Kingsley's Adventure (PSone) – Kettumainen juttu

Kuningattaren taikakirja on varastettu ja Hedelmämaa on tuhon partaalla, sillä mustat ritarit terrorisoivat kansaa. Toivo nojaa ketunpoika Kingsleyhyn, joka toteuttaa haaveensa ja ryhtyy Uskolliseksi Ritariksi.

Psygnosiksen viimeisin yritys 3D-tasohyppelyiden saralla luottaa yllätyksettömyyteen ja yksinkertaisuuteen. Kingsley's Adventuren juonta ei suuremmalla ajatuksella ole pilattu. Ilkeä rotta Häijy Kiisseli yrittää viekkaudella ja vääryydellä hallita koko maailmaa käskyläisineen. Kummallista kyllä, vain pieni ketunpoikanen nimeltä Kingsley on valtakunnan toivo.

Tikarille töitä

Kingsley tutustuu Häijyn Kiisselin tihutöihin ympäri Hedelmämaata ja kohtaa siinä sivussa monta muutakin oikaistavaa vääryyttä. Onneksi tosi sankari ottaa vaikeudet vain haasteena. Kingsleyn matka alkaa kotilinnasta, jossa se harjoittelee ritarille sopivia asetaitoja ennen kuin ottaa vastaan tehtävänsä kuninkaallisilta.

Tie vie yhä uusiin seikkailuihin ympäri maata ja luvassa on mittavasti mätettävää: hämähäkkejä, rapuja ja inhottavia mustia ritareita. Sivussa pitäisi keräillä rahaa, kuunnella maan asukkaiden huolia ja luovia monenlaisten vaarallisten paikkojen läpi apuna vain muutama hassu ase ja loitsu. Ei ole helppoa ketunpojan elämä, ei.

Enemmän kuin tasohyppely Kingsley's Adventure on pikemminkin seikkailu. Paljon aikaa kuluu erilaisten hahmojen kanssa jutteluun, mikä onkin välttämätöntä vinkkien ja uusien tehtävien selville saamiseksi. Muu varsinainen tekeminen rajoittuu vihollisten hutkimiseen, vipujen vääntelyyn ja muutamien bonusesineiden keräämisen.

Tasohyppelyksi Kingsleyn kontrollit ovat luvattoman kehnot. Ohjaus on kankeaa ja hapuilevaa, Kingsleyn liikkeet hitaita ja kömpelöitä. Hyppääminen on suorastaan tuskallisen hankalaa. Kingsleyn pituusennätys on varsin lyhyt eikä repolainen suostu loikkaamaan kuin suoraan eteen tai taakse. Erikoisliikkeitä ei ole ja kamerakulma pysyttelee tiukasti Kingsleyn selän takana joko hieman yläviistossa tai samassa tasossa. Tämän takia näkyvyys on usein huono.

Taistelut ovat hankalia Kingsleyn kömpelyyden ja vähäisten taisteluliikkeiden takia. Lisäksi pikkuvihulaisilla on taipumus syntyä uudelleen ja ryömiä sinnikkäästi perään pitkienkin matkojen päästä. Hengestään voi päästä, vaikka vastassa ei olisi muutamaa hassua rapua kummempaa pahista.

Tallennusmahdollisuus tulee vastaan liian harvoin vain suurimpien kokonaisuuksien perään. Samojen kohtien hinkkaamiseen kyllästyy, vaikka Kingsley ei kellisty yhdestä osumasta ja palaa kuoltuaan suunnilleen siihen kohtaan mistä edellisen kerran astui oviaukosta.

Kielillä puhumista

Yllätyksenä Kingsley's Adventure tarjoaa kymmenen eri kielivaihtoehtoa, peli puhuu myös selvää suomea. Intron selostaa suomalainen miesääni ja loppupelin ajan komennot ja keskustelujen tekstit ovat suomeksi, vieläpä aivan mukiinmenevästi.

Kingsleytä itseään lukuunottamatta kaikkien hahmojen nimet on nekin suomennettu. Häijyn Kiisselin lisäksi vastaan tulee sellaisia hahmoja kuin esimerkiksi Vanha Ryppy, Suolamäen Jimi ja Kapteeni Kallanen.

Lapsellisille

Söpöyskerroin Kingsleyssä on kohdallaan. Kingsley itse on hahmona varsin hellyttävä ja muut Hedelmämaan asukkaat vaihtelevasti joko huvittavia tai herttaisia. Vihollisetkaan eivät ole turhan pelottavia. Karkeaa kieltä ei käytetä missään vaiheessa ja vihollisten kuolematkin on toteutettu abstraktin verettömästi.

Grafiikka on värikästä ja mukavan näköistä. Mitään ihmeellisiä tekstuuri- tai valokikkailuja ei ole käytetty, mutta siitä huolimatta tunnelma on kohdallaan. Paikoitellen seinien lähellä esiintyy läpinäkyvyys- tai palikoitumisongelmia, mutta ei häiritsevässä määrin.

Kingsley's Adventure on selkeästi suunnattu melko nuorille, minkä mahdollistaa oman äidinkielen käyttö sekä ohjaussysteemin minimaalisuus. Lapset varmaan jaksavatkin yrittää sinnikkäästi selviytymistä hankalistakin kohdista ja saavat enemmän iloa irti Hedelmämaan hassuista asukkaista kuin varttuneemmat.

Kokonaisuutena Kingsley's Adventure vaikuttaa hieman vanhanaikaiselta kyhäelmältä, jolle kyllä löytyy oma pelaajakuntansa, mutta joka ei jaksa vakuuttaa vähänkään kokeneempaa seikkailijahyppelijää. Pelkkä kauneus ei riitä pitämään mielenkiintoa yllä, kun peruspelattavuuden kanssa on niin ja näin.

75