Linger in Shadows (PS3)

Puolalaisen Plastic-demotiimin Linger in Shadows on erikoinen tapaus. Se on interaktiivinen videotaideteos tai kuten alan miehet asian lyhyesti ja ytimekkäästi ilmaisevat: demo. Demojen kulta-aikaa elettiin Amigan valtakaudella 90-luvun taitteessa, jolloin harrastajat pusersivat nykymittapuulla vaatimattomista masiinoista silmiä ja korvia hiveleviä esityksiä. Touhu oli raudan rajoituksia vastaan taistelemista, jossa mitattiin tekijöiden kykyjä.

Seitsemän minuutin mittainen Linger in Shadows kertoo tummasävyisen ja surrealistisen fantasiatarinan, joka jättää kutkuttavasti paljon katsojan mielikuvituksen varaan. Muutamissa avainkohdissa esitys pysähtyy ja jo nähtyä pätkää kelataan edestakaisin. Tietyissä kohdissa koheltaminen avaa lisää nähtävää: näppäimillä, tateilla ja Sixaxisilla pyöritellään ja aktivoidaan erilaisia kohteita. Tilanteeseen vaikuttavat toiminnot korostetaan kelausvaiheessa, joten kaikkea ei tarvitse kokeilla kaikkeen.

Linger in Shadows -demosta irtoaa hupia pariksi tunniksi, sillä kameraa kääntelemällä komeista maisemista etsitään trophy-palkintojen arvoisia tervehdyksiä maineikkaille demoporukoille. Kokonaisuus on kolmen euron väärti pelikulttuurikummajainen, mutta demoluonteesta johtuen jätän pisteet antamatta.