LMA Manager 2001 (PSone) – Maali-iloittelu

Litmanen, Forssell, Hyypiä ja Johansson ovat nostaneet brittifutiksen suosiota Suomessa. LMA Managerissa trendiä voi jatkaa nousemalla manageritaivaan tähdeksi.

LMA Managerissa on 300 joukkuetta ja 9000 pelaajaa, joista voi manageroida vain Skotlannin ja Englannin liigojen eri sarjatasoja. Pelaajalistat yllättivät tuoreudellaan brittisarjoissa, sillä mukana on jopa Litmasen siirto Liverpooliin. Yleensä kokoonpanot ovat melkein vuoden vanhoja tai enintään kauden alkutilanteen mukaisia.

LMA:ssa on kaksi eri pelivaihtoehtoa, mutta sisältö molemmissa on sama. Tehtäväpelissä on kymmenkunta skenaariota, joiden läpäisemiseen vaaditaan esimerkiksi nousemista sarjakärkeen kuudessa viimeisessä ottelussa. Itse pääpelissä päämäärä on väljempi, pitää vain menestyä mahdollisimman hyvin enintään 50 kauden uralla.

Pelimaailmassa manageri on synonyymi tuhattaiturille, sillä periaatteessa tehtäviin kuuluisi kaikki mahdollinen uuden stadionin suunnittelusta mainossopimusten solmimiseen. Onneksi työtaakkaansa voi jakaa palkkaamalla fysioterapeutin, markkinointipäällikön ja muita ammattilaisia. Esimerkiksi apuvalmentajille voi jättää hyökkääjien tai puolustajien treeniohjelman suunnittelun, mikä helpottaa pelaamista huomattavasti.

Jos käyttää kaikkia mahdollisia apulaisia, manageritehtävät jäävät aika tarkasti siihen mihin todellisuudessakin. Pelaajan on kehitettävä joukkueen taktiikka, valittava pelaajat joukkueeseen, myytävä turhat miehet ja ostettava taitavampia tilalle. Siinä on riittävästi sisältöä yhteen peliin, sillä toimivan taktiikan keksimisessä menee jo tovi.

Jokainen on erilainen

Pelaajat ovat kaikki yksilöitä, joilla on kymmenkunta erilaista arvoa taklaustaidosta peliälyyn. Osa pelaajista on erikoistunut antamaan kulmapotkuja tai heittämään huippupitkiä sivurajaheittoja. Yksikään taidoista ei ole turha, joten joukkueen kokoamista joutuu pohtimaan tosissaan. Ottelu voi ratketa vaikka siihen, ettei kentälle löydy yhtään riittävän teknistä miestä pelintekijäksi.

Yksittäisten pelaajien taidoilla on selkeä merkitys käyttökelpoiseen taktiikkaan. Hitaista kärjistä kärsivä joukkue ei voi pelata vastahyökkäyspeliä, koska vastustaja ehtii kuitenkin valtaosaan pystysyötöistä ensimmäisenä. Se ei ole kuitenkaan ylittämätön ongelma, sillä pelityyliä voi säätää puolustuksen ärhäkkyydestä aina pelinrakentelun suoraviivaisuuteen. Taktiikoita voi muutella monipuolisesti sortumatta liikaan säätämiseen.

Uusien pelaajien ostaminen ei ole niin ongelmatonta kuin luulisi. Muiden joukkueiden miehistä tiedetään vain yleisesti heidän taitotasonsa, mutta tarkkojen tietojen saamiseksi pitää lähettää scoutti miestä tarkkailemaan. Scoutin arvion tarkkuus riippuu kykyjenetsijän tasosta, joten pelaajakaupan jälkeen tähdeksi kehuttu mies voi paljastua pelkäksi keskinkertaisuudeksi.

Yllätyksiä tosin sattuu harvoin, sillä huippuscoutin palkkaaminen ei maksa juuri mitään. Henkilökunta saisikin olla vähän ahneempaa, koska jokaiselle paikalle pystyy palkkaamaan ongelmitta alansa ykkösen. Heidän palkkatoiveensa on aina vain murto-osa yhden pelaajan viikkopalkasta.

Liikaa maaleja

Tulosten simulointi toimii hyvin, mutta ei lähellekään täydellisesti. Sarjakärkeen nousevat useimmiten parhaat joukkueet, eivätkä urheilua värittävät venymiset tai alisuorittamiset puutu nekään.

Koneen ohjaamien joukkueiden väliset lopputulokset lasketaan selvästi aivan eri systeemillä kuin pelaajan käymät, sillä joukkueeni teki ja päästi aina enemmän maaleja kuin muut joukkueet. Virhe voi olla tahallinenkin, sillä se lisää otteluihin jännitystä. Edes 2-0-tilanteessa ei voi olla varma voitostaaan, koska vastustaja voi tasoittaa tilanteen parissa minuutissa.

Otteluita seurataan suorana kentän laidalta, mutta kaikkia pallosiirtoja ei ruudulla nähdä ja kentän mittasuhteet ovat kummalliset. Kokonaisuus kuitenkin toimii mainiosti. Ottelutapahtumista voi päätellä, onko laitapakki liian hidas pitämään Beckhamia tai sen, että puolustus valuu jatkuvasti liian alas, jolloin pakit eivät saa syötettyä palloa riittävän varmasti keskikenttäpelaajille.

Sama urheiluruudusta

Otteluiden jälkeen voi vielä vilkaista ottelun huippukohdat illan tv-koosteesta. Se järkeistää paljon reaaliaikaisen ottelun tapahtumia, sillä kooste on valmiiksi purkitettu. Siinä pelaajat eivät liiku tekoälyn komentamina, vaan videopätkät ovat valmiiksi purkitettuja.

Lopputulos jopa vastaa suorana nähdyn ottelun tapahtumia varsin hyvin. Jos ottelun aikana ihmetteli, miten pallo potkaistiin puolesta kentästä parilla pompulla maaliin, tv-kooste näyttää mitä oikeasti tapahtui. Junnupelien tuurimaali muuttuukin kaukolaukaukseksi, joka muuttaa suuntaansa puolustajasta tai avaukseksi, johon kärkimies kurottaa jalkansa väliin.

Pahimmillaan tapahtumat poikkeavat täysin siitä mitä ottelun aikana nähtiin. Esimerkiksi Kanu ampui rangaistuspotkun suoraan päin maalivahtia, mutta ehtikin ensimmäisenä palloon ja tuikkasi sisään. Koosteessa Kanu ampuu pallon ylärimaa hipaisten katsomoon ja tekee maalinsa vasta seuraavassa tilanteessa. Pikkumokien takia jätin koosteen usein katsomatta, sillä pelin kannalta sillä ei ole mitään merkitystä.

Koosteessa kuullaan lähinnä selostajien kommentteja, mutta otteluissa pauhaavat vain yleisöt. Niistä nyt ei valtaviksi tunnelman kohottajiksi ole, varsinkaan kun kotikatsomo hurraa ekstaasissa niin vastustajien kuin omienkin suorituksille. Peleihin saisi pikkuhiljaa tulla aidolta kentältä tuttu buuaaminen, vihellyskonsertit ja efekteistä tehokkain, epäuskoinen hiljaisuus. Pelin hauskin osuus tosin liittyy juuri ääniin, sillä cup-arvontatuloksia lukeva britti kuulostaa huvittavan masentuneelta.

Käyttöliittymä on puolipeliä

Käyttöliittymä on mainio. Pelin lukuisista valikosta toiseen vaihdetaan näppärästi hartianapeista, ärsyttäviä lataustaukoja tai hidastavia valikon avausanimaatioita ei ole. Tuttua valikosta toiseen pomppimista ei ole nimeksikään, sillä kaikki tarvittavat tiedot ovat aina näkyvillä ruudulla. Esimerkiksi uutta sopimusta tehdessä ruudun alalaidassa näkyy, kuinka paljon palkkabudjetissa on vielä ylimääräistä rahaa, eikä tietoa tarvitse mennä erikseen katsomaan finassiruudusta.

Lähes ainoa huonosti suunniteltu yksityiskohta on otteluiden aikana pelaajien suoritustason näyttävä ruutu, josta näkee miesten väsymyksen ja kuinka hyvin ne ovat ottelussa pärjänneet. Kokoonpanoa ei voi kuitenkaan muuttaa, vaikka ruudun tietojen mukaan vaihtopäätökset kuitenkin tehdään. Vaihtoja varten on hypättävä erilliseen vaihtoruutuun, jossa samat tiedot saa näkyviin hankalammin.

LMA Manager 2001 on mainio kokonaisuus. Sen selkein heikkous on sama kuin urheilupeleillä aina: uutena peli viehättää, mutta ensimmäistä LMA:ta pelanneille 2001-versiossa ei ole yhtään mitään uutta. Pelityypin sisäisessä hierarkiassa LMA Manager on kuitenkin yhtä selvä ykkönen kuin maineikas Championship Manager -sarja PC:llä, sillä LMA eroaa kilpailijoistaan toimivan käyttöliittymän ansiosta.

85