Kova kovaa vastaan

Jos Marvelin ja DC:n supersankarit tappelis, kummat voittais? Katsotaanpa.

Amerikassa kaksi sarjakuvan suurkustantamoa, Marvel ja DC, ovat jo ammoisista ajoista kilvoitelleet viitat hulmuten lukijoista ja markkinaosuuksista. DC:n riveissä seisovat muun muassa Vartijat (Watchmen), ikinuoret Batman ja Robin sekä kaikkien supersankareitten isä Teräsmies, Marvelin joukoissa marssivat muun muassa Kapteeni Amerikan johtamat Kostajat (Avengers) ja Ylivertaiset (Ultimates), Ryhmä-X, Ihmeneloset sekä tietysti Hämähäkkimies. Suomessa kummankin firman tuotteita julkaisee Egmont, joten tämän hetken paremmuus on helppo selvittää Egmontin uutuusluettelosta.

Erä 1: Historian viittojen havinaa

Egmont on julkaissut sekä DC:ltä että Marvelilta maittavat paketilliset vanhoja sarjoja. Batman: Parhaat sarjat -kirja valaisee lepakkomiehen piirroshistoriaa näyttein eri vuosikymmeniltä alkaen Bob Kanen Alkuperä-sarjasta vuodelta 1939 ja viimeisimpänä on Graysonin ja Robinsonin tehtailema 24/7-tarina vuodelta 2002. Mutta mutta… kirjan sarjat ovat piirroksiltaan tyylillisesti melkoista sillisalaattia ja kun tarinatkin ovat lyhyitä, kirja jää lukukokemuksena sekavaksi. Paljon on hyvää, mutta on joukossa joutavaakin.

Marvel-klassikoksi kisaan löytyy Kostajat-kirja nimeltä Saarroksissa. 1960-luvun lopulta olevan jatkumon takaa löytyvät herrat Stern, Buscema ja Palmer. Osaavaa porukkaa, jonka juttu kulkee ja kuvat ovat konstailemattomia. Ja kun samaa seikkailua jatkuu koko kirjan ja ylikin, tätä lukee hartaasti nostalgisella ilolla.

Pisteet Marvelille.

Erä 2: Eturivin sankarit

Viime vuosituhannen loppu oli Batmanin juhlaa Frank Millerin nostettua sankarin haudanpartaalta kaikkien huulille ja puheenaiheeksi. Jeph Loebin ja Tim Salen Batman: Riivattu ritari on tuolta kultakaudelta. Kirjaan on koottu kolme Halloween-aiheista tarinaa vuosilta 1993–1995. Ne olivat alkusoittoa saman tekijätiimin loistaville Batman-tulkinnoille The Long Halloween (1996–1997) ja Dark Victory (1999–2000). Pelkäksi alkusoitoksi tämä on terästä.

Marvel-sankareista lippua kantaa tietysti Kapteeni Amerikka. Egmont on julkaissut toisen osan Kapteenin kuolemasta kertovasta sarjasta ja teos on nimeltään Mies joka osti Amerikan. Mainio Ed Brubaker vastaa tekstistä ja Steve Epting komeista kuvista. Juttu on ollut viime vuosien suurimpia arvostelu- ja myyntimenestyksiä rapakon takana, eikä suotta: kauttaaltaan laadukasta jälkeä, jota lukee pakottamatta.

Tasapisteet sankareille.

Erä 3: Järkäleet kehiin

Kustantajien lippulaivat ovat isoja ja massiivisia. Mark Millarin ja Bryan Hitchin Ylivertaiset sisältää 13 jenkkilehteä ja on 336-sivuinen Marvel-raamattu, jolle Amerikassa on tehty jo toinen mokoma jatkoakin. Upeasti piirretty, tiukka tarina, jossa Kostajat ovat kovilla.

DC:n Teräsmiehessä (All-Star Superman) mittaa riittää 320 sivua (12 lehden kokoelma) ja sarja on kahdella Eisnerilla palkittu. Grant Morrisonin tuoreessa tarinassa Teris vetää viimeisiään altistuttuaan liialle auringonvalolle ja Frank Quitely piirtää kuin Moebius konsanaan.

Pisteet tässäkin tasan.

Ja voittaja on…

Olin jo valmis julistamaan Marvel-sankarit voittajiksi, kun käteeni sattui ulkoisesti pramea Kostajat-kirja. Nimenä teoksella ytimekkäästi: LAHJAKIRJA. Argh, karmeaa! Mummoilleko tämä on tarkoitettu? Eikä edes tekijöiden nimiä kansissa…

Sisäsivuilla tekijöiksi paljastuvat kirjoittajat Dan Jurgens, Mike Grell ja Geoff Johns sekä piirtäjä Alan Davis. Sarja kertoo Rautamiehen ja Thorin keskinäisestä välienselvittelystä, joka uhkaa suistaa koko maapallon perikatoon. Kelpo tarina, mutta markkinamiehet vetäisivät nimihirviöllään maton Marvelin voiton alta.

Tuomiosta saa valittaa.

Wallu

 

Egmont-uutuudet 2012:

– Batman: Parhaat tarinat, 192 sivua, 24,95 euroa

– Kostajat: Saarroksissa, 160 sivua, 29,95 euroa

– Batman: Riivattu ritari, 192 sivua, 25,95 euroa

– Kapteeni Amerikka: Mies joka osti Amerikan, 160 sivua, 29,95 euroa

– Ylivertaiset, 336 sivua, 40,95 euroa

– Teräsmies, 320 sivua, XXX (kysyn)

– Kostajat: LAHJAKIRJA, 64 sivua, 14,95 euroa

Ajassa

Ruudun takaa

Kova kovaa vastaan

Lisää aiheesta