Logitech Wingman Cordless GamepadThrustmaster Firestorm Wireless GamepadLangattomat luksuspadit

Logitechin ja Thrustmasterin uusimmat huippupadit ovat kuin hyvä liikeyritys: ne eivät tarvitse johtoa toimiakseen. Ominaisuuksia ei silti ole karsittu.

Tietokonepelien yleisin ohjaustapa, näppäimistö ja hiiri, ei aina ole paras mahdollinen kaikkiin peleihin. Esimerkiksi erilaiset taistelupelit ja useimmat konsolikäännökset toimivat huomattavasti paremmin kunnollisella padilla komennettuina. Ohjaustuntuma on intuitiivisempi ja kaikki tarvittava löytyy nopeasti yhdestä paketista sormien ulottuvilta.

Logitechin ja Thrustmasterin huippumallit ovat molemmat langattomia. Käyttäjän ei tarvitse roikkua koneen vieressä, vaan hän voi vaikka loikoilla kaukana sohvalla. Radiotekniikalla toteutettu yhteys on samanlainen kuin esimerkiksi langattomissa hiirissä, joten ohjaimen ja USB-väylään liitettävän vastaanottimen välillä ei tarvitse olla näköyhteyttä.

Logitech tukee voimatehosteita, Thrustmasterin käyttäjät saavat eläytyä peleihinsä ilman tärinöitä. Logitechin voimatehosteet ovat sopivan jämäköitä, eikä laite surise häiritsevästi.

Nappi poikineen

Molemmissa padeissa on tarpeeksi nappeja ylikuormittamaan jopa veteraaniluokan harmonikansoittaja. Kummassakin on kahden analogitatin ja yhden digitaalisen suuntaohjaimen lisäksi yhteensä kymmenen erilaista perustoimintapainiketta.

Vaikka painikkeiden määrä on sama, sijoittelussa on päädytty eri ratkaisuihin. Logitechissa on kuusi peukalonappia ja neljä liipaisinta, kun Thrustmasterissa asia on toisin päin. Käytännössä Logitechin vähäisempää liipaisinmäärää on miellyttävämpi käyttää, sillä Thrustmasterin kanssa sormet menevät helposti sekaisin ja virhepainalluksia syntyy liikaa. Lisäksi Thrustmasterin peukalonapit on numeroitu oudosti pystyyn Logitechin selkeämmän vaakatyylin sijasta.

Analogitatit on sijoitettu symmetrisesti vierekkäin keskelle ohjaimia. Thrustmasterin tatit ovat painettavia, Logitechilla tätä toiminnallisuutta ei ole nähty tarpeelliseksi.

Logitechin tatit liikkuvat huomattavasti kevyemmin kuin Thrustmasterin vastaavat. Eron huomaa selvimmin muutaman tunnin pelisession jälkeen. Thrustmasterin käyttäjän peukalot ovat vääntämisestä hellinä, kun Logitechilla pelannut ei rasitusvammoista kärsi.

Erikoisuutena Logitechissa on oikeaan etureunaan sijoitettu liukukytkin. Sitä voi käyttää esimerkiksi erilaisten lentopelien kaasukahvana.

Daavid ja Goljat

Ohjainkaksikko eroaa toisistaan eniten ulkoisilta mitoiltaan ja painoltaan. Ero tuo mieleen GameCuben ja Xboxin ohjaimet. Logitech on kookas ja selvästi painavampi paketti, kun taas Thrustmaster on suunniteltu pienille käsille.

Etenkin massaero on melkoinen, sillä Logitech tuntuu kädessä lähes kaksi kertaa Thrustmasterin painoiselta. Tähän vaikuttaa jo sekin, että Logitech ottaa virtansa neljästä AA-paristosta, kun Thrustmasterille riittää kaksi pienempää AAA-paristoa.

Käytössä Logitech on painostaan huolimatta Thrustmasteria miellyttävämpi. Pienissäkin käsissä Logitechin käyttöasento on mukavampi, sillä sen kanssa ranteet pysyvät suorassa. Thrustmasterin kahvat on käännetty jyrkempään kulmaan, minkä takia ranteet vääntyvät ja kädet väsyvät pitemmässä käytössä.

Digitaalinen suuntaohjain on Logitechissa kuppimainen, ja väli-ilmansuunnatkin toimivat sen kanssa ongelmitta. Thrustmasterissa sen sijaan on kohotukset vain pääilmansuuntien kohdalla, minkä takia ohjaustuntuman saaminen on hankalampaa.

Ergonomiapuolella Thrustmasterin ainoa etu on kumimainen pinnoite, josta saa hikisilläkin käsillä hyvin kiinni. Se ei kuitenkaan riitä korvaamaan muuten Logitechia heikompaa muotoilua.

Monipuolisuutta ohjelmoitavuudella

Yllättävän harvat PC-pelit tukevat suoraan padeja, joten kalliin ohjaimen hankinta pelkästään paria suosikkia varten ei tunnu järkevältä. Ongelma ratkeaa ohjelmoitavuudella.

Molempien ohjaimien mukana toimitetaan monipuolinen ohjelmointisovellus, jolla padin toiminnot voi säätää haluamikseen. Näin uutta padiaan voi käyttää minkä tahansa pelin kanssa, eikä suoraa tukea tarvita.

Päätoiminnoiltaan molemmat ohjelmat ovat samanlaisia. Eri peleille on valmiita asetuksia, minkä lisäksi käyttäjät voivat luoda omia. Logitechin ohjelma on Thrustmasterin vastaavaa helppokäyttöisempi ja selkeämpi, mutta ei aivan yhtä monipuolinen. Asiaan perehtyvät voivat asettaa Thrustmasterin nappeihin muun muassa erilaisia näppäinsarjoja ja säätää analogitattien voimakäyriä.

Thrustmasterin runsaiden toimintojen käyttöä hankaloittaa todella karu ja vaikeaselkoinen käyttöliittymä. Logitech myös toimii käytännössä paremmin, ja esimerkiksi Max Paynen pelaaminen sujuu Logitechilla yllättävän kivuttomasti. Thrustmasterilla hiiriemulaatio toimii tateilla vain häiritsevän nykivästi.

Kokonaisuutena Logitechin padi on Thrustmasteria toimivampi paketti. Sen käyttömukavuus on parempi ja säätöohjelma selvästi havainnollisempi. Lisäbonuksena laite myös tukee voimatehosteita. Kyllä Thrustmaster pelaamiseen kelpaa, mutta se on viimeistelyssä vielä reilusti kilpailijaansa jäljessä. Etenkin säätöohjelma kaipaisi kipeästi uusittua ja selkeämpää käyttöliittymää.

Logitech Wingman Cordless Gamepad

www.logitech.com

Testikappale: Toptronics Oy

Hinta: noin 50 euroa

Liitäntä: USB

Nappeja: 6 peukalopainiketta, 4 liipaisinta, kaasukahva, aloitusnappi

Thrustmaster Firestorm Wireless Gamepad

www.thrustmaster.com

Testikappale: GNT Finland Oy

Hinta: noin 40 euroa

Liitäntä: USB

Nappeja: 4 peukalopainiketta, 6 liipaisinta

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…