Knights of the Nine (Xbox 360) – Ritarit, jotka sanovat Nine

Oblivionin maksullinen lisäsisältö on tähän asti ollut pikkukivaa pikkurahalla. Knights of the Nine on vuoden pelin ensimmäinen kunnon laajennus.

Anvilin temppelin verilöyly ja tuhoa saarnaava profeetta enteilevät pahaa: kertaalleen lyöty velhokuningas Umaril tekee paluuta Cyrodiiliin. Umarilin kukistaneen sankarin perintöä muinoin suojelleet Yhdeksän jumalan ritarit epäonnistuivat tehtävässään. Pelaaja voi pelastaa maailman vain kokoamalla ritarijärjestön uudelleen ja etsimällä pahan kukistamiseen tarvittavat pyhäinjäännökset.

Knights of the Nine tuo peliin uuden killan taistelijoiden, maagien, varkaiden ja salamurhaajien kiltojen rinnalle. Käytännössä ritarit taistelevat siksi, että ilkimyskiltojen jäsenillä on tähän asti ollut pelin parhaat tehtävät. Pitäähän hyveellisilläkin olla hauskaa.

Knights of the Nine ei ole laaja uutta lisäävä lisäosa, kuten Morrowindin Tribunal ja Bloodmoon. Peliajaksi luvataan 10–20 tuntia, mutta käytännössä tehokkaalle pelaajalle ja hahmolle riittää puolet siitä. Pelissä seikkaillaan tutussa Cyrodiilissa, mutta maailmaan on lisätty uusia luolia ja muita tutkittavia paikkoja.

Ad Maiorem Dei Gloriam

Ennen kuin on valmis heittämään ensimmäisen kiven, on uskonsoturiksi haluavan oltava synnitön. Ei huolta, sillä vaikka pelaaja olisi Black Brotherhoodin pomo tai kädet kyynärpäitä myöten viattomien veressä, syntitaakasta pääsee eroon pyhiinvaelluksella. Sama sovitustyö on mahdollista myöhemminkin, jos lankeaa kaidalta polulta.

Ritarikunta hakee näköistään sankaria, joten paketissa tulevat uudet varusteet ovat lähitaisteluaseita ja raskaita haarniskoja. Taistelutaitoja seikkailussa tarvitsee, mutta kyllä ovela maagi tai jousimieskin pärjää.

Tehtäviä on liuta ja niiden suoritusjärjestyksen voi osittain valita itse. Tehtävät ovat monipuolisia taistelu- ja tutkimusmatkoja, eikä ongelmanratkontaa vaativia pähkinöitä ohjata kädestä pitäen, kuten pelissä yleensä. Liikaa ei kuitenkaan joudu pähkäilemään.

Seikkailu etenee vaikuttavasti pelaajan itse näkemän ja kuuleman kautta, eikä yhtä paljon irrallisten tekstiruutujen kautta, kuten monessa Oblivionin kiltatehtävässä. Edes seikkailun alussa ei pelaajaa ohjata Anvilissa sijaitsevaan aloituspaikkaan.

Umarilin apureita ovat tuonpuoleisesta tulevat kullanhohtoiset auroranit. Omalle 30. tason tappokoneelleni ne eivät tuottaneet suuria vaikeuksia. Vihollisten tasapainotus näytti taas rumaa päätään, kun huomasin, että goblineilla oli henki tiukemmassa, mutta Umarilia vastaan taistellessa peli ei tasapainoillut yhtään, ja maailmojen tuhoaja kuoli yllättäen muutamasta iskusta. Lopputaistelun sijainti on onneksi ikimuistoinen.

Pahan kukistamisen jälkeen ritareita voi käyttää apuna muissakin tehtävissä. Myös ritarikunnan luostaritukikohta on pelaajan käytössä.

Xbox 360:lle laajennuksen voi ladata maksua vastaan Live Marketplacelta. PC:lle sen voi ostaa valmistajan kotisivuilta. Laajennuksen voi ostaa myös perinteisenä kauppapakettina. Silloin hinta on kaksinkertainen, mutta mukana tulevat aiemmin julkaistut pikkulaajennukset: Horse Armor, Thieves Den, Wizard's Tower, Mehrunes' Razor, Orrery, Vile Lair sekä Spell Tomes (Pelit 10/2006).

Vaikka seikkailu ei ole pitkä, on se laatuaikaa alusta loppuun. Toisin kuin edellisissä laajennuksissa, KOTN:ssa ei rahasteta uusista varusteista, vaan parasta on tarina ja tekeminen.

90