Lastenpelit 2012: Lepakoita ja sirkushuveja

Loppusyksyn lastenpelilaiva on lastattu lentävillä rotilla ja puhuvilla villieläimillä.

Lapsetkin saavat osansa syksyn lisenssipeleistä. Yön ritari -elokuvasarjalla surutta ratsastava uusi Lego Batman vie piltit goottisävytteiseen Gothamiin, kun taas kolmannesta Madagascar-leffasta kynäilty seikkailu tarjoilee eläinhahmoilla ryyditettyjä sirkushuveja.

Tämän syksyn lastenpelikimaraa riivaa suomennoksen puute. Englannin kielen alkeiden on hyvä olla hallussa, jos näiden pelien tarinoista haluaa saada jotain irti.

Juho Kuorikoski

 

Lego Batman 2: DC Super Heroes

videogames.lego.com/en-us/lego-batman-2-dc-super-heroes

 

Arvosteltu Xbox 360

Saatavilla PC, PS3, Wii, 3DS, PS Vita

 

WB Games/Traveller’s Tales

Versio: Myynti

Moninpeli: 2 pelaajaa samalla koneella

Ikäraja: 3

Yön palikkaritarin paluu

Nolanin Batman-trilogian päättävä eepos oli pieni pettymys. Onneksi palikoista voi rakentaa haluamansa loppuratkaisun.

Silloin pitää takoa, kun lisenssi on kuuma, tuumasi Traveller’s Tales ja ruuttasi jokaiselle mahdolliselle alustalle Lepakkomiehen viitalla ratsastavan palikkaseikkailun. DC Comicsin supersankareilla rehvasteleva trikoosukujuhla on kuin lasten versio vuoden takaisesta a Citystä.

Uusin Lego-seikkailu sijoittuu avoimeen kaupunkimaastoon. Bruce Wayne ja Lex Luthor taistelevat vuoden bisnesmies -palkinnosta. Gotham Cityn kerman kestitsemistalkoot keskeytyvät, kun virnistelevä Jokeri ottaa tilanteen haltuun. Herra Wayne antaa estradin alter egolleen ja seikkailu alkaa.

Aiemmista palikkapeleistä poiketen herttaisen muminan sijaan hahmoille on käsikirjoitettu oikeaa dialogia. Alkujärkytyksen jälkeen lontoota sopertaviin supersankareihin tottuu, mutta samalla peli menettää osan edellisosien muuraamasta kivijalasta. Moka ei ole ihan kuminänniluokan munaus, mutta itse jäin kaipaamaan palikkamiesten herttaista metahöpöttelyä. Edes kotokielinen tekstitys auttaisi, mutta kolmas kotimainen on käytännössä edellytys pelistä nauttimiseksi.

Puhutut vuorosanat puhkuvat eloa tarinaan, vaikka ne eivät istu Lego-pelien kaanoniin. Kimppaan lyöttäytyneet Lex Luthor ja Jokeri panevat nopeasti Tim Burtonin Batman-leffoja imitoivan goottilaisen palikka-Gothamin sekaisin, kun Arkhamiin säilötyt superkonnat palautetaan terrorisoimaan katuja. Taivaalla viipottava Teräsmies saapuu auttamaan voimakaksikkoa, samalla myös inha kryptoniitti nostaa päätään.

Rumat ne vaatteilla koreilee

Vaikka tarinaa on reformoitu, pelisarjan mekaaninen peruskivi säilyy lähes muuttumattomana. Edellisen lepakkopalikoinnin tavoin myös kakkosessa Batmanin ja Robinin kattavat vaatekaapit näyttelevät ongelmanratkaisun pääroolia. Rakentelun ohella pelimaailman vastamäet talttuvat vaatteenvaihdolla, sillä eräs Bat-puvuista on immuuni sähkölle, kun taas Robinin garderoobista löytyvät lääkkeet ongelmajätteelle.

Älynäppylä ei joudu ylikierroksille, mutta aivottoman mättämisen vastapainoksi pienet pähkinät ovat omiaan. Muutamat ongelmakohdat edellyttävät kahden hahmon yhteistyötä. Rikollisten nappaaminen onkin parasta kaverin kanssa. Kun isompi opastaa, pieni pysyy vauhdissa mukana. Kielitaitoisen pelikaverin kanssa Gotham Cityn voi pelastaa kuka vain.

Teräsmies ei turvaudu vaatteidenvaihtoon, sillä liimatukka on maineensa veroinen supersankari, mutta kryptoniitin lisäksi hyvyyden ruumiillistumalla on riesanaan tavalliset kuolevaiset. Vaikka Teris saisi itsensä keploteltua sekunnissa maaliin, Batman ja Robin joutuvat turvautumaan lisävarusteisiinsa. Teris-pätkissä keskitytäänkin auttamaan muita, joten hahmon ylivertaisuus ei nouse häiritsevästi esille. Ratkaisu on erinomainen.

Gothamin kokoinen leikkikenttä

Juonitehtävien väliajalla aikaansa voi tappaa avoimessa Gotham Cityssä. Ikuisessa yössä kylpevä goottimetropoli on kyllästetty Batmanin arkkivihollisilla ja varsinaisille tehtäväalueille kuljetaan luonnollisesti Batmobililla. Ajomallinnukseen on vihdoin käytetty resursseja, sillä lepakkoauto käyttäytyy kuten GTA:ssa konsanaan. Läpinäkyvillä Lego-kolikoilla merkityt ajoreitit tosin aiheuttavat tämän tästä harmaita hiuksia, sillä Lepakkomies on ilmeisesti säästänyt GPS-kuluissa.

Auto-ongelmat ovat pienimpiä aivopieruja, sillä toisinaan kiinteät kuvakulmat tekevät loikkimisesta melkoista hampaidenkiristelyä. Vapaat kuvakulmat eivät Lego-peleihin kuulu, mutta luulisi Traveller’s Talesin jo hiljalleen oppivan virheistään. Reitinhakupropleemat ovat onneksi riesana vain satunnaisesti, mutta ärsytyskynnys nousee välittömästi, kun Lepakkomies liimaa itsensä nurkkaan.

Seikkailulla on kestoa jämäkän kymmentuntisen verran, Gotham Cityyn ahdetun lisäpurtavan suorittamiseen saa tuhrattua toisen mokoman, joskaan laatu ei ole samalla tasolla käsikirjoitetun juonipelin kanssa. Perfektionistit voivat halutessaan täyttää massiivisen hahmokavalkadin tai etsiä kaiken keräiltävän krääsän. Tähän ei riitä aika eikä ihmisjärki, sillä lopputekstien jälkeen olin kolunnut pelistä vaivaiset kymmenen prosenttia.

Vauhdikas viittasankariseikkailu on oiva välipala kielitaitoiselle palikkafanille. Vaikka kirkkailla värisävyillä kuorrutettu Lego Batman eroaa melkoisesti Nolanin realistisista bättisleffoista, yhdessä asiassa palikat kohtaavat näytellyn esikuvansa. Batman ei tapa ketään, Lego-Gothamissakin kaikki hajoaa palikoiksi.

 

YHTVETO:Palikka-Batman on mainio toimintaseikkailu, mutta vaatii kielipäätä.

Kolme tähteä

 

 

Madagascar 3: Europe’s Most Wanted

www.madagascar3thevideogame.com

Arvosteltu Xbox 360

Saatavilla PS3, Wii

 

Monkey Bar Games/D3 Publisher

Versio: Myynti

Moninpeli: 2 pelaajaa samalla konsolilla

Ikäraja: 3

 

Madapaskar

Surkeaa peliä ei voi piilottaa hymyilevien eläinhahmojen taakse.

Eräs viime vuoden kammottavimmista pelivirityksistä oli Madagascar-leffasarjan pingviinien ympärille kyhätty Kinect-hirvitys. Tänä vuonna tuttu eläinlauma palaa rikospaikalle, mutta liikeohjauksen sijaan elukkarevohkaa käskytetään perinteisillä ohjaimilla.

Elokuvaan perustuva lisenssitorttu tarjoillaan yleensä kevyen toimintaseikkailun kera. Lapset tunnetusti nauttivat myös minipeleistä, joten menestyksen resepti on sotkea nämä kaksi keskenään. Tällä kertaa homman ideana on järjestää tuttujen elukoiden voimin neljä sirkusnäytöstä, jotta karvakuonot pääsevät takaisin kotieläintarhaan. Ongelmia aiheuttaa puuttuvat tarveaineet ja perässä juoksevat rankkurit.

Koska kierrätys on päivän sana, koko kuva paljastuu jo ensimmäisen neljänneksen aikana. Kolme muuta sirkusesitystä on työstetty tismalleen samalla sapluunalla, vain miljöö vaihtuu.

Ensin kerätään erinäistä kilkettä esitystä varten. Ahtaassa kaupungissa loikitaan pitkin mestoja ja ratkotaan yksinkertaisia pähkinöitä. Kovin suuria älynlahjoja loikkaosuuksien selättäminen ei vaadi. Jokaisella elukalla on omat erikoiskykynsä. Alex-leijona osaa tuplahypyn, kun taas virtahepo on eri peto sukeltamaan.

Toisistaan poikkeavia kykyjä käytetään ongelmanratkaisussa, ja kaksinpelissä kumpikin pelaaja käskyttää omaa elikkoaan jaetulla ruudulla. Ystävyys, yhteistyö ja avunanto tarjoavat avaimet onneen. Toisinaan kaavaa rikotaan typerillä aikarajoilla ja pakomatkoilla. Kaupungeissa partioivilta viranomaisilta on myös piilouduttava, sillä muuten homma menee vihkoon.

Kun loikkaosuus on hoidettu kuntoon, siirrytään minipelien pariin. Itsensä työllistävät eläimet hoitavat kaiken lipunmyynnistä lähtien ja näistä aktiviteeteista on luonnollisesti tiristetty omat minipelinsä. Esiintymisnumerot ovat alle minuutin pituisia vetäisyjä, jonka jälkeen koko kuvio toistetaan uudessa kaupungissa.

Made in China

Tuotos suorastaan löyhkää laiskottelulta, sillä kopypastetun sisällön kyytipojaksi pelin konehuoneesta löytyy melkoisesti nitkutettavaa. Ikävän usein hahmonvaihdon yhteydessä tuore karvakuono lähtee itsekseen liikkeelle. Lapset oppivat taatusti uusia kirosanoja, kun vaivalla kerrostalon katolle keploteltu seepra kävelee virne naamalla reunuksen ylitse. Ehkä se ei halua elää tällaisessa pelissä.

Ratakiskosta väännettyjen tehtävien ansiosta haastetta ei ole nimeksikään. Omia hoksottimiakaan ei tarvita, sillä ystävällinen tutoriaalipingviini muistaa aina kertoa, mitä tehdä seuraavaksi.

Vaikka rautalankaa käytetään kilometrikaupalla, asuttamamme peräpohjola on jäänyt uupumaan kielilistalta. Viimeistään tässä vaiheessa iloinen eläinseurue tiputtaa saippuan. Luulenpa, että lontoota solkkaavilla viidakkoeläimillä saattaa olla edessään ankeita aikoja uralilaisen kielikunnan alueella, sillä pelin kohderyhmä ei osaa kieltä ja vähänkään vanhemmat pelimiehet kiertävät tämän tuotoksen kilometrin päästä.

Dreamworksin eläinsankarit on jälleen jallitettu umpisurkean lisenssipökäleen päärooliin.

Yksi tähti

Lego Batman 2:

Bat1: Gotham Cityn kaduilla liikutaan batmobililla.

Bat2: Voimakaksikon lisäksi myös muut DC Comicsin viittasankarit osallistuvat pahistentorjuntatalkoisiin.

Bat3: Lepakkoluola on yleensä tehtävien aloituspaikka.

Bat4: Lex Luthor ja Jokeri yhdistävät voimansa, joten kaaos koskettaa Gotham Cityn lisäksi myös Metropolista.

 

Madagascar 3

Mad1: Joku voisi pyyhkiä tuon virneen leijonan naamalta.

Mad2: Pingviinit toimivat loikkaosuuden tehtäväautomaatteina.

Mad3: Taikapieru!

Lisää aiheesta