Kuka vartioi Vartijoita?

DC ja Alan Moore ovat tapelleet jo vuosikymmeniä Vartijat-sarjan oikeuksista. Kuka voittaa?

Alkuperäinen Watchmen ilmestyi DC:n kustantamana lehtisarjana vuosina 1986–1987. Sarjan kirjoitti  Alan Moore ja kuvitti Dave Gibbons. Sen jälkeen sarja on pysynyt parrasvaloissa kokoelmakirjojen ja elokuvan voimin. Ja pysyy, mikäli se on DC-kustantamosta kiinni.

Se sopimuksen pieni präntti

DC oli 1980-luvulla suuri ja mahtava sarjakuvakustantamo, jonka tehokas, maailmanlaajuinen markkinointi takasi sarjalle näkyvyyden ja tekijöille turvatun toimeentulon jo sarjan tekovaiheessa. Tämä houkutti varmasti Moorea ja Gibbonsia, kun he aikoinaan solmivat kustannussopimuksen DC:n kanssa. Lukutaitoisina miehinä he uskottavasti myös ymmärsivät sopimuksen pienellä kirjoitetut osuudet, mutta ota tai jätä -puntaroinnissa DC:n tarjouksen hyvät puolet painoivat enemmän. Näin Vartijoiden julkaisuoikeudet siirtyivät DC:lle.

Ajan mittaan Moore kuitenkin tuli katumapäälle, yritti purkaa sopimuksen ja osittain tässä onnistuikin: uudella sopimuksella DC sai julkaista Vartijoita vain niin kauan kuin kauppa käy. Jos kuluisi vuosi ilman uutta Vartijat-julkaisua, sarjan oikeudet siirtyisivät takaisin tekijöille. Tällä sopimuksella Moore kuvitteli ehkä piankin saavansa sarjan oikeudet takaisin itselleen, mutta toisin kävi. Vuosittaiset uusintapainokset ovat pitäneet sarjan DC:n tallissa.

Tekijätkin tappelevat

Sarjan menestyksen alkuvaiheissa Moore itse oli valmis tekemään Vartijoille lisäosia, mutta sopimusriidat veivät sittemmin mieheltä halut moiseen. Nykyään Mooren mielestä alkuperäisessä Vartijat-sarjassa sanottiin jo kaikki oleellinen, lisää ei tarvita. DC-leirissä ajatusta jatko-osista ei kuitenkaan haudattu (haudatuksi tuli, kenties Mooren lepyttelemiseksi, vain Vartijat-muoviukkosarjasuunnitelma). Kun sitten toinen alkuperäissarjan tekijöistä, piirtäjä Dave Gibbons, asettui jatko-osien kannalle, DC pani ison pyörän pyörimään ja polkaisi tämän vuoden alussa liikkeelle seitsemän erilaista Before Watchmen -sarjaa.

Vartijoiden uuteen tulemiseen on satsattu paljon, mikä ei ole ihme, sillä DC:n vanhat kestosuosikit, Teräsmies ja Batman, ovat jo ikäloppuja ja loppuunkaluttuja, mikä näkyy myyntiluvuissa: Marvel-sankarit jyräävät rahalistoilla.

Uusia Vartijoita on palkattu tekemään joukko nuorempia, mutta jo nimekkäitä tekijöitä, kärjessään Darwyn Cooke, jonka Parker-kirjasarja on viime aikojen komeimpia sarjakuvasovituksia, ja Brian Azzarello, jonka 100 Bullets on yksi DC-klassikoista. Piirtäjistä mukana ovat muun muassa Jae Lee, Lee Bermejo sekä Andy ja Joe Kubert. Alan Mooren ja hänen kannattajiensa mielestä uudet tekijät ovat tietysti rikkureita, DC:n puolelta heitä kehutaan Mooren manttelinperijöiksi ja tekijät itse uskottavasti tekevät hommia vain pysyäkseen leivän syrjässä kiinni – tuskin tämän kaltaisia suurprojekteja heillekään joka päivä tarjotaan.

Kuka voittaa?

Uudet sarjat ovat kelvollista luettavaa ja kuvatkin kestävät katselun. Mutta kun Mooren juttu kulki monisyisenä kudelmana eri tasoilla, näissä uusissa toiminta on selkeää ja suoraviivaista. Vain alkuperäisteoksestakin tuttua merirosvoseikkailua The Curse of the Crimson Corsair on hankalampi seurata, se kun on jaettu parin sivun pätkiin kaikkiin sarjan lehtiin. Tällaista kurjuutta, joka pakottaa hankkimaan kaikki sarjan lehdet, ei voi keksiä kukaan muu kuin DC:n markkinointipelle. Hävetköön.

Kun vertailukohtana on Se Alkuperäinen, jonka arvosteluun eivät nykytähdet riitä, ovat uutuudet liki mahdottoman tehtävän edessä – pelkkä hyvä ei riitä, hyvä jos erinomainen. Taiteilijat tekevät varmasti parhaansa, onhan heillä oma maine ja kunnia pelissä, joten kustantaja tuskin tässä kärsii, ei ainakaan laadussa. Lukijat tuskin piittaavat Mooren murinoista, jos uutuudet yhtään tyydyttävät heidän Lisää!-toiveitaan. Kärsijöiksi jäävät siis vain amerikkalaiset sarjakuvantekijät, joiden rivistöt ovat tämän riidan jälkeen pahasti rikki. Ei ole kivaa seuraavassa ComicConissa.

 Wallu

Before Watchmen -sarja, DC, 2012

– Minutemen #1–6, Darwyn Cooke

– Silk Spectre #1–4, Darwyn Cooke, Amanda Conner

– Comedian #1–6, Brian Azzarello, J.G. Jones

– Nite Owl #1–4, J. Michael Straczynski, Andy ja Joe Kubert

– Ozymandians #1–6, Len Wein, Jae Lee

– Dr. Manhattan #1–4, J. Michael Straczynski, Adam Hughes

– Rorschach #1–4, Brian Azzarello, Lee Bermejo

Lisää aiheesta