Korg DS-10 Synthesizer (DS)

Tehdään heti selväksi: Korg DS-10 ei ole peli eikä edes ohjelmalelu, vaan täysimittainen, Korgin MS-10-syntetisaattoria emuloiva ohjelmisto. Sen ei alun perin ollut tarkoitus ilmestyä Japanin ulkopuolella, mutta ilmeisesti suuren suosion ansiosta myös länkkärit pääsevät muuttamaan DS:n ihan oikeaksi syntsaksi.

Korg DS-10 koostuu kahdesta kahden oskillaattoriyksikön syntsaemulaattorista. Molemmat saa tuottamaan säveliä sekvensserin, virtuaalikoskettimiston ja Korgin Kaoss Padia emuloivan kosketusnäyttöruudun kautta. Asetuksien säätämistä varten mukana on kaikki MS-10:n alkuperäiset potikat, säätimet ja kytkennät, joiden toimintojen selvittämiseen tarvitaan softan mukana tulevan surkeahkon manuaaliläpyskän lisäksi vähän laajempaa tietämystä. Vaihtoehtoisesti voi toki kokeilla, mitä mistäkin tapahtuu.

Tulevan hittibiisin taustalle ohjelmoidaan biittejä neliraitaisella rumpukoneella, joka on monipuolisuudeltaan lähes yhtä runsas kuin syntetisaattorit. Ohjelmoidun biitin sijaan rummut saa myös halutessaan kosketusnäytölle ”livesoittoa” tai monimutkaisempien kuvioiden naputtelua varten. Jokaisen neljän rumpuyksikön soundia voi muokata erikseen. Koko biisiraidan hienosäätöä varten mukana on vielä mikseri ja suppeahko valikoima efektejä.

Käyttöliittymän sydän on vuokaavion näköinen ruutu, jonka avulla on varsin helppoa tökkiä itsensä säätämään haluamiaan juttuja. Eri soitinten kohdalla optioiden monipuolisuuden takia nupit ja napit on pitänyt levittää useille alasivuille. Haluamansa säädön löytäminen voi aluksi olla hieman hidasta. Tekemällä oppii ja koska ruudut on järjestelty loogisesti, eivät käyttöliittymän rajoitukset muodostu kovin suureksi kiusaksi.

Virtuaalikoskettimissa oktaavilta toiselle siirtymistä ei pysty tekemään lennossa kovin sulavasti, mutta muuten homma toimii hyvin. Kaoss Pad -ominaisuus puolestaan on toteutettu aivan erinomaisesti, sillä kosketusnäyttö ja stylus mallintavat oikean Kaoss Padin toimintaa jokseenkin täydellisesti. Kuten rummuissa, myös koskettimia ja Kaossia voi äänittää valmiiksi tai improvisoida livenä.

Korg DS-10:n suurimmaksi ongelmaksi nousevat DS:n surkeat kaiuttimet, joiden äänenlaadulla tai -voimakkuudella ei juuri juhlita. Jos aikoo esittää luomuksiaan bileissä, kannattaa varautua kytkemään DS vähän tehokkaampiin äänentoistolaitteisiin. Muuten ohjelmiston ominaisuuksissa ja toiminnassa ei kovin paljon ole valittamista. Tallennustila saattaa ahkerammilla muusikoilla käydä ahtaaksi, sillä muistipaikkoja on käytössä vain 18.

Ensisilmäyksellä DS-10 voi vaikuttaa yksinkertaiselta lelulta, mutta perehtyminen emulaattorin ominaisuuksiin paljastaa sen hienouden ja monipuolisuuden. Chiptune-miehet ja muut mikromuusikot lienevät DS-10:stä erityisen innoissaan. Ohjelma on tutustumisen arvoinen ja helppokäyttöinen musiikkityökalu kaikille syntsasoundeista kiinnostuneille.

92

Lisää aiheesta