Kuri Kuri Mix (PSone)

Kielletty Ypö Yksinäisiltä

Kaksinpeli on nykyisin pelissä kuin pelissä. Usein se on vain pakollinen lisä, mutta Kuri Kuri Mixissä vähintään yhden ystävän mukanaolo on välttämätöntä peli-ilon takaamiseksi.

Taustatarina on klassinen kahden sankarin keikka. Kuu on kateissa ja ikiaikaiset kuujuhlat jäävät pitämättä ellei kuuta löydetä. Kukkaruukulla ja sateenvarjolla kruunatut sankarimme Chestnut ja Cream ovat toista mieltä ja aikovat etsiä kuun vaikka kiven alta.

Alakko nää mua?

Varsinainen kaksinpeli on nimetty Storyksi. Siinä pelaaja joutuu salaperäiselle saarelle, jossa on seitsemän teemoiltaan erilaista maailmaa (kahdeksannestakin vihjataan). Jokaisessa maailmassa on viisi kenttää ja viimeisessä niistä odottaa aina isopomo, Boss. Storya voi pelata yksinkin, jolloin oikealla ja vasemmalla kädellä ohjataan yhtä aikaa molempia hahmoja. Olo on tuolloin käsittämättömän sekava ja menestyminen vaatii eriskummallista erityisosaamista ja täydellistä molempikätisyyttä.

Kaksinpelaamisessa keskeistä on yhteen hiileen puhaltaminen. Storyssa ei kisata kaveria vastaan vaan toimitaan yhdessä saman päämäärän saavuttamiseksi. Puzzleja ei voi ratkaista eikä esteitä ylittää yhden hahmon peluuttamisella, sillä molempia hahmoja tarvitaan ja vielä oikeissa paikoissa oikeaan aikaan.

Jostain kumman syystä pelintekijät ovat hyödyntäneet tätä maanmainiota ideaa perin harvoin. Edellinen samanhenkinen kolikkopeli/C64-klassikko oli Bubble Bobble.

Pelin vitsi on kenttien selvittäminen säädetyssä ajassa. Pelkkä läpilöntystely ei riitä, vaan eteen tulee useampia ongelmanmuotoisia esteitä, joista pääsee ohi, yli tai ali vain yhteispelillä. Aikaa napataan pois muutamia sekunteja, jos jompi kumpi tyrii ja vaikkapa loikkaa lammikkoon tukin sijasta.

Hiukan ikävä maku jää suuhun paikallaan seisoskelun eli kaverin odottelun rankaisemisesta. Jo hyvin lyhyen tovin jälkeen kipakka liikunnanvartija leyhähtää ravistelemaan sankarimme kutreja ja taas katoaa aikaa pelikellosta. Aivoton ylös alas hyppiminen riittää kuitenkin pitämään vahdin sikiunessa.

Pelin voi tallentaa jokaisen selvitetyn kentän jälkeen. Pakonomaista jo pelatun jauhamista ei siis tarvitse Kuri Kurissa sietää. Perfektionistit voivat toki halutessaan palata parantelemaan kentän läpipelaamiseen kulunutta aikaa ja loppuarvosanaa.

Ei kun neljästäänpäs

VS-moninpelissä mukaan pääsee neljä kaverinkurittajaa. Nyt kentät rullaavat automaattisesti kohti maalia verkkaiseen tahtiin ja vauhdissa on syytä pysyä mukana, ellei halua menettää pisteitä.

Voittaja on yksinkertaisesti se kenellä on eniten pisteitä maaliin pääsyn jälkeen. Pisteitä saa esimerkiksi poimimalla tantereella köllöttäviä kuita ja tähtiä. Matkan varrelta kerätään monenmoista muutakin poimittavaa, joilla voi kiusata muita pelaajia tai helpottaa omaa etenemistä.

Chestnutin ja Creamin lisäksi VS-pelissä valittavana on kahdeksan uutta hahmoa, joilla pääsee pelaamaan vasta Storyn tahkoamisen jälkeen. Jokaisen maailman neljästä ensimmäisestä kentästä löytyy palapelin palanen, jotka kaikki keräämällä uudet hahmot saa käyttöönsä moninpelissä.

Omaleimaista ilottelua

Grafiikka ei pyri realismiin vaan liikkuu satujen ja karkkimaan tunnelmissa värejä myöten. Tapahtumia katsellaan Storyssa jaetulta kuvaruudulta takayläviistosta, mutta moninpelissä kuvaruutu pysyy jakamattomana. Kontrollit ovat pääosin kohdallaan. Poimittavia esineitä nököttää silloin tällöin korkealla pään yläpuolella eikä niihin meinaa osua edes viidennellä loikalla. Perspektiivi pettää raivostuttavasti silmää kerta toisensa jälkeen. Musiikki ja äänet ovat viehättävän kevyitä ja ne luovat hilpeän tunnelman yhdessä hömppägrafiikan kanssa.

Maailmat ja niiden ongelmat ratkaisee suhteellisen helposti eikä Storyn läpipelaamiseen kulu kovin monta päivää. Nelinpeli jatkaa pelin ikää kummasti ja DVD:n voi kaivaa esille uudelleen sopivan seurueen sattuessa kylään.

Kuri Kuri Mix on veikeä tasohyppelyllä maustettu ongelmanratkonta eikä uusia ideoita ole jätetty varastoon odottelemaan todennäköisiä jatko-osia. Hetkittäin hieman liian helpot puzzlet pudottivat loppuarvosanaa, silti Kuri Kuri Mix on omintakeisinta peliviihdettä pitkään aikaan.

88