toinen... kolmas... myyty!

Maksaminen on helppoa, mutta jos eBay vaatii luottokorttia, Huuto.Net vaatii luottamusta. Huuto.Netin vakiomaksutapa on se, että ostaja siirtää rahat myyjän pankkitilille. Kun hän näkee rahojen saapuneen, hän postittaa tavaran. Postiennakko nostaa turhaan tavaran hintaa, joten varsinkaan myyjä ei sitä saa käyttää paitsi ostajan nimenomaisesta pyynnöstä.

Kun olet maksanut, kerro se myös myyjälle sähköpostilla, josta selviää, kuka olet ja mistä tavarasta on kysymys. Aika harva ihminen seuraa päivittäin pankkitilinsä saldoa.

Jos olet myyjä, lähetä pikaisesti ostajalle sähköpostia, jossa on nimesi, tilinumerosi sekä maksettava summa postikuluineen. Viestit tyyliin "Voit maksaa kamat tilille 123456–123456 t. Arzi" ovat ärsyttäviä.

Hyvä myyjä ei aikaile, vaan postittaa tavaran niin nopeasti kuin mahdollista. Jos tavara menee pakettina, hän mailaa seurantakoodin vastaanottajalle. Seurantakoodin avulla voi postin sivuilla seurata, missä tavara seikkailee.

Kun tavara tai maksu on saatu, jätetään palautetta. Palautekulttuuri toimii teoriassa kuten eBayssa: yleensä kiittävää, neutraalia vaikka yli viikon mittaisesta postiin viemisestä, ei ihan totuutta vastaavasta kuvauksesta tai muusta pikkurikkeestä, ja negatiivista palautetta vain härskistä temppuilusta. Ja aina otetaan ensin yhteys myyjään. Joidenkin omia normistojaan seuraavien valopäiden mielestä palaute on neutraalia kun kaikki on sujunut, mutta teistä kukaan ei ole yhtä tyhmä.

Ja vielä kerran varmuuden vuoksi: nettihuutokaupoissa asioidaan ihmisten kanssa ja siinä on aina riskinsä. Jos olet nettiparanoidi, asioi vain luotettavien verkko- tai vähittäisliikkeiden kanssa.

LINKKILISTA

Markkinapaikat

www.ebay.com: USA-Bay

www.ebay.co.uk: Britti-Bay

www.ebay.de: Saksa-Bay

www.ebay.se: Ruotsi-Bay

www.huuto.net: Huuto.Net

Muut tärkeät

www.paypal.com: maksunvälittäjä PayPal, vaatii luottokortin.

www.tulli.fi: tulliposti, tarkista täältä tullin käyttämä valuuttakurssi, lähin toimipaikka ja muu asiaan liittyvä.

www.tullilaskuri.tk: Sauli Nurmen tekemä kätevä tullilaskuri

www.posti.fi: Suomen Posti, tärkeimmät toiminnot lähetyksenseuranta ja postimaksulaskurit.

Lisää aiheesta