Links LS 2000 – Millennium-golf

Vuosituhannen vaihde lähestyy ja mikäs olisikaan hienompaa kuin saada peliin tuo maaginen luku 2000 mukaan. Vaan tuoko uusi vuosituhat mitään uutta golfpelien vihertävään massaan? Linksin uusin versio ei ainakaan erotu edeltäjistään, mikä on niin hyvä kuin huonokin asia.

Links LS 1999 oli tämän vuoden golfpelien kirkkainta kärkeä ja ansaitsi kyllä kaikki kehut ylivoimaisella pelattavuudellaan ja monipuolisuudellaan. Parhaasta on vaikea parantaa.

Microsoft osti Accessin Linkseineen, mutta firman muutos ei ole vaikuttanut itse pelin sisältöön. Links LS 2000 on edelleen erittäin hyvä tietokonegolf, mutta jotain uutta olisi odottanut löytyvän komealta kalskahtavan nimen takaa.

Tuttua laatua

Linksien vahva puoli on aina ollut hienosäädön monipuolisuus. Niin on nytkin. Valintansa mukaan voi lähteä suoraan baanalle oletusasetuksilla tai säätää kaiken viimeisen päälle mieleisekseen. Erilaisia pelaajia on valittavana suuri joukko ja ihailtavan tasa-arvoisesti mukana on yhtä lailla miehiä ja naisia, vaaleita ja tummia ja onpa mukana pari junioriakin. Ammattilaisvastustajana on vanhaan tapaan Arnold Palmer.

Jotta silmä lepäisi pelissä varmasti, säädettävissä on tietenkin niin pelaajahahmon paidanväri, yleisön määrä kuin taivaan pilvisyysastekin. Ja haaste säilyy varmasti valitsemalla oikean tiiauspaikan, griinien nopeuden, tuulen voimakkuuden, säätilan ja niin edelleen...

Grafiikka on tutun kaunista, joskaan se ei enää säväytä samalla lailla kuin edellisessä versiossa. Värisävyt ovat kohdallaan, puut ja pensaat riittävän aidon näköisiä ja vesi näyttää vetiseltä. Melkein kuin aito asia siis. Maisema piirtyy nopeasti eikä ruudun päivittymistä odottaessa tarvitse tuskastua, vaikka ei olisikaan asentanut kenttiä kiintolevylle.

Kenttiä on mukavan laaja valikoima. Mukana ovat vanhat tutut ja jo klassiset St. Andrews Links New Course, Old St. Andrews Links, St. Andrews Links Jubilee Course sekä Mauna Kea Resort, Covered Bridge Golf Club ja Hapuna.

Lyöntitavan voi valita taitonsa ja mieltymystensä mukaan kolmesta vaihtoehdosta. Classic swing on se tuttu kolmen klikkauksen swingi ja uusi Easy swing tarjoaa aloittelijoillekin mahdollisuuden päästä sisään peliin. Power stroke puolestaan on niin oikea- kuin vasenkätiseksikin konfiguroitava hiiriswingi realistisempaa tuntumaa hakeville. Jokaista lyöntimetodia voi harjoitella niin halutessaan, samoin muita pelin aikana käytettäviä lyönninsäätökikkoja.

Erilaisia pelitapoja on monta kymmentä. Uutuutena on mukana The Wolf Game, susipeli, jossa jokainen pelaaja vuorollaan saa lyödä ensin ja valita sitten parikseen yhden muista pelaajista kun nämä ovat lyöneet. Loppureikä pelataan parhaan pallon periaatteella.

Äänet ovat hyvin huomaamattomat mitä niiden kuuluukin olla. Linnut visertävät, tuuli suhisee, maila viuhahtaa ja pallo kopsahtaa kuppiin ilman sen ihmeempiä seremonioita. Selostaja pysyttelee enimmäkseen hiljaa ja kommentoi lyöntien onnistumista vain harvakseltaan. Niin ympäristön äänimäärää kuin pelaajaan liittyviä ääniäkin voi säätää haluamalleen tasolle. Ainakin kisoissa on mukava kääntää yleisön äänet päälle. Suuren väkijoukon puheensorina ja kannustavat äännähdykset luovat aivan uudenlaista jännitettä ja jännitystä pelaamiseen.

Missä pihvi?

Vaikka Links LS 2000 tarjoaa lähes täydellistä virtuaaligolfelämystä ilman mitään varsinaista moitteen sanaa mitä tulee pelattavuuteen tai kuorrutukseen, jonkinlainen pettymyksen tunne iskee silti. Joko nyt on tultu tien päähän eikä golfeihin kerta kaikkiaan ole enää mahdollista tuoda mitään uutta?

Kun peli on yksityiskohtiaan myöten moitteeton ja viimeistelty, hajuton, mauton ja ärsyttämätön, voiko enää puhua urheilusta ja (vaikkapa vain sitten itseään vastaan) kilpailusta, jonka pitäisi olla rankkaa ja hikistä, auringonpaahteista tai hytisyttävän tihkusateista, ruohon, nahan ja kumin hajuista? Todelliseen realismiin tuskin koskaan päästään parhaillakaan virtuaalisysteemeillä, mutta ehkäpä golfpelien olisikin aika keskittyä hakemaan sitä ihmeellistä jotakin, joka tekisi peleistä myös mielenkiintoisia ja uudistuvia. Mitä se jokin olisi, en osaa sanoa, mutta nykytrendin mukaisia golfeja pelaillessa mieli alkaa halata yhä enemmän oikeille viheriöille.

Links LS 2000 on kaikin puolin erinomainen golfpeli, jonka ainoaksi viaksi voi lukea sen täydellisen uusien ideoiden puutteen. Se on varma valinta jokaiselle virtuaaligolfarille, eikä ole oikeastaan pelin vika, ettei se jaksa enää sytyttää juuri minua.

88