Lewis Kajaani?

Arvostelu on luettavissa Pelit.fi:ssä 3.9.2008.

Taiteilijanimimerkin keksiminen voi olla taidetta. Ranskalainen Laurent Chabosy (s. 1964) halusi omia kokonaisen kaupungin nimeensä ja päätyi ranskalaisten tavanomaisuuksien kuten Toulousen ja Bordeaux’n kautta norjalaiseen Trondheimiin.

Lewis Trondheim -nimellä Chabosy on tuttu Suomessakin. Sen lisäksi, että WSOY on julkaissut jo seitsemän Jussi Jänis -albumia, Asemalta on tullut Minä Lewis Trondheim -teos ja Egmontin Viivi ja Wagner -lehdessä pyörii Pikkujuttuja-niminen omaelämänkerrallinen sarja. Trondheim on myös tehnyt käsikirjoituksen Ville Rannan piirtämään Julkimot-albumiin, jota parhaillaan filmataan Ranskassa. Suomalaiset sarjakuvaelokuvat (Pekka Puupäät, onko muita?) saavat siis jatkoa.

Varsinainen työmyyrä tämä Trondheim. Mutta ei tässä vielä kaikki.

Ranskan KyöPelit

Vielä suomentamistaan odottava Donjon (engl. Dungeon) on herran sarjoista mielenkiintoisin. Kyseessä on mitä mainioin fantasiahuumorisarja, jossa miekka viuhuu, veri lentää ja päät putoilevat. Jos vertailukohtaa yrittää etsiä, niin ensimmäisenä mieleen nousee Aragonesin vanha kunnon Conan-pastissi Groo (suom. Urho). Ihmishahmoja Dungeonissa ei kuitenkaan nähdä, vaan sankarit ovat Trondheimin muista töistä tutuksi tulleita hassuja eläimiä. Ero Trondheimin meilläkin nähtyihin sarjoihin on siinä, että kun esimerkiksi Jussi Jänis puhuu, puhuu ja filosifeeraa, Dungeonin sankarit käyvät kursailematta suoraan toimintaan.

Dungeonin tapahtumat sijoittuvat Terra Amata -mielikuvitusmaailmaan ja aikaan, jolloin vahvemman sana vielä oli laki. Synkässä linnassa, joka on tarinan keskipisteenä, asustaa toinen toistaan oudompia otuksia, sellaisia kuin vegaani lohikäärmesoturi Marvin ja ankka nimeltä Herbert. Tarinoissa ei jarrutella – jokainen käänne yllättää ja hurjassa menossa vanhat fantasiakliseet prinsessoista taikamiekkoihin saavat todellista kyytiä.

Dungeon-kokonaisuus muodostuu eri aikakausiin sijoittuvista albumisarjoista (The Early Years, Zenith, Twilight), ja niiden lisäksi on eri hahmoihin ja eri väliaikakausiin keskittyviä sivusarjoja (Parade, Monstres). Kaiken kaikkiaan Ranskassa Donjon-alppareita on ilmestynyt eri sarjoissa yhteensä yli kolmekymmentä, NBM-kustantamo on julkaissut niistä englanniksi kahden alpparin koosteita kahdeksan.

Sarja on monen taiteilijan yhteistyötä ja Trondheimin lisäksi tekijäluettelosta kannattaa mainita mainiot Joann Sfar (Rabbin katti), Christophe Blain (Maalari) ja Manu Larcenet (Pieniä voittoja). Tämän hetken parhaat ranskalaisvoimat koolla siis. Kehotan vakavasti tutustumaan.

Dungeon – Trondheim, Sfar, Blain, ym., NBM, 2003–, hinnat 10–15 dollaria/alppari

The Early Years: The Night Shirt

Zenith 1: Duck Heart

Zenith 2: The Barbarian princess

Twilight 1: Dragon Cemetery

Twilight 2: Armageddon

Parade 1: A Dungeon Too Many

Parade 2: Day of The Toads

Monstres: The Crying Giant

Laatikkoon:

Woita Wallu!

KyöPelit-kokoelmaa odotellessa voit vilkaista Wallun tuoretta, olympiatriviaa ja urheiluhulluutta sisältävää Hyvä Suomi! -huumoripokkaria. Sanattomista Armas- eli Lämsänperäläiset-stripeistä koottu kirja voi olla sinun, kun kerrot nimesi ja osoitteesi lisäksi meille, mikä on paras lukemasi urheiluaiheinen sarjakuva ikinä. Lähetä vastauksesi osoitteeseen wallulle@gmail.com 15. syyskuuta mennessä ja olet mukana viiden Wallun arvonnassa. Voittajat kerromme lokakuun lehdessä. Silloin lisää myös urheiluaiheisista sarjakuvista.