Lips (Xbox 360) – Haastaja huulilla

Sony on yli neljä vuotta hallinnut myydyimpien pelien top-listoja SingStar-laulupeleillään. Samoista laulajista haluaa osansa myös Microsoft. Kuninkaan haastamiseen tarvitaan järeät aseet, joten Lips-laulajalla heiluu muutakin kuin huulet.

Kimppapelien eri muodot eivät yksinään riitä uhmaamaan kenenkään asemaa, eikä pelkällä biisivalikoimallakaan vielä muita hurmata, sillä konsoleilla pääsee kätevästi nettiin ja sieltä saa ladattua lisää laulettavaa. Pelintekijä iNiS on keksinyt hauskan idean: otetaan liike mukaan!

Homma nousee uusiin sfääreihin juuri kavereiden kanssa bilettäessä, joten keskilattia tyhjäksi, kaverit sisään ja eikun laulamaan!

Mikki eri hädässä

Bilepelissä tärkeää on fiilis. Kuten muissakin laulupeleissä, myös Lipsissä kappaleiden aikana ruudulla olevat laulun sanat ja viivat osoittavat äänen korkeuden ja pituuden. Se, mikä erottaa Lipsin kilpailijoistaan, on langaton mikrofoni ja sen liiketunnistus.

Ruudulle tulee biisin aikana kuvake, joka kertoo, mitä mikrofonilla milloinkin pitää tehdä. Lipsin kanssa ei mahdu mihinkään pieneen nurkkaan, sillä kädet heiluttavat mikrofonia ylös, alas ja sivuille, ja hyppiäkin pitäisi, pyörähtämisestä puhumattakaan. Yksiössäkö?

Mitä hervottomammat kuviot, sitä hauskempaa kaikilla on. Onnistunut liike käynnistää tähtivirran ja antaa lisäpisteitä, jonka lopullisen määrän näkee kappaleen loputtua. Pelkällä hyvällä laulamisella ei välttämättä vielä voita kaveria, vaan lisäpisteitä ja mitaleja ropisee muun muassa äänen puhtaudesta, vibratosta ja mikrofonin liiketunnistimen hyödyntämisestä.

Laulaminen on ihan ok kokemus yksinkin, mutta mitä mieltä siinä on, jos kukaan ei kuule huutoasi, saati näe kuvioitasi? Moninpelissä voi laulaa joko harmonisesti duettoa tai taistella. Lisäksi erillisessä jukeboksimuodossa on myös haasteita: suudelma, aikapommi ja äänitaistelijat. Suudelmassa ja aikapommissa vaaditaan yhteistyötä, sillä laulun tössiminen pysäyttää pahimmillaan homman kuin seinään. Äänitaistelijoissa molemmat pääsevät loppuun, mutta taistelu on kamppailua, jossa vain toinen voi voittaa.

Lipsissä on kätevä lisä niille, jotka muutenkin osallistuvat biiseihin vaikkapa rummuttamalla tai sormia napsuttelemalla. Nyt he voivat oikeasti osallistua, sillä laulajien lisäksi kaksi muuta bilettäjää voi jammailla tekemällä taustaääniä Xboxin ohjaimen nappuloilla.

Jukeboksissa voi myös arvostella kappaleet tähdillä ja tehdä soittolistoja.

Valintoja, valintoja

Lipsin biisivalikoimassa on valmiina 40 kipaletta. Tarjonnalla pyritään ilmeisesti miellyttämään kaikkia, mutta minuun lista ei purrut. Ei minusta ole kiekumaan kuten Freddie Mercury enkä osaa luritella kuin Alicia Keys. Ja mikä kumma on Valkyrien Allstars ja Eg vill ha deg? Norjan lahja Suomelle?

Onneksi tuntemattomimmissa biiseissä voi huijata eikä laulua tarvitse laulaa oikeilla sanoilla. Riittää, että sävel menee edes välillä sinnepäin ja konsonantti tulee sopivaan kohtaan. Pa-pa-pa-pi-dam. Harmillisesti epävireinen laulu ei näy ruudulla, joten jää epäselväksi, rekisteröikö peli laulamista ollenkaan.

Jos valmis biisilista ei iske, aina voi soittaa omia biisejään joko Xboxin kiintolevyltä tai kytkeä mp3-soittimensa USB-porttiin. Omissa biiseissä ei ruudulla näy sanoja eikä laulamista auttavia viivoja, joten biisi on muistettava ulkoa tai luntattava sanat muualta. Valmiina olevien biisien etuna on lyriikoiden lisäksi pistelaskun toimivuus. Omia biisejä laulaessa pisteitä tulee vähän nihkeästi.

Lisäbiisejä voi ostaa Livestä, jossa myös omia ja kavereiden tuloksia pääsee vertailemaan.

Vaikka Lipsin ulkonäkö on raikas, ja taustaäänillä, -videoilla ja -väreillä kohotetaan biletunnelmaa, jää hauskimmaksi biletyskannustimeksi mikrofonien tuoma lisäarvo. Langattomuus tekee laulamisesta vaivatonta, rytmikäs jammailu taas nostaa fiilistä. Tosin väärään aikaan liikkuminen siirtää mikin pois huulilta, jolloin laulu ja samalla pistevirta katkeavat. Heiluttaako siis mikkiä vai laulaako, kas siinä pulma.

Mutta mistä mikrofoni muka tietää, heilautanko sitä vai heilahtaako se siksi, että hyppään?

82