LG L245WP-BN -laajakuvapaneeli

Oletko pitkittänyt uuden konsolin ostoa teräväpiirtotelevision puutteessa ja tietokoneen näyttökin alkaa jo kaivata päivitystä? Molemmat ongelmat voi ratkaista riittävän tarkalla laajakuvapaneelilla.

Kauppojen hyllyt notkuvat erilaisia tietokonekäyttöön tarkoitettuja edullisia paneelinäyttöjä, mutta täyteen 1920 x 1080 pisteen HD-tarkkuuteen tai sen yli yltävien näyttöjen hinnat ovat vielä pysyneet useimpien ostajien kipurajan yläpuolella. PC-näyttöjen 16:10-kuvasuhteessa täyttä 1080p-tilaa vastaa 1920 x 1200 pisteen tarkkuus, johon mukavasti mahtuu myös perinteinen 1600 x 1200 pisteen kuva. Tällä hetkellä huomattavasti yleisempi laajakuvanäyttöjen tarkkuus on 1680 x 1050, mikä jää harmittavasti lyhyeksi sekä 1600 x 1200:n PC-tarkkuudesta että 1080p:n full HD -tilasta.

1920 x 1200 pisteen paneelien hinnat ovat tällä hetkellä pysähtyneet noin tuhannen euron tietämiin. Edullisemmat tarjoukset näyttävät aina automaattisesti hiukan epäilyttäviltä, eihän halvalla voi tunnetusti saada hyvää. Onneksi LCD-tekniikka on viime vuosina kehittynyt niin huimaa tahtia, että tarjoustuote ei välttämättä enää ole sekundaa. Tällaiseen ryhmään kuuluu LG:n 24-tuumainen L245WP, jonka saa omakseen edullisimmillaan noin 750 eurolla, keskihinnan jäädessä 850 euroon.

Modernien näyttöjen tapaan LG:ssä on runsaasti liitäntöjä, joihin saa kiinni kaiken tarpeellisen. Tärkeimpänä paneelissa on HDMI-portti, joten PS3:n ja tulevaisuudessa uuden HDMI-kykyisen Xbox 360:n voi kytkeä näyttöön suoraan ilman turhia sovittimia. HDMI tukee HDCP-kopiosuojausta, joten myös Blu-ray- ja HD DVD -elokuvien katsominen täydellä 1080p-tarkkuudella sujuu ongelmitta.

PC-käyttäjän kannalta on pieni pettymys, että näytössä ei ole erillistä DVI-porttia HDMI:n rinnalla. Tämä ei kuitenkaan ole lopulta suuri ongelma, sillä mukana toimitetaan DVI-HDMI-muunninkaapeli, jolla näytön saa kiinni tietokoneeseen. Lisäksi HDMI on joka tapauksessa tulevaisuudessa korvaamassa DVI:n myös PC-näytönohjainten liitäntätyyppinä. Kaksi digiliitäntää olisi ollut mukava bonus, sillä tällöin HDMI-kaapelia ei tarvitsisi vaihdella PS3:n ja PC:n välillä.

Analogisia liitäntävaihtoehtoja paneelissa on kaksi: komponentti ja perinteinen VGA. Picture in Picture -toiminnolla kuvan päälle saa laatikkoon komponenttiliitännästä tulevan signaalin, mutta ei VGA- tai HDMI-tuloa.

Ulkoisesti LG on erittäin tyylikäs. Tumma ja ohutreunainen näyttö kääntyy jalustallaan kevyesti myös vaaka-akselilla, ainoastaan korkeussäätö jää uupumaan. Näyttö tukee pivot-toimintoa, eli paneelin voi kääntää pystyyn. Tällöin kuvaan mahtuu hyvin kerralla esimerkiksi yksi A4-arkki.

Kuvanlaatu on kokonaisuutena mainio. Kontrasti on erinomainen ja taustavalo pysyy tasaisena myös nurkissa. Ainoa pieni valituksen aihe on tumman pään hienoinen ylisaturaatio. Kuva ei varsinaisesti mene tukkoon, mutta ääripäiden välinen kontrasti tuntuu välillä hiukan liioitellulta.

Joissain näytöissä kuvanlaatu vaihtelee radikaalisti digi- ja analogisignaalien kanssa. LG:ssä kuva pysyy miellyttävän terävänä myös analogisignaalilla eikä kuvanlaatu merkittävästi eroa digitaalisesta. Värit ovat hiukan digisignaalia kylläisempiä, mutta sen voi korjata näytön värikohtaisilla saturaatiosäädöillä.

Liikkuvan kuvan kanssa ei ole ongelmia, kiitos vikkelän kahdeksan millisekunnin virkistysajan. Pienemmät tarkkuudet skaalautuvat erinomaisesti ilman merkittävää sumenemista, mikä on erittäin tärkeä ominaisuus näin korkeatarkkuuksisen näytön kanssa. Kuvan voi säätää joko pikselitarkkaan 1:1-kokoon tai pakottaa koko ruudulle. Retroilijoille erillisen pystysuuntaisesti maksimizoomaavan, mutta samalla kuvasuhteen oikeana pitävän zoomaustoiminnon puuttuminen on harmi.

Elokuvakäytössä kuvassa on runsaasti kohinaa, mikä saattaa haitata läheltä katseltaessa. HD-tarkkuuksisten Blu-ray- ja HD DVD -elokuvien kanssa kohina on huomattavasti vähäisempää kuin matalatarkkuuksisia DVD-levyjä katseltaessa. Väriliu'ut ovat kohinasta huolimatta kohtalaisen tasaisia, vasta aivan tummassa ääripäässä niihin ilmestyy selvempiä portaita.

Katselukulma on hyvä, eikä pelaajan tarvitse pysyä niska jäykkänä paikoillaan. Päätä voi liikutella vapaasti ilman nurkkien tummentumista, vasta reilusti pois tuolilta siirtyminen muuttaa kuvan kontrastia. Tällöinkään muutokset eivät ole niin pahoja, että ne vaikuttaisivat merkittävästi esimerkiksi konsolilla pelaamiseen.

LG L245WP on edullisesta hinnastaan huolimatta laadukas näyttö, joka sopii hyvin yhteen sekä PC:n että uusien konsoleiden kanssa. Näin halvalla ei saa aivan täydellistä suoritusta, mutta ominaisuudet riittävät erinomaisesti pelaamiseen ja full HD -aikaan hyppäämiseen.

  • HDMI: High Definition Media Interface. Digitaalinen liitäntä, jossa kulkee sekä kuva että ääni.
  • DVI: Digital Video Interface. Pääasiassa tietokoneissa käytetty digitaalinen liitäntä, kuljettaa pelkkää kuvaa.
  • HDCP: High Definition Copy Protection. Blu-ray- ja HD DVD -levyissä käytetty kopiosuojaus.
  • Full HD: Täyden tarkkuuden HD-kuva, eli 1920 x 1080p.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…