Kokin punttiin

Jouluun on enää hyvin vähän aikaa. Jos et ole vielä hankkinut lahjaa roolipelaavalle ystävällesi tai jos kaipaat itsellesi piristystä joululomaksi, tutustu seuraavaan listaan.

Tein listan alunperin avuksi vanhalle kaverilleni Joulupukille, joka suoraan sanoen on aika pihalla ropeilun suhteen. Eihän vanhakaan voi kaikkea tietää. Listasin luettelooni joitakin vuoden aikana ilmestyneitä uutuuksia, hyväksi havaittuja klassikoita ja muutamia pienempiä juttuja, joista Pukki (ja jokainen muukin) voi sitten valita saajalle sopivan lahjan.

Paljon pelanneelle

Kauan ja useita eri pelejä pelannut ropeilija on hankala tapaus lahjan hankkimisen suhteen. Hänellä on jo paljon pelejä tai ainakin kokemusta niistä. Lisäksi hänellä saattaa olla voimakkaita käsityksiä tietyistä peleistä. On aika turhaa hankkia esimerkiksi Keski-Maahan kyllästyneelle konkarille kyseisen niminen peli lahjapakkauksessa. Tai Harnin realismia kaihtavalle kolmensadan Core Rules -teos.

Jos tietää kyseisen kaverin maun, asia on helpompi. Silloin hänelle voi harkita uutta peliä sopivasta genrestä. Fantasiasta kiinnostuneista aika harva on tutustunut Earthdawnin maailmaan. Nyt kun peliä ja sen lisäosia on taas saatavana, sitä kannattaa harkita. Peli on omaperäinen ja kiinnostava tutustua. Scifi-hörhöille voi miettiä vanhan Travellerin reprintiä (jos ei heebolla sitä jo ole) tai Blue Planetin uutta versiota, joka on upea lukukokemus. Aika erikoista jännitystä tarjoaa aikamatkoja suosiva Continuum, seikkailu tässä hetkessä. Onko tämä hetki nyt, tulevaisuudessa vai menneisyydessä, onkin eri asia.

Veteraanipelaajakin löytää jotakin uutta tietoa Gamers' Bible -teoksesta. Tämä asiallisesti kirjoitettu opus kertoo ropehistoriaa ja faktoja tunnetuista peleistä.

Vaihtelua kokeneelle ropeltajalle voi hankkia vaikka jonkin lautapelin muodossa. Kevyt tai vähän pitempikin lautapeli tarjoaa kuitenkin hyvää vaihtelua, johon kaikki voivat osallistua tasapuolisesti. Pelinjohtaja arvostaa varmasti 'vapaaviikkoaan'. Lautapeleihin palaan myöhemmin.

Vähemmän pelanneelle

Lyhyemmän kokemuksen omaavalle kaverille on enemmän vaihtoehtoja. Hän ei yleensä suhtaudu kovin kriittisesti eri peleihin tai pelilajeihin. Hänellä on vielä paljon tutkittavaa ja tutustuttavaa pelien maailmassa.

Aluksi voisi tietysti suositella perinteistä klassikkoa, Dungeons & Dragonsia. Siitä on hyvä aloittaa eikä mikään estä jatkamasta sillä vaikka vuosikausia. Materiaalia ainakin riittää. Edelleen hyvä vaihtoehto toisenlaiseen pelimaailmaan on Cyberpunk, jota on jo jonkin aikaa saanut uudelleen kuvitettuna laitoksena. Hiukan samantyyppinen on astetta mielikuvituksellisempi Shadowrun, jonka vahvana puolena on runsas lisämateriaali. Jos ihan pelkkä ropeilu tuntuu tylsältä tai liian hankalalta, voi tietysti warpata lauta- ja taistelupelien puolelle.

Laudalla lujaa

Lautapeleistä on pakko mainita upea Formula dé -peli. Siinä on peli, jossa ensi kertaa on oikean autokilpailun tuntua. Hyväksi todettu Settlers of Catan tarjoaa sekä aivosoluille että noppakädelle haastetta, oudommista peleistä voisi kokeilla vaikka mayojen maailmaan sijoittuvaa Tikalia. Se on hauska, mutta ei liian vaikea taktinen tutkimispeli.

Jos 'realistisempi' strategia kiinnostaa, vanhan kunnon Axis & Alliesin jatko-osa Europe antaa mahdollisuuden toisen maailmansodan uudelleenkäsittelyyn. Itse peruspeli käsittää koko maailman alueen kyseiseltä ajanjaksolta. Warhammer nyt on niin tuttu kaikille, että sen uusi versio vain mainittakoon. Vielä kevyempää viihdettä tarjoavat GW:n pikkupelit Gobbo' Banquet ja Lost Patrol. Ne ovat lyhyitä ja helppoja, eivätkä järin kalliitakaan.

Erikoisempaa

Erikoisemmista rope-aiheista voisi kokeilla tuhtia Orkworldia, joka heittää pelaajat örkeiksi örkkien maailmaan ja tarjoaa runsaasti taustatietoa kyseisistä hemmoista. On myös mainio lähdeteos örkkejä käyttävälle pelinjohtajalle. Hiukan rennommin örkkejä käsittelee Ork!-roolipeli, jossa pelaajat myös pääsevät örkinnahkaan rähisemään. Erinomaisen örkkisiä teoksia molemmat.

Samaa, vielä hullumpaa henkeä edustaa pieni Kobolds Ate My Baby -rope. Sen nimi kertonee ihan tarpeeksi. Ei paras peli tosikoille diplomi-insinööreille.

Mangan ystävät ilahtunevat siitä, kun huomaavat että voivat pelata omantyyppistään peliä BESMillä. Big Eyes, Small Mouthin uusi versio on nätti pieni pakkaus aiheesta kiinnostuneille.

Kaupunkicowboyt saavat varmasti väristyksiä Deadlands-ropesta, joka ripottaa villiin länteen mausteeksi kauhua ja yliluonnollisia kummajaisia. Valtava oheismateriaalimäärä takaa helpot hetket laiskalle pelinjohtajalle.

Joulukortteja

Keräilykorttipelien harrastajille on helppoa ostaa lahjoja. Kyseisen pelin starterit ja boosterit kelpaavat aina. Ja kuinkahan paljon Magicin himopelaaja ilahtuisikaan aidosta Black Lotus -kortista, johon olisi tussilla kirjoitettu isolla HYVÄÄ JOULUA? Jos raha ei tuohon riitä, hyville korttisuojuksille ja kansioille on varmasti aina tarvetta.

Kaikille sopivaa

Jokainen roolipelaaja (paitsi vain Amberia pelaavat) tarvitsee noppia. Niitä harvalla on liikaa, joten halpa ja helppo joululahja muodostuu hienon värisestä noppasetistä. Se kun vielä rapiseekin paketissa niin kivasti. Jos raha ei tuota ongelmia, mikään ei estä teettämästä persoonallista noppasarjaa esimerkiksi meripihkasta, hopeasta tai aventuriinista.

Noppapussi noppia varten on hyvä lisävaruste, mitä persoonallisempi, sen parempi. Näppärä henkilö väsää sellaisen itse. Noppapussin korvaa hienosti noppalaatikko. Sellaiseksi sopiva pieni aski, purkki tai kotelo voi löytyä oikeastaan mistä vaan. Vähän fiilailemalla siitä tulee hieno ja ainutlaatuinen käyttöesine.

Eikä sitten muuta kuin seikkailurikasta joulua hyvässä seurassa!

Lisää aiheesta

  • Roolipelaamisen riemua

    Tässä lehdessä olen uusi. Nimeni ja kuvani näkyvät yllä. Joillekin lukijoille olen varmasti tuttu Mikrobitin sivuilta, jossa viime vuoden syksyyn asti hoitelin Peliluolaa. Tästä numerosta alkaen palstani löytyy suunnilleen tältä paikalta.

    Palstallani aion keskittyä edelleen…
  • Roolipeli tappoi pelaajan!

    Roolipelaaminen on lyhyen historiansa aikana saanut osakseen paljon ennakkoluuloja ja suoranaista vastustustakin. Ennakkoluulot eivät ole niin vaarallisia ja väärät luulot on helppo oikaista, mutta roolipelien varsinainen vastustaminen on ikävämpi asia.

    Suomessa ropevastaisuus on jäänyt…
  • Taisteluun!

    Eräs kiinnostavimpia asioita roolipelien seikkailuissa ovat epäilemättä taistelut. Monessa pelimaailmassa ja -kampanjassa ne ovat oleellinen osa peliä ja sen tapahtumia. Pelataan sitten örkkejä vilisevässä Keski-Maassa tai Darth Vaderin hallitsemassa Imperiumissa, aina löytyy vihollisia…