Logitech Z-5450 - Surroundia langattomasti

www.logitech.fi

Valmistaja: Logitech

Analoginen sisääntulo: minijakkiliitin: etu-, takakaiuttimet ja subwoofer

Digitaalinen sisääntulo: kaksi optista ja yksi sähköinen digiliitäntä

Vahvistimen kokonaisteho: 315 W (rms)

Pääkaiuttimet: 38 W

Surroundkaiuttimet: 40,5 W

Keskikaiutin: 42 W

Subwoofer: 116 W

Muuta: Langattomat takakaiuttimet

Tukee: Dolby Digital, DTS ja Dolby Pro Logic II

Testikappale: Logitech

Testattu: Xbox 360, Xbox, PS2 (optisella välijohdolla)

Hinta: noin 400 euroa

Pasta on hyvää, mutta lattialla mateleva kotiteatterin johtospagetti on harvoille herkkua. Logitechin langaton surround-paketti kuulostaa ratkaisulta pulmaan.

THX-logolla koristeltu Logitech Z-5450 on pelaajille suunnattu 5.1-kaiutinjärjestelmä, jossa on viisi pientä satelliittikaiutinta ja yksi subwoofer. Erikoista systeemissä on se, että ääni takakaiuttimiin välitetään langattomasti 2,4 GHz:n taajuudella. Piuhoista ei pääse täysin eroon, sillä takaämyrit on liitettävä sähköverkkoon.

Kaiuttimien liittäminen PC:hen tai konsoliin on helppoa. Paketin mukana toimitetaan minijakkiliitin PC:n äänikorttiin liittämistä varten. Lisäksi erillisen ohjausyksikön takana on kaksi optista ja yksi sähköinen digitaaliliitäntä sisään tulevalle äänelle, mutta digiliittimiin tuleva välijohto pitää hankkia erikseen.

Dekooderi tunnistaa Dolby Digital-, DTS- ja Dolby Pro Logic II -ääniraidat, joten järjestelmä on käyttövalmis, kun tarvittavat johdot on kytketty. Takakaiuttimien sijoittelua rajoittaa parin metrin pituinen sähköjohto, joka osittain kumoaa langattomuudesta saavutetun edun.

Kuuden ja puolen tuuman bassoelementin ympärille rakennetun subbarin lastulevykotelo on tukeva. Myös satelliittikaiuttimet ja ohjausyksikkö ovat asiallisen jämäkät, mikä antaa paketista viimeistellyn vaikutelman. Illuusion pilaa surkea kaukosäädin, jonka lonksuvat nappulat jumittuvat satunnaisesti pohjaan. Harmi on iso, sillä kaukosäädintä tarvitaan jatkuvasti.

Ääniasetukset ovat erittäin pelkistetyt. Subbarille ja keskikaiuttimelle on oma voimakkuusasetuksensa kuten myös takakaiuttimien surround-efektille. Oikean ja vasemman kanavan välistä tasapainoa ei voi säätää, mikä on ongelma silloin, kun kaiuttimia ei voi sijoittaa symmetrisesti kuuntelupaikan ympärille.

Hyvinkö jytisee

Testasin settiä digitaalisen ääniraidan sisältävillä konserttitallenteilla, elokuvilla ja peleillä. Musiikkikäytössä äänelliset puutteet havaitsee helpoimmin. Bassoista jää uupumaan tiukin potku, vaikka ne murisevat melko maukkaasti. Yksielementtisissä satelliittikaiuttimissa on keskialueella kuultavissa lievää metallisuutta ja diskanttitoisto jättää myös vähän toivomisen varaa.

Elokuvakäytössä ääni kuulostaa kertaluokkaa paremmalta. Dolby Digital- ja DTS-ääniraidat toistuivat täsmällisesti, joskin hiljaisissa kohdissa surround-kaiuttimista kuuluu suhinaa.

Pelikäytössä Logitech Z-5450 näyttää kyntensä. Esimerkiksi Call of Duty 2:ssa efektivoittoinen äänimaisema vyöryy kuulijan yli joka suunnalta. Konekiväärin kalkatus ja kohtalotovereiden parkaisut sekoittuvat tykin jylinään ja luovat uskottavan kolmiulotteisen vaikutelman.

Valmistajan ilmoittama kokonaisteho tuntuu optimistisen suurelta, sillä Spinal Tap -äänenvoimakkuuksia lähestyttäessä Logitech Z-5450:n puhti loppuu kesken. Silti normaalikäytössä desibelejä ja basson jytkettä riittää enemmän kuin alakerran mummo sietää.

Joissakin testeissä valitetaan, että lähetinyksikkö saattaa häiritä langattoman puhelinluurin, hiiren tai muun 2,4 GHz:n taajuudella toimivan laitteen toimintaa. Itse en havainnut mitään ongelmia takakaiuttimien kanssa.

Musiikin kuuntelussa langaton Logitech ei vakuuta, mutta leffakäytössä ämyrit ajavat asiansa, kunhan kuuntelutila ei ole liian suuri. Pelaajalle kunnolliseen äänikorttiin tai konsolin optiseen ulostuloon liitettynä Z-5450 on hintaansa nähden loistava valinta.

Hyvää: Pesee useimmat PC-kaiuttimet mennen tullen.

Ääni kulkee takakaiuttimille langattomasti.

Menettelee myös leffakäytössä.

Huonoa: Kaukosäädin on surkea kapistus.

Oikean ja vasemman kanavan tasapainosäätö puuttuu.

Kumpikin takakaiutin varaa yhden sähköpistokkeen.

**** (neljä tähteä)

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…