Kuorikoski hakee tukea kirjaprojektille Mesenaatissa

Juho Kuorikoski kirjoittaa Pelien Suomi -tietokirjaa suomalaisista peleistä ja peliteollisuudesta. Kirja on itsenäinen jatko-osa Sinivalkoiselle pelikirjalle. Pelien Suomi keskittyy suomalaiseen peliteollisuuteen vuosina 2014-2020. Tarkoituksena on käsitellä pelialan ilmiöitä, pelinteon arkea ja lainalaisuuksia Suomessa.

Kirja hakee rahoitusta Mesenaatti-yhteisörahoituspalvelussa. 

Pelien Suomeen valikoitui kolmisenkymmentä kiinnostavinta suomalaispeliä. Pelivuosille osuu useita suomalaisen pelihistorian superhittejä kuten Cities: Skylines, Control, Legend of Grimrock 2, Brawl Stars, Baba is You, Druidstone ja monet muut.

”Kirjan runko on melkein valmis. Se lähtee toivon mukaan lausuntokierrokselle tässä lähiaikoina. Olen tietenkin vähän väärä kaveri arvioimaan, mutta luvassa on kovaa shittiä. Erityisesti tykkään suomalaisten pilkkipelien historiaosuudesta, sillä siinä on monia hyviä tarinoita luvassa”, Kuorikoski kuvaa.

Vuosille osuu myös alkoholismista lapsen silmin kertova Lydia, jonka tekijätiimissä Kuorikoski oli itse mukana. Lydian paikka olisi kirjassa, sillä se on tarinaltaan yksi vahvimmista peleistä edellisellä vuosikymmenellä.

”Lydia on vähän hankala. En ole kirjoittanut sitä vielä, koska en ole löytänyt oikein näkökulmaa. Jännältä tuntuu, että oma peli olisi kirjassa mukana. Tarinallisuuden kautta kai siihenkin on lähdettävä.”

Sinivalkoinen pelikirja oli Kuorikoskelle kuluttava, mutta myös opettava projekti. Joukkorahoitus oli myös silloin uusi juttu, mikä todennäköisesti auttoi rahoituksen löytymiseen Pelien Suomi -kirjaa nopeammin.

”Olen kehittynyt aikatauluttamisen suhteen, kaikkea ei tarvitse saada heti valmiiksi. Sinivalkoisen pelikirjan myötä aikomuksena oli kirjoittaa kaikesta kaikki ja pelin käsittelemä aikaskaalakin oli laajempi. Pelin Suomessa mietin rajauksen tarkemmin ja etsin ne kiinnostavimmat asiat.”

”Mediassa pelejä käsitellään usein vain rahan kautta, mutta kirjani näkökulma on toisenlainen. Suomalaisista peleistä tarkastellaan parhaita sisällöllisesti ja kulttuurillisesta näkökulmasta. Mukana on myös kännykkäpelejä, sillä kaikki sisällöllisesti kiinnostavimmat pelit saavat parrasvalon.”

Kuorikosken tavoitteena on hakea myös vähän harvinaisempia pelejä, joita suurempi yleisö ei välttämättä tunne. Esimerkiksi Jesse Makkosen Distraint-seikkailu on sellainen poiminta kirjaan.

Pelien Suomi -kirja ylsi 5 000 euron minitavoitteeseen eli kirjaprojekti toteutuu, mutta varsinainen tavoite on 10 000 euroa. Rahoituksena haalimisen suhteen Pelien Suomi on toistaiseksi vaikein Kuorikosken kirjoista.

”Kamppiksella oli todella huono ajoitus. Kampanja alkoi vain viikko vai kaksi ennen kuin yhteiskunta meni kiinni. Aikaisemmista kirjaprojekteista XCOM-historiikki oli vaikein Mesenaatti-rahoituksen suhteen, mutta sekin jäi vain jonkun satasen vajaaksi tavoitesummasta. Minimiin se toki ylsi”, sanoo Kuorikoski.

”Pelien Suomi -projekti meni niukasti maaliin. Olen iloinen ja kiitollinen kaikille tuesta .”

Päätoimittajatietokirjailijapelisuunnittelija Juho Kuorikoski on Pelit-lehden vakituinen avustaja.