Konzolikuume

En muista koskaan näin jännittävää tilannetta konsolien historiasta! Kolme suurta - vai pitäisikö sittenkin sanoa kaksi suurta ja yksi pienempi - käyvät lähes samanaikaisesti taistoon kotipelaamisen kuninkuudesta. Ensimmäisenä markkinoille ehtii Xbox 360, joten viime kierroksen haastaja on nyt tosissaan mukana taistelusta ykköspaikasta.

Microsoftin Xbox 360 -konsolin yksityiskohdat vuosivat julkisuuteen ensimmäisenä jo ennen sen virallista julkistamista. Uutta ovat pienempi koko, sutjakampi muotoilu, vaaleat värit ja irrotettava kiintolevy sekä irtokuoret. Mikään näistä ei mullista pelaamista, mutta kaikki ne yhdessä saattavat olla avain Japanin eriskummallisille markkinoille. Nintendo tosin ennätti jo julistamaan, että heidänpä Revolutioninsa on vieläkin laihempi, ainoastaan runsaan parin DVD-levykotelon paksuinen. Ilmeisesti koolla on väliä, ainakin Japanissa.

Hauskin huhumylly hyörii Revolutionin ympärillä. Uusi vallankumouksellinen ohjain on saanut osaavimmat huhumaakarit vauhtiin, ja nettiä on kiertänyt jos jonkinlaisia kuvia ja videonpätkiä, joiden aitoudesta voi olla lähinnä yhtä mieltä. Varmaa on, että ohjain on erilainen, ja mielenkiintoisimman huhun mukaan siinä ei ole lainkaan nappeja tai tatteja ristiohjaimesta puhumattakaan. Uutta konsolia ohjattaisiin siis puristelemalla, vääntelemällä, kääntelemällä ja hinkkaamalla. E3:n pressitilaisuudessa Saturo Iwata puhui ohjaimista, monikossa. Olisiko SE vallankumous sittenkin myydä pelikohtainen ohjain ja peli aina yhdessä, samassa paketissa?

Sonyn hypemasiina oli ennen E3:sta poikkeuksellisen rauhallisella päällä. Soluarkkitehtuurilla on toki mässäilty vuosia, mutta ehkäpä Sony on viisastunut. Viimeksihän liian hyvin rasvattu hypekone aiheutti valtaisan vastareaktion, josta osa pelaajista ei ole vieläkään toipunut. Emotion enginestä tuli melkein kirosana. E3:n julkistamissessiossa Sony vyöryttikin sitten sellaisen speksilistan, että heikompaa hirvittää. Julkean hienot pelivideot panivat kuolan lentämään kaaressa, ainakin siihen asti, kun kävi ilmi, että suurin osa videoista oli normaalia esirenderoitua tavaraa, tutummin alkudemoja.

Kaikkia uusia konsoleita yhdistävä uutuus ovat langattomat ohjaimet. Lattialla kiemurteleva johtosotku on historiaa, ja konsolit voi sijoittaa siististi ovelliseen kaappiin ilman kiusallisesti ovien välistä lattialle luikertelevia johtoja. Eikä johto ole enää ikinä liian lyhyt eikä siihen enää koskaan kompastu kukaan kesken sen viimeisen loppuhirviön.

Langattomuus on päivän sana. Laitteiden kytkeminen verkkojen verkkoon - ja muihin vempaimiin - onnistuu tietenkin ongelmitta wifin ansiosta. Nämäkään uutuudet eivät mullista pelaamista, mutta ne helpottavat elämää. Kunnes se halvatun ohjain on jälleen kerran hukassa, eikä lattialla luikerteleva johto enää viekään piiloon menneen ilolaatan luo.

Uusi konsolikierros tulee tällä kertaa häkellyttävän kalliiksi, tuhansien eurojen hintaiseksi. Konsolien lisäksi on nimittäin hankittava teräväpiirtotelevisio ja PS3:n kaveriksi kaksi. Onneksi plasma- ja LCD-televisioiden hinnat tulevat suihkimalla alas, joten ihan mahdoton ajatus uuden laajakuvatelevision hankkiminen ei ole. Silti muutama tuhat euroa (ja kolmen uuden konsolin hinta siihen päälle) tekee lavean loven tilipussiin.

Xbox 360 on varma myyntimenestys, koska se ehtii kauppoihin ennen muita ja kaiken lisäksi joulumarkkinoille. Yhtäaikainen julkaisu kolmella päämarkkina-alueella on ennenkuulumatonta ja nerokas oivallus. Mutta miten käy Xbox 360:n Japanissa? Hironobu Sakaguchin, Final Fantasyn luojan, uudet pelit ilmestyvät Xbox 360:lle, joten jokohan Japanikin heltyisi Microsoftin edessä? Miehen oma tilipussi ainakin pullistelee dollareista.

Uudet pelit jäävät konehuuman varjoon. Ja tuskinpa pelien sisältö muuttuu tässä murroksessa mitenkään, jos ennakkovideoihin on luottaminen. Urheilla saamme sielujemme syvyydestä, ja pakolliset jatko-osat Metal Gear Solid 4, Gran Turismo 5, Project Gotham Racing 3 ja Resident Evil 5 tulevat vääjäämättä. Kumma kyllä, Microsoft ei mässäillyt vielä Halo 3:lla. SquareEnixin pelejä saa niitäkin tulevaisuudessa kaikille uusille konsoleille, jos se vielä jotakuta sattuu kiinnostamaan.

Nintendon uusi piskuinen konsoli jää ainoaksi innovatiivisuuden toivonkipinäksi. Nintendo on haastaja, joten sen on helpompi ottaa riskejä, ja Nintendon uudella tavalla ohjattavat pelit voivat olla se tuore tuulahdus. Se, että Revolutionilla voi pelata netistä ladattavia Nintendon klassikoita kasibitti-NES:n ajoista lähtien, on kyseenalainen myyntivaltti varsinkin kun moiset klassikot ovat lojuneet modatun Xboxin kiintolevyllä vuosikaudet. Hauskaa, mutta ehkä sittenkin revoluution sijasta "devoluutiota".

Konsolikisan voittajan ennustaminen on aina vaikeata. Yksi asia on kuitenkin varma. Minä haluan ne kaikki!

Lisää aiheesta

  • Viimeinen

    Kaikki loppuu aikanaan. Niin myös kolumnini. Melkein sata palstaa on paljon, kuukaudesta toiseen ja toiseen. Joskus on pakko vetää henkeä.

    Viimeinen virallinen palsta pakottaa pohtimaan, mitä on tapahtunut (omassa) pelaamisessa ja peliteollisuudessa sitten ensimmäisen vuonna 1998…
  • Sellofaanin suloinen suhina

    Tietoa peleistä tulee joka tuutista, radiosta, televisiosta, netistä ja lehdistä. Aina näin ei ole ollut.
    Nykyään peliuutisia ja pelejä sivuavaa tietoa löytää aviisista kuin aviisista. Internet pullistelee pelisivuja ja jokaisella pelillä on omat kotisivunsa. Pelikuvat, trailerit ja demot…
  • Oma imu paras imu

    Jotkin pelit imuttavat, jotkin eivät. Joskus huonokin peli voi niitata nojatuoliin viikoksi. Mikä tekee pelistä imukykyisen?
    Pelit imuttavat meistä jokaista eri tavoin. Toinen jumittuu yksinkertaiseen puzzlepeliin, toinen tutkailee sivilisaationsa etenemistä aamuyöhön kolmannen ihmetellessä…