Konsoli ohjaimessa [2]

Retrobuumi ei osoita laantumisen merkkejä. Amerikkalainen lelufirma Jakks Pacific Inc. on puhaltanut hämähäkinseitit vanhoista Activisionin, Namcon ja Atarin peleistä ja tarjoilee niitä kuluttajalle erilaisiin ohjaimiin upotettuina.

Atari VCS (ks. Videopelaamisen esihistoria, Pelit 5/2003) konsolivanhus esiteltiin jo vuonna 1977. Myöhemmin nimi muuttui Atari 2600:ksi, sitten se katosi markkinoilta 1983. Nyt legendasta pääsee taas osalliseksi, sillä testattavana ollut Atari-ilotikku kätkee sisuksiinsa menestyskonsolin ja 10 peliä.

Pelit ovat Atarin omaa tuotantoa. Osa on klassikkoja, mutta mukaan on livahtanut muutama harvinaisempi tekele. Valikoimasta löytyvät Adventure, Asteroids, Breakout, Centipede, Circus Atari, Gravitar, Missile Command, Pong, Real Sports Volleyball ja Yar's Revenge.

Konsoli peleineen on saatu tiivistettyä yhteen peliohjaimeen. Ohjain on tarkka kopio alkuperäisestä Atari CX40 -joystickistä aina kankeaa ohjaustuntumaa myöten. Etureunassa on virtakytkin sekä start-, reset- ja select-nappulat. Selectin merkitys vaihtelee pelistä toiseen ja sen käyttötarkoitus selviää laitteen mukana tulevasta monisteesta.

Käyttöönotto on helppoa. Pohjassa oleva luukku avataan ruuvimeisselillä ja sisään laitetaan neljä tavallista sormiparistoa. Sen jälkeen liitetään RCA-johto (pyöreä kaksinapainen liitin) televisioon, napsautetaan virrat päälle ja valitaan peli.

Komposiittikuvassa näkyy lieviä häiriöitä, joskin se on selvästi parempi kuin alkuperäinen RF-moduloitu signaali. Värejä on vain muutama ja piippaukset kuuluvat monona, kuten pitääkin. Viimeistään tässä vaiheessa ilmassa väreilee vahva nostalgian tuntu.

Alkuinnostuksesta huolimatta laitteesta jää hieman vaisu olo. Miksi vain kymmenen peliä, kun samalla vaivalla koneen sisuksiin saisi kaikki Atari 2600:n merkittävät pelit? Pahempi puute on kuitenkin yhtäaikaisen kaksinpelin puuttuminen, ohjaimia ei voi linkittää toisiinsa mitenkään.

Lelufirmalle pitää nostaa hattua hyvästä ideasta. Toivottavasti näemme joskus samalla periaatteella toimivan Vectrex-ohjaimen (ei Vectrex olisi mitään ilman omaa vektorinäyttöään _Kaizu). Coleco Intellivisionista moinen on jo tulossa.

Ainakaan Atari Classics 10-in-1 TV Games ei ole hinnalla pilattu, vaikka lähes samalla summalla saa Ebaystä alkuperäisen Atari 2600:n.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…