Lemmings 2

Puzzlepeli. Pelit-lehden numerossa 2 käytiin sopuli-ilmiö perusteellisesti läpi, joten nyt voitaneen keskittyä epäolennaisuuksiin. Sikäli kun joku ei ole kuullut Lemmingseistä, kerrottakoon hänelle, että kyseessä on yksi maailmankaikkeuden levinneimmistä ja suosituimmista ongelmanratkontapeleistä, jossa pelaajan on pelastettava mahdollisimman moni kohti tuhoaan tepsuttelevista sopuleista. Lemmings II _ The Tribes on luonnollisesti sen jatko-osa.

Pelin mukana tulee pahaenteinen keltainen lappu, jonka mukaan yhteensopivuusongelmia on havaittu, muttei korjattu. Niinpä pelin ensimmäinen puzzle olikin saada musiikki ja ääniefektit toimimaan. Parin tunnin ähellyksen jälkeen vihdoin ratkaisu löytyi (DRDOSsaajille tiedoksi: memmax +u) ja kuinka ollakaan tässä vaiheessa pelin intro hyytyi! Peli kuitenkin toimii, mikä on tietysti tärkeintä.

Lemmings II:n tärkein oivallus on kenttien jakaminen kahteentoista kymmenen kentän (ja heimon) ryppääseen. Tällöin yksi ongelmakenttä ei kokonaan jumiuta peliä, jäähän vielä yksitoista muuta ratkottavaksi. Yhden ja ainoan sopulin pelastaminen riittää kentän läpipääsemiseksi, mutta seuraavan kentän läpäisy tällä yhdellä sopuliparalla on taatusti työlästä. Mahdollisuus palata aiemmin pelattuun kenttään on onneksi olemassa. Jokaisessa kentässä on nyt myös mahdollista pelastaa kaikki 60 sopulia, mikä on motivoivaa ja itse asiassa tarkoittaa useampien eri ratkaisujen olemassaoloa.

Erilaisia kykyjä on tarjolla vajaat 60, vaikkakin osa uusista kyvyistä on kieltämättä entisten toisintoja. Yhdessä sumpussa olevasta sopulirykelmästä on edelleen yhtä sattumanvaraista saada aikaan esimerkiksi hyppy haluttuun suuntaan. Ja jos hyppykykyä on annettu tasan yksi kappale, on vallan rasittavaa kun sopuli kerta toisensa jälkeen pomppaa tietysti väärään suuntaan ja koko ratkaisuyritys menee uusiksi. Miksi vasen hiirinappula ei voisi hyppäyttää vasemmalle ja oikea oikealle?

Jokaiseen suuntaan tapahtuva vieritys on silkinpehmeää, mikä tekee pelistä edeltäjäänsä silmäystävällisemmän. Salasanoja ei peli enää jaa vaan pelitilanne tallennetaan sujuvasti kiintolevylle.

Jotenkin Lemmings II:sesta odotti jotain suurta ja ihmeellistä, mutta käteensä sai vain erinomaisen _ ja hauskan _ puzzlepelin, joka lisämausteistaan huolimatta tarjoaa loppujen lopuksi sitä tuttua ja turvallista sopulinpelastelua. Missä luuraavat itse pelattavuutta parantavat oivallukset? Lemmings III:ssako?

88