Links 386 Pro – Golfia rikkaille

Golf on tylsää. Isot miehet lyövät palloa mailalla ja ajavat golfkärryllä sinne, minne pallo putosi. Kehtaavat mokomat vielä selittää, että on se kivaa, kun saa olla ulkona luonnossa urheilemassa. Voiko näin tylsästä "urheilu"lajista vääntää kunnon pelin? En aiemmin uskonut, ennenkuin Access Softwaren Links sälähti ruudun läpi imien pelaajan mukaansa golfin tunnelmaan.

Myös Access on ottanut oppia Originista: "Sääli pikkukoneita kohtaan on sairautta." Links 386 Pro on tekninen laajennus alkuperäiseen Linksiin. Mutta millainen laajennus!

Golfia on tunnetusti pidetty rikkaiden joutomiesten harrastuksena, ja nyt tämä puoli on simuloitu pelissäkin. Links 386 Pro nimittäin vaatii vähintään koneen luokkaa 386SX/16MHz, 2 megaa RAMia, 13 megaa kiintolevytilaa, VESA-yhteensopivan Super VGA-näytönohjaimen ja -monitorin. Suositeltava laitteistokokoonpano taasen on 386/33, jossa on 8 (!) megaa muistia.

VESA on apuohjelma, jonka avulla ohjelmat pystyvät keskustelemaan eri SVGA-ohjanten kanssa eli se muuntaa ohjelman lähettämät grafiikkakäskyt ohjaimen ymmärtämään muotoon. Lähes jokainen näyttökorttivalmistaja on tehnyt oman VESA-ohjelmansa, joka toimitetaan näyttökortin mukana disketillä, koska SuperVGA ei ole edellisten näyttökorttistandardien mukaan standardisoitu.

Links 386 Pro käyttää SuperVGA-näytönohjaimia loihtien ruudulle uskomattoman kaunista 640*480*256-grafiikkaa, joka on 386-prosessorin laskentatehon ansiosta kaikessa yksityiskohtaisuudessaan, tarkkuudessaan ja väriloistossaan yksinkertaisesti mahtavaa. Eroa videokuvaan ei huomaa lainkaan.

Lisäksi eri graafiset efektit, kuten golffareiden/golffittarien animointi, kamera-ajo palloa seuraten ja automaattisesti skaalautuva maastokartta luovat pelille uskomattoman visuaalisen tunnelman.

Riemu vain jatkuu, kun kaiuttimista kajahtelee aika-ajoin pelaajien kommentteja ("I could not belive I did that"), linnunlaulua, ääniefektejä ja manauksia pallon pudotessa vaarapaikkaan ynnä muita tehosteita. Äänet on jollain ihmeellisellä konstilla saatu kuulostamaan aivan CD-tason ääniltä, vaikka äänikorttina toimiikin pelkkä perus-SoundBlaster.

Vaikka 386-prosessorista, SVGA-grafiikkakortista ja SoundBlaster-äänikortista revitään tehoa todella irti, ei olla vielä lähimainkaan suorituskyvyn rajoilla. Silti samaan ei Macilla tai Amigalla tulla pystymään vielä vuosiin.

Lyhyesti sanottuna Links 386 Pro on niin hyvä peli, kuin golfpeli ikinä vain olla voi. Ikävä, että mukana seuraa vain Harbour Townin golfkenttä. Tahtoo lisää!

90