LCD Topgun

www.hkems.com

Xbox, PS2, PC

Valmistaja: EMS Production Ltd.

Liitäntä: Xboxin ohjainportti tai tavallinen USB-portti

Muuta: Rekyyli, lasertähtäin

Suositeltu kuvaruudun koko: 14–60 tuumaa

Testikappale: Lik-Sang

Hinta: 34,95 dollaria, noin 30 euroa (plus postikulut 16 dollaria, noin 13 euroa)

Jokapaikan valomutka

Kun päivitin televisioni LCD-aikaan, hieno valopyssykokoelmani vanheni töllön pahvilaatikkoa purkaessani. Yksikään reukku ei toiminut uuden telkkarin kanssa, mutta onneksi kiinalaiset osaavat valmistaa muutakin kuin ruutia.

Berettaa muistuttava LCD Topgun on laserilla ja liikkuvalla luistilla varustettu valopyssy. Kovin juttu on se, että mutka toimii kaikkien mahdollisten näyttölaitteiden ja kolmen eri pelikoneen kanssa. Topgunin voi kytkeä joko PlayStation 2:een, Xboxiin tai PC:hen. PC:tä varten pitää asentaa ajurit mukana tulevalta CD:ltä, mutta muuten käyttö ei eroa konsolipaukuttelusta.

Erillistä ohjekirjaa ei ole, vaan mutkikas kytkentäkaavio pitää tavata laatikon takakannesta. Yksi johdoista tulee kiinni telkkarissa oleviin infrapunalähettimiin, toisella ase kytketään PlayStationin usb-reikään tai Xboxin ohjainporttiin. Kolmas liitin on varattu rekyyliä simuloivan luistin virransyöttöön, joten täydessä vireessä ase rohmuaa kaksi usb-paikkaa tai ohjainporttia.

Kapuloiden välissä oleva 180 senttimetrin johto riittää isollekin televisiolle, mutta vasemmasta tolpasta konsoliin menevä 140 senttimetrin piuha on turhan lyhyt. Koska laitteistoni sijaitsee television oikealla puolella, jouduin hieman kikkailemaan, jotta sain piuhan yltämään.

Sehän toimii

Ennen paukuttelua aseen perässä oleva vipu napsautetaan oikeaan asentoon sen mukaan, mihin laitteeseen pyssy on kiinnitetty. PS2:lle tykki näkyy Guncon 2:na, joten PSonen pelit voi unohtaa. Aseen toiminta perustuu ruudulle kiinnitettävien tolppien lähettämään infrapunavaloon. Se, mitä tolppien välissä eli kuvaruudulla tapahtuu, ei vaikuta pyssyn toimintaan, eli kuvalähde voi olla vaikka videotykki, plasma- tai LCD-telkkari ja homma toimii, kunhan pylväät on asennettu oikein päin. Pienet lipat helpottavat tolppien asennusta, mutta itse varmistin kiinnityksen sinitarralla. Kalibrointi tehdään ampumalla toista tolppaa, jonka jälkeen pelialueen keskusta ja kaikki kulmat käydään läpi. Pelin omaa kalibrointinäyttöä ei tarvita.

Oikein kalibroitu pyssy on erittäin tarkka ja väärin säädetty roiskii kudit minne sattuu. Sihti osuu pelissä harvoin tismalleen kohdalleen, mutta lasertähtäintä rukkaamalla pieni poikkeama on helppo korjata. Turvallisuussyistä lasertähtäin toimii vain ampuma-alueella, paitsi kalibroitaessa, jolloin aseella ei saa missään nimessä osoitella toista ihmistä.

Edestakaisin liikkuva luisti tuottaa miedon rekyylin, mikä on yllättävän toimiva efekti. Tekniikka pelaa kuten pitää, mutta pyssyn viimeistelyssä on toivomisen varaa. Peukalon kohdalla oleva suuntaohjain lonksuu epämääräisesti ja sivulla oleva sarjatulikytkin tuntuu tahmealta. Ikävin piirre on se, että kahvassa oleva C-näppäin hiertää sormia.

Kaikki testatut pelit toimivat ilman perinteisiä kirkkaus- ja kontrastiongelmia. Xboxin House of the Dead 3 oli yhtä juhlaa, kunhan ensin älysin mennä riittävän kauas ruudusta. PS2:lla hauskin paukuteltava oli Virtua Cop: Elite Edition, jossa lasertähtäin pääsi oikeuksiinsa. Resident Evil: Dead Aim jämähti kalibrointiruutuun, johon auttoi pyssyn irrottaminen hetkeksi. Sama esiintyi myös Time Crisis -peleissä, mutta itse aktin aikana ei ollut ongelmia.

Kuvan välkettä ei LCD Topgun poista, vaikka tekniikka siihen mahdollisuuden antaisi. Lisäksi pyssy on kohtalaisen työläs virittää käyttökuntoon ja häviää laadussa Namcon tykille. Tästä huolimatta vehje pitää tärkeimmän lupauksensa. Se toimii vaikka ladon seinässä ja saa olon tuntumaan hetkeksi Clint Eastwoodilta, tuolta onnekkaalta punkilta.

Hyvää:

Toimii kaikkien televisioiden kanssa.

Säädettävä lasertähtäin helpottaa ampumista.

Rekyyli tuo lisää potkua peliin.

Autofire ja autoload tekevät elämän helpoksi.

Huonoa:

Kahvassa oleva C-nappi hiertää sormia.

Työläs asettaa käyttökuntoon.

Itse reukku on halvan oloinen rimpula.

*** (kolme tähteä)

Testatut pelit

Crisis Zone (PS2)

Gunfighter II (PS2)

House of the Dead 3 (Xbox)

Ninja Assault (PS2)

Resident Evil: Dead Aim (PS2)

Time Crisis 2 (PS2)

Time Crisis 3 (PS2)

Virtua Cop Elite Edition (PS2)

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…