Kuopan kautta ylös

Tutkimuslaitos Datamonitorin mukaan konsolimarkkinoiden arvo putoaa Euroopassa ensi vuonna liki 30 prosenttia, syynä pian tulevat uudet koneet.

Vahvat huhut väittävät, että joka valmistajalta tulee uusi kone vuonna 2005. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, Eurooppaan koneet saapuvat seuraavana vuonna.

Vitsi on siinä, että vaikka koneista vihjaillaan, Nintendoa lukuun ottamatta kukaan ei ole julkistanut uutta konsolia. Xbox 2 tai PlayStation 3 ovat varmasti jo enemmän kuin pilke suunnittelijoiden silmissä, mutta vahvistusta niiden ilmestymisestä tai aikataulusta ei ole saatu. Nintendo on ilmoittanut tekevänsä pelaamisen vallankumousta, Revolutionia, mutta siinä kaikki.

Datamonitorin ennuste perustuu todennäköisesti siihen, mitä tapahtui, kun Xbox ja PS2 julkaistiin pari-kolme vuotta sitten. Tuolloin kaikki pelitalot kilvan ryhtyivät tekemään pelejä uusille koneille ja unohtivat olemassa olevat laitteet miltei tyystin. Seurauksena valtakone PlayStation ykkösen pelaajat jäivät nuolemaan näppejään: uusia pelejä ei tullut, vaikka markkinoita olisi ollut. PS2:lle pelejä tuli, mutta vasta lanseerattu kone ei ollut vielä saavuttanut niin suuria markkinoita, että pelejä olisi myyty tarpeeksi. Kaikki kärsivät.

Jopa ala itse varoittelee vaipumasta uuden huumaan. Jos pelitalot jälleen kilvan siirtyvät tekemään pelejä uusille koneille, Datamonitorin ennustama pudotus toteutuu. Siitä ei ole hyötyä kenellekään.

Ensimmäinen PlayStation lanseerattiin vuonna 1995. Vasta nyt sen myynti on käytännössä lopetettu. PSonen ilmestyminen eli vanhan Pleikkarin pakkaaminen uusiin kuoriin sai vanhaan vielä kummasti puhtia. Mutta kuluttajien, ei pelintekijöiden keskuudessa.

Miksi moisesta, liki yhdeksän vuoden syklistä pitäisi siirtyä kolmen tai neljän vuoden sykliin? Vasta nyt konsoleista osataan ottaa kaikki tehot irti, eikä television ruutu enää paljon tarkempaan grafiikkaan pysty. Kaikkien, niin pelaajien kuin pelintekijöiden, kannalta olisi parempi olla haikailematta tulevaa ja keskittyä siihen, mitä tällä hetkellä on.

Jos konsolien elinkaari olisi edelleen edes viisi vuotta, saisimme parempia pelejä halvemmalla jo hankittuihin laitteisiimme. Uusien koneiden myötä myös pelinkehityksen kustannukset nousevat ja alkuun saamme taas kökköä kamaa. Se, että uutta konetta opetellaan ohjelmoimaan, maksaa.

Nykyinen konsoli tuntuu vanhalta siinä vaiheessa, kun uusia aletaan hehkuttaa. Pelit ovat kuitenkin vielä lapsenkengissä nykyisiin konsoleihin verrattuna. Älkäämme siis hötkyilkö.