Logitech Chillstream ja Logitech Cordless Precision

www.logitech.com

Miksi ostaa PS3:lle eri valmistajan tarvikepadi? Logitech tarjoaa syyksi tuuletusta ja perusohjainta kookkaampaa designia.

Chillstream on padi, jossa on yhdysrakenteinen tuuletin. Propellin ja ohjainkapulan epäpyhä ristisiitos saattaa kuulostaa Ihmemiehen märältä unelta, mutta vispiläohjain on täyttä todellisuutta. Padin pohjaan asennettu tuuletin puskee käsille tuoretta ilmaa ja pitää sormet kuivina tiukoissakin pelisessioissa.

Ilmastoinnilla on myös haittapuolensa, sillä näppien nauttiessa korvat kärsivät. Tuulettimen tuottama meteli ylittää kirkkaasti PS3:n käyntiäänen ja pinna palaa nopeasti, ellei käytössä ole kuulokkeita. Ilmankierron saa toki nappia painamalla pois käytöstä, mutta tällöin ohjain menettää ainoan valttikorttinsa.

Valitettavasta Chillstreamin muut ominaisuudet eivät herätä ihastusta. Tatteja lukuun ottamatta padi on kuin puolalaisen kyläsepän tekemä, enkä todellakaan tarkoita tätä hyvässä mielessä. Analogiset hartianapit on korvattu tunnottomilla digitaalinappuloilla, joilla on paha tapa hirttää pohjaan. Myös ristiohjainta ja toimintapainikkeita vaivaa tuntuman puute ja varsinkin mätkintöjen pelaamista voi verrata lasinsirujen syömiseen. Häviöputken aikana pää kaipaisi samanlaista viilennintä kuin kädet.

Langallinen ohjain kuulostaa nykyään vitsiltä, mutta Chillstreamissä on lyhyt, alle kaksimetrinen nyöri. Tämä käytännössä pakottaa pelaamaan lattialla, ellei malta investoida USB-jatkojohtoon. USB:n ansiosta itsensä kiusaamista voi jatkaa myös PC-peleillä.

Tuuletin vie ohjaimesta suuren tilan, niinpä laite ei kooltaan ole sieltä siroimmasta päästä. Liiketunnistimetkin ovat unohtuneet suunnittelupöydälle, joten kallistelut ja heilumiset ovat muiden padien heiniä. Toteutuksen kruunaa järjestelmäpainikkeen puuttuminen.

Koolla on väliä

Xbox 360:n ohjain on mielestäni kenties paras koskaan valmistettu padiohjain. Nappulat ja tatit on sijoitettu ergonomisesti oikein, liipaisimet ovat just presiis ja ohjaimen koko on skandinaavisille leipälapioille sopiva. Cordless Precision on Logitechin vastaus niille, jotka toivovat jotain boksimaisen kookasta myös PS3:lle.

Cordless Precisionin sarvet ovat huomattavasti suuremmat ja paremman muotoiset kuin Sonyn verrokissa, minkä ansiosta myös nakkisormiset saavat ohjaimesta tukevan otteen. Isompi koko estää tehokkaasti käsien puutumisen pelaamisen venyessä pikkutunneille.

Tatit ovat mukavan jämäkät, eivätkä ne lipsu peukaloiden alta. Korjausliikkeisiin ei ole tarvetta, kun sopivan raskasta sauvaa ei vahingossa tule tuupittua ääriasentoon. Tatit on sijoitettu kapulaan samoin kuin PS3:n vakio-ohjaimissa, mikä ei ergonomian kannalta ole paras vaihtoehto.

L2- ja R2-painikkeina toimivat jäykähköt liipaisimet, joiden tuntuma ja muotoilu ovat valovuosia edellä Dualshockeista. Sopivan koverat liipaisimet eivät aiheuta ärräpäitä edes räiskintäpeleissä.

Sauvojen ja analogivetimien laadukkuus ei ikävä kyllä jatku muihin nappeihin, joita vaivaa ikävä tunnottomuus. Painallukset eivät aina välity perille asti ja varsinkin ristiohjain jää kauas Sonyn vastaavasta. Mätkintäpelien ystäville ohjain ei sovellu, mutta räiskintäharrastajan virtuaalikivääriksi kapula on omiaan.

Muotoilun lisäksi Microsoftilta lainataan myös paristokäyttöisyys. Ladattavat akut olisivat olleet plussaa, sillä patterijumppa lisää käyttökustannuksia. Akkuparistot ratkaisevat osittain ongelman ja ohjain on onneksi varsin virtapihi.

Liiketunnistimet ovat tärinöiden ohella myöhästyneet bussista, joten ohjain ei anna kätösille palautetta eikä ohjaaminen onnistu padia heiluttelemalla.

Ohjain vaatii toimiakseen vastaanotinmokkulan liittämistä Pleikkariin. 40-gigaisen konsolin omistajia tämä saattaa kismittää, sillä etupaneelin kahdesta USB-portista toinen on uhrattava kapulan käyttöön. USB-mokkulan ansiosta padi toimii myös tietokoneessa.

Pleikkaripadien paksu-Bertta on vioistaan huolimatta mallikas kokonaisuus ja omiin tassuihini ohjain istui siroa Sixaxista paremmin. Akkujen, tärinöiden ja liiketunnistimien puute sekä tunnottomat painikkeet kuitenkin estävät ohjaimen nousun raskaaseen sarjaan.

* * * * *

Logitech Chillstream

*

Analogitatteja lukuun ottamatta surkea tuuletinohjain.

Logitech Cordless Precision

***

Pikkuvikainen, mutta käsissä mukava padi.

Artikkeli on luettavissa www.pelit.fi:ssä 4.2.2009.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…