Logitech Dinovo Mini -mininäppäimistö

Arvostelu on luettavissa Pelit.fi:ssä 3.9.2008.

www.logitech.fi

Konsolin tai olohuone-PC:n kanssa tarvitaan välillä näppäimistöä, mutta enimmäkseen lisälaite lojuu tyhjän panttina huoneen nurkassa. Dinovo Mini istuu huomaamattomasti kaukosäätimien joukkoon.

Harva yhdistelmä on yhtä hankala kuin kotisohva ja näppäimistö: pöytäkäyttöön alun perin suunnitellun syöttölaitteen naputtelu sohvalla tai löhötuolissa ei vain ole kovin mukavaa, vaikka asiaa katsoisi miltä kantilta. Ongelmaa on yritetty ajan saatossa ratkoa langattomuudella ja mitä ihmeellisimmillä syliin muka istuvilla scifi-designeilla, mutta lopputulos on yleensä vain perusnäppäimistöä huonompi.

Logitech on kunnostautunut erilaisten tyylikkäiden olohuonekoneiden ja konsoleiden näppäimistöjen suunnittelussa jo aikaisemmin, mutta monet tarpeelliset ominaisuudet yhdistyvät vasta uudessa Dinovo Minissä. Sen perusidea on yksinkertainen: koska ison näppäimistörumiluksen käyttö ja erityisesti säilytys olohuoneessa ei ole kovin mukavaa, miksi tehdä sellainen? Lähtökohdaksi on viisaasti otettu kommunikaattori-tyylinen minikokoinen design, joka näyttää hyvältä myös pöydän reunalle jätettynä.

Myös PS3:lle

Hiukan kännykkää isompi Dinovo Mini kytketään tietokoneeseen tai PS3:een bluetoothilla. Käytössä oleva kone valitaan takakannen alle piilotetusta kytkimestä, mikä on hiukan outo ratkaisu. Jos ohjainta haluaa vaihdella kahden koneen välillä, täytyy laitetta aukoa koko ajan. Yhtä hyvin kytkin olisi voitu laittaa kätevästi omaksi napikseen näkyville.

PS3-käyttäjälle toinen tuskan ja ahdistuksen aihe on, että Logitech ei edelleenkään käytä PS3:n bluetooth-yhteyttä, vaan näppäimistöä varten usb-porttiin on kytkettävä erillinen vastaanotin. Tämä ei sinänsä ole iso vaiva, mutta uudemman, vain kahdella usb-portilla varustetun PS3-version omistajalla saattavat loppua liitännät kesken.

Langattomien laitteiden suurin ongelma on jatkuva pattereiden vaihtoruljanssi. Dinovo Minissä on viisaasti kännykkätason Li-Ion-akku, joka vie vähän tilaa, on erittäin kevyt ja suurimpana plussana kestää kauan. Yhdellä latauksella käyttöajaksi luvataan jopa kuukautta, mikä on helppo uskoa, sillä testissä virta ei loppunut satunnaiskäytöllä kahdessa viikossa. Edes mahdollinen virran loppuminen kesken ei ole suuri ongelma, sillä näppäimistöä voi käyttää akun latautuessa. Tällöin ollaan tietenkin kiinni laturin johdossa, mutta ratkaisu on silti näppärä erilliseen akkulaturiin verrattuna.

Kymmenen sormea laudalla

Dinovo Minissä on kansi, joka suojaa näppäimistöä säilytyksen aikana kertyvältä pölyltä. Saranointi on riittävän tukeva, jotta kansi lukkiutuu kätevästi paikoilleen pois sormien tieltä.

Varsinainen kirjoittaminen sujuu mukavasti. Näppäintuntuma on mainio ja painikkeet vaativat juuri sopivan verran voimaa toimiakseen. Pienellä harjoittelulla normaali kymmensormijärjestelmä toimii yhtä hyvin kuin esimerkiksi vastaavan kokoisessa Nokian kommunikaattorissa. Tällöin laitetta on tosin pidettävä pöydällä, joten sylissä perinteinen peukaloilla naputtelu toimii paremmin.

Näppäinsijoittelu on pääosin hyvin mietitty, vain muutamat painikkeet vaativat muistamista. Suomalaiselle tällainen on Ä-kirjain, joka täytyy synnyttää erikseen kahden painikkeen yhteisnapautuksella. Onneksi tarvittava apupainike löytyy peukalon alle lähes luonnostaan, joten parin päivän jälkeen asiaa ei enää edes huomaa.

Oikeaan ylänurkkaan sijoitettu hiirenkorvike on hyvästä paikastaan huolimatta Dinovo Minin heikoin ominaisuus. Pyöreä levy toimii kahdessa eri tilassa: joko kosketuslevynä tai digitaalisena suuntapainikkeena. Jälkimmäinen toimii paremmin, mutta on hiukan suuripiirteinen keino hiiren ohjailuun. Kosketuslevyn ongelma on paha epätarkkuus, sillä vaikka sormea liikuttaisi kuinka varovaisesti tahansa, hiiren osoitin hyppii vähän minne sattuu ja tuntuu tahmaavan kuin täi tervassa. Lopputuloksena ohjainta tyytyy pian käyttämään vain digitilassa. Epämääräinen hiirikontrolli ei varsinaisesti tuhoa Dinovon käytettävyyttä, mutta se on turhauttava tahra muuten mainiossa laitteessa.

Dinovo Mini on kankeasta hiirestään huolimatta ehdottomasti kätevin tällä hetkellä myynnissä oleva vaihtoehto PS3:n ja olohuone-PC:n näppäimistötarpeisiin. Pienestä koosta ja tyylikkäästä designista saa tosin maksaa itsensä kipeäksi: noin 135 euroa näppäimistöstä on melko suolainen hinta.

Tapio Salminen

detsku:

PS3:n ja PC:n välillä valitseva kytkin on piilotettu takapaneelin alle.

Valmistaja ja testikappale:

Logitech

Yhteystyyppi:

Bluetooth (donglella)

Yhteensopivuus:

PC, PS3

Hinta:

135 euroa

Tyylikäs ja mukava pikkunäppäimistö, jonka ainoat heikkoudet ovat kankea hiirenkorvike ja kova hinta.

****

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…