Kino : Star Trek Axanar

Star Trek Axanar

http://www.startrekaxanar.com/

 

USS Potkustartti

Star Trek -fanivideot tuovat suominörtin mieleen hassut tamperelaiset. Ameriikassa kaikki on isompaa.

Star Trek -faneilla riittää ilonaiheita, sillä vanhasta sotaratsusta riittää vielä virtaa televisioruutuunkin. Tai tietokoneen ruutuun, sillä mielenkiintoisimmat tähtiretket käydään bittiavaruudessa.

[caption id="attachment_17365" align="aligncenter" width="1024"]Axanar2 Axanar ei tehosteissa häviä Hollywood-tuotannoille.[/caption]

Fanit osaavat

Mehustelin aikoinaan joukkorahoituksella syntyneen Star Trek Continuesin erinomaisuutta. Se oli fanisarja, joka jatkoi uusilla näyttelijöillä Shatnerin ja Nimoyn aikoinaan tähdittämää alkuperäis-Trekkiä ja hyvin jatkoikin. Star Trek Axanar on ihan eri eläin, sillä se rakentaa tarinansa tuoreelle kivijalalle. 650 000 dollaria joukkorahoitusmynttiä kerännyt fanitrekkeily palaa aivan aikajanan alkupäähän, aikaan ennen Kirkiä ja Enterprisea.

Juuri perustettu Federaatio käy tuskaista sotaa klingoneiden kanssa, vuosien taisteluiden jälkeen rintamalinjat uhkaavat piirtyä ryppyotsien eduksi. Sitten Federaation alusteknologia harppaa eteenpäin ja taisteluonni kääntyy.

Sodan ratkaisutaistelu on aivan nurkan takana, sillä klingonit ovat saaneet vihiä Federaation seuraavan sukupolven tähtilaivasta. Federaation tiedustelijat kertovat, että Kronosin suunnalla tehtaillaan uudelle evoluutioaskelmalle noussutta petolintua.

Kun klingonit keksivät Federaation telakat Axanarin tähtijärjestelmässä, edessä on neljän vuoden sodan ratkaisevin taistelu, jonka lopputulos ratkaisee koko sektorin tulevaisuuden.

Elokuvan keskiössä on tulevaisuuden sotasankarina tunnettu Izarin Garth, legendaarinen Tähtilaivaston kapteeni, joka kartoitti enemmän planeettoja kuin yksikään toinen kapteeni. Garth oli Kirkin suurin esikuva ja Axanarin taistelun sankari.

[caption id="attachment_17367" align="aligncenter" width="1024"]Axanar4 Verkkovideoksi työstetty Prelude to Axanar tarjoaa parinkymmenen minuutin mittaisen pohjustuksen itse elokuvaan.[/caption]

Kuunatsitervehdys

Jos Axanarin keräämää joukkorahaa verrataan esimerkiksi Iron Skyn kahdeksan miljoonan euron tuotantokassaan, Axanar paskarrellaan kasaan pennosilla. Kengännauhabudjetti on naamioitu todella hyvin, sillä Axanar menisi koska tahansa Hollywood-tuotannosta.

Leffa on tarkoitus tuutata avaruuteen, mutta tekijäporukan käyntikortin voi käydä katsomassa jo nyt. Joukkorahoituskampanjan lähtölaukaus ammuttiin parinkymmenen minuutin mittaisen Prelude to Axanar -pätkän voimin. Suojat luhistuivat käytännössä välittömästi, sillä tekijät tietävät, mitä tekevät.

Kameran eteen on houkuteltu ammattinäyttelijöitä. Galacticasta tuttuja kasvoja ovat Tom Zarekia näytellyt Richard Hatch sekä rouva Saul Tight, Kate Vernon. Star Trek Enterprisen Sovalina tutuksi tullut Gary Graham uusii Axanarissa tutun vulkaaniroolinsa.

Perinteisen Trekin sijaan Prelude to Axanar on kuin dokumentti. Federaation arkistoista kaivetun infovideon muodossa esitetty kerronta toimii kuin tauti. Toivon että samaa tyyliä jatketaan täyspitkässä elokuvassakin. Takautumien ja haastattelujen kautta kerrottua toimintaa tukevat erikoistehosteet ovat huippuluokkaa ja rytmittävät vuoropuhelua mainiolla tavalla.

Kaltaiselleni piinkovalle Trek-nörtille on helppoa myydä mitä vain Star Trek -brändättyä tavaraa, joten oma suhtautumiseni on vahvasti puolueellinen. Axanarista kannattaa tsekata ennakkopätkä ennen kuin aloittaa axanarinan.

Star Trekin oikeudet omistava CBS on antanut projektille virallisen siunauksensa.  Alkuperäisessä Star Trekissä Sulua näytellyt George Takei meni aivan pähkinöiksi nähdessään intropätkän, ja masinoi sadan tonnin tavoitesummaa hakevalle fanielokuvalle yli kuusinkertaisen budjetin.

Ei lainkaan hassumpi saavutus amatöörileffalle.

 

Juho Kuorikoski