LMA Manager 2003 (PS2) – Maine myytävänä

Jos työpaikkaa vaihtaessaan pääsee palkitsevampaan hommaan paremmalla palkalla, on järkevää vaihtaa. Jalkapallomaailmassa ja sitä mallintavassa Codemastersin mainiossa LMA Managerissa tempusta saa ahneen jengipetturin maineen.

Codemastersin LMA Manager -managerisarja edustaa koulukuntaa, jossa futisjoukkueen managerit huolehtivat kaikesta mahdollisesta mainossopimuksista harjoitusohjelmien suunnitteluun. Tosin pelaajan on pakko päättää vain kokoonpanoista ja taktiikoista, sillä tekoälyn ohjaamat apulaiset osaavat järjestellä seuran muut arkirutiinit. Apulaismanageri esimerkiksi voi hoitaa pelaajien sopimusneuvottelut, palkata seuran henkilökunnan ja valvoa nuorisojoukkueen kehitystä.

LMA Manageriin lisenssoidut pelaajalistat ovat paitsi ajankohtaiset myös riittävän laajat, sillä manageroitavana on 16 eri divisioonaa Englannista, Skotlannista, Italiasta, Ranskasta, Saksasta ja Espanjasta. Työpaikkaa voi vaihtaa vapaasti seurasta ja maasta toiseen, jolloin johdettavia joukkueita on 722 ja hankittavia pelaajia miehekkäät 17 000.

Laajuudesta huolimatta LMA Manager on nopeasti omaksuttavissa, ja lähestymistapakin on varsin kevyt. Mieltä ei masenneta miljoonilla tilastoilla, ja pelaajilla on eri ominaisuuksia maltilliset kymmenkunta puskutaidosta juoksuvauhtiin. Kone huolehtii alussa lähes kaikesta, mutta työtehtäviä voi kerätä itselleen sitä mukaa, kun omaksuu pelin eri osa-alueita.

Fläppitaulu liukusäätimillä

Taktiikoiden muuttelu sujuu muutamalla liukuvalikolla yllättävän monipuolisesti. Perusryhmityksen lisäksi voi päättää syöttöjen pituuden lyhyistä passeista kaaripalloihin, sen, pyritäänkö pelaamaan laitojen kautta vai keskeltä keskikenttämiesten tekniikkaan luottaen ja sen, kuinka puolustavasti tai hyökkäävästi joukkue kentälle sijoittuu. Hartianappeihin saa perustaktiikan lisäksi suunniteltua vielä neljä vaihtoehtoista pelityyliä, vaikka loppuminuuttien kilpikonnapuolustusta varten.

Ottelut näytetään suorana, jolloin tekoälyn ohjaamat ukkelit potkivat palloa ruudulla taktiikan mukaisesti. Idea ei täysin toimi, sillä kenttätapahtumat muistuttavat liiaksi satunnaista puistopotkiskelua eikä huippujalkapalloa. Touhusta on vaikea päätellä taktiikoiden toimivuutta, sillä turhan usein vain yksi kenttäpelaajista reagoi palloon ja muut häröilevät kuin junnut perhosten perässä nappulaliigassa.

Toki otteluissa näkee nopeasti, jos pakki ei pysy vastustajan laitalinkin kyydissä. Samaan lopputulokseen pääsee lähettämällä vakoojan tarkkailemaan vastustajajoukkuetta, sillä skoutti urkkii toisen joukkueen pelaajien ominaisuudet ja taktiikan selville jo ennen alkuvihellystä.

Vaikka ottelutoteutus hieman tökkii, pidän LMA Managerin tulostenlaskusysteemistä, sillä se on paitsi nopea myös uskottava. Sarjassa pärjäävät useimmiten parhaat joukkueet, mutta altavastaajien huippukaudet ja voittajasuosikkien alamäet ovat mahdollisia. Lopputulokset jättävät vaikutelman siitä, että hommassa on logiikkaa sattumalla maustettuna eikä tuloksia vain arvota.

Harjoittelu on lahjattomia varten

Parhaastakaan taktiikasta ei ole iloa, jos pelaajamateriaali on kelvotonta. Miehet paranevat joko pelaajakaupoilla tai harjoittelukentällä, jossa voi laatia yksilöllisen ohjelman jokaiselle pelaajalle tai yhteisen koko puolustukselle. Realistisesti treenatessa on tehtävä kompromisseja työn ja levon suhteen. Lisäksi saman ohjelman jyystäminen kaudesta toiseen johtaa pelaajien yksipuolistumiseen kuten todellisuudessakin.

Jos harjoittelu ei tuota tulosta, tarpeettomat pelaajat voi potkaista joukkueesta vapaiksi agenteiksi. Miehet voi sitten korvata muista joukkueista ostetuilla vahvistuksilla tai sopimuksettomilla vapailla pelaajilla. LMA Managerissa on voimassa UEFA:n uudet siirtosäännöt. Sopimuksettomia nuoria lupauksia ei voi enää kaapata korvauksetta, mikä tekee eläkeikää lähestyvistä veteraaneista kiinnostavia hankintoja.

Selkein ongelma on sopimusneuvotteluiden vuorovaikutuksen puute, sillä kone ei ikinä kerro, miksei ostotarjous tai sopimusehdotus kelpaa. Pelaaja joutuu itse arpomaan, onko syynä vaatimaton palkka, sopimuksen lyhyys tai liian pitkä kesto vai kenties huonot bonukset, ja korjaamaan sitten paperia. Ainoa palaute on binäärisen tyly kyllä- tai ei-vastaus.

Käyttöliittymä toimii mainiosti, sillä se on tehty puhtaasti padia ajatellen. Valikosta toiseen pompitaan hartianapeista eikä ärsyttäviä lataustaukoja tai hidastavia valikon avausanimaatioita ole. Matemaatikkona tosin kaipaisin selkeitä lukuja mieluummin kuin graafisia kuvaajia pelaajien eri ominaisuuksista. Tyhmäkin tajuaa nelosen olevan vitosta suurempi nopeammin kuin kahden viivan pituuksia toisiinsa vertaamalla.

LMA Managerissa viehättää kepeys, sillä pelaajaa ei masenneta loputtomilla yksityiskohdalla, ja silti mahdollisuudet vaikuttaa pelitapahtumiin ovat erinomaisen monipuoliset. Uudistuksia edellisestä osasta ei juuri ole, mikä tutusti sekoittaa pisteet antavan pelitestiohjelman, ja ne on pakko haarukoida mutu-pohjalta.

80