Kirby Air Ride (GameCube) – Suloinen pikakiituri

Pikku Kirby on todellinen monitoimipallero. Pinkin söpöläisen uusin tehtävä on hurjastelu eikä nyt puhuta raparallista tai tylsistä varikkosäädöistä, ei todellakaan. Vakavikot älkööt vaivautuko.

Kirby Air Ridessa on kolmenlaisia viihdytysajoja: Air Ridessa kiidetään huikeaa vauhtia pitkin futuristisia kolmiulotteisia ratoja, Top Ridessa lasketellaan lattiatasossa lyhykäisiä ruudulle mahtuvia ratoja pitkin ja City Trial koostuu kahdesta mittelöstä, joista ensimmäisessä kiidetään pitkin kaupungin katuja ja rantavitikoita kykyikoneita metsästäen.

Ikonijahti kestää viiden minuutin verran, jonka jälkeen vaunun pitäisi olla viriteltynä priimakuntoon stadion-taistelua varten. Stadionilla pelaaja kohtaa kilpakumppanit milloin minkinlaisin pelisäännöin. Joskus silkka nopeus riittää päihittämään vastustajat, joskus voittoon tarvitaan vallan toisenlaisia kykyjä.

Siinä missä Air Ride laulattaa yksinkin, Top Ride on kaveriporukoita varten, sillä konevastustajien kanssa ei yksinkertaisia 2D-ratoja viitsi pitkään Leipää ja sirkushuveja

Kirbyn kuuluisat hotkintakyvyt ovat tallella ja tiiviissä käytössä erityisesti Air Ridessa. Vastustajien hahmot voi imaista lähituntumasta mahaan ja samalla Kirby oppii nielaistun vihulaisen kyvyt. Miekka heiluu, tuli syöksyää ja pommit paukkuvat muiden vahingoksi onnistuneen aterioinnin jälkeen. Ellei mitään kopioitavaa kykyä ole, Kirby sylkäisee suustaan ulos vaikkapa tähtösen, joka jallittaa muita kilpailijoita kumoon.

Kirby tarvitsee aluksen huristelua varten ja niitä on vallan riittävästi. Tosin tuoreeltaan kaasujalan alle saa vain yhden perusajokin, mutta sitä mukaa kun ajokilometrejä kertyy, uusia härveleitä löytyy pelin kätköistä. Ajokit eroavat toisistaan, esimerkiksi Warpstar on perusalus, jolla voi kiitää maan pinnalla, lentää luikauttaa kohtalaisen sujuvasti hyppyrinnokalta ja luukuttaa boostilla. Jet Star toimii huonosti maan pinnalla, mutta on ilmassa huippuhyvin kiitävä suihkari.

Se jokin

Air Ride on häkellyttävän nopea ja vauhdikas kokemus. Muutamat ensimmäiset pelikerrat menevät suu auki ällistellessä ja pelaamisen nyanssit avautuvat vasta myöhemmin. Havainnoimiskyky ei riitä omaksumaan rataa, satunnaisia kulkijoita, taustoja, mäiskettä ja pauketta. Muut pelivaihtoehdot eivät ole yhtä häkellyttäviä ja niihin pääsee kiinni pikaisemmin.

Teknisesti Kirby Air Ride on moitteeton. Kuva ei nyi huikeimmassakaan vauhdissa, taustat ovat kauniita ja ohjauksen näppituntuma on kohdallaan. Samalla Nintendon tavaramerkki eli hilpeä mielikuvitusrikkaus ja hulluttelunhalu ovat tanakasti tallella. Musiikki on monipuolista ja muistuttaa välillä jotakin aivan muuta kuin perinteistä pelimusatilluttelua.

Ensivaikutelma Kirby Air Ridesta on positiivinen. Vauhti hurmaa, ja Kirby on tuttu ja suloinen ohjastettava. Mielikuvitukselliset radat ilahduttavat ja hymy vain levenee, kun peli antaa käyttöön lisää toinen toistaan hassumpia ajokkeja.

Vähitellen epäilys alkaa kalvaa mielen sopukkaa: ettei tähän vain kyllästyisi hieman liian nopeasti? Kirby ei hahmona kehity mihinkään suuntaan, mitään erityisen kiinnostavaa tehtävää pelissä ei ole, kunhan vain opit ajamaan aina paremmin ja paremmin ja teet samalla rataennätyksiä. Kuulostaa tavalliselta rallipeliltä eikä se ole hyvä asia. Top Ride ja City Trial lisäävät jonkin verran pelin ikää, mutta eivät pelasta huippupisteille asti.

Pieni ylimääräinen lisuke olisi tehnyt Kirby Air Ridestä ikiklassikon, mutta tällä kertaa Se jokin jää puuttumaan. Kirby Air Ride on mukava lisä tavallisten tylsänpulleiden ajopelien kauhistuttavan runsaaseen röykkiöön, mutta pienellä puristuksella ainesta olisi ollut enempään.

75