Lost Treasures of Incocom I & II

Olipa kerran ajan ja avaruuden paras seikkailupelitalo, Infocom. Sen tavaramerkkinä olivat puhtaat tekstipelit, kirjat, joissa pelaaja otti päähenkilön roolin. Myös pakkaukset olivat omaa luokkaansa. Esimerkiksi Starcross oli sullottu lentävään lautaseen ja Hitchhikers Guide to the Galaxyn mukana oli ei teetä! Valitettavasti Infocomin johto ei hallinnut leiviskäänsä yhtä suvereenisti kuin palkkalistoillaan uurastaneet pelintekijät.

Tieto Infocomin lopullisesta vararikosta ei tullut kellekkään alaa seuranneelle yllätyksenä. Siinä määrin pitkään Infocom oli jo sinnitellyt tutkainta vastaan. Suurin suru puseroon tuli, kun Infocomin pelit yksi kerrallaan katosivat kauppojen ja maahantuojien varastoista. Siitä pitäen epätoivoiset fanit ovat saaneet etsiä helpotusta vieroitusoireisiinsa piraateilta tai divareista.

Vaikka tietokonegrafiikka on kehittynyt huimasti sitten Infocomin päivien, mikään ei voita mielikuvitusta kutkuttavaa tekstiä. On paljon helpompi nähdä maaginen linna sielunsa silmin kuin piirtää se tietokoneen ruudulle. Ilmiö on tuttu kaikille lempikirjansa elokuvaversioon pettyneille. Useimmat Infocomin pelit ovat myös siitä mukavia, että niissä on vaikea jäädä lopullisesti jumiin. Aina voi kokeilla vielä jotain. Kaikkea ei tarvitse tehdä tietyssä järjestyksessä, ja maailmat ovat täynnä yksityiskohtia, joissa riittää tutkimista pitkään. Vaikka esimerkiksi Enchanterin Kulcad-loitsua on tarkoitus käyttää vain yhdessä tilanteessa, sen voi heittää mihin tahansa maagiseen esineeseen hyvin mielenkiintoisin tuloksin. Kulcad on tosin kertakäyttöinen, heh.

Toki aika on ajanut joissain kohdin myös Infocomin pelien ohitse. Etenkään käskytulkkien sanavarastot eivät ole niin laajoja kuin niiden joskus soisi olevan. Mutta nämä ohjelmat onkin suunniteltu perus-PC:n rajoituksille, ja ne on suunniteltu hyvin.

Vaikka Infocomin aarrearkkuja ei olekaan pakattu alkuperäisten pelien veroisiin kuoriin, mukaan on sisällytetty myös jotain uutta. Ykkösestä löytyy kaikkiin peleihin sekä kartat että vinkit, ja kakkoseenkin on vinkkikirjan tilaulomake (grrr). Vain Beyond Zorkin kartta on jätetty pois, sillä peli kartoittaa vieraillut paikat automaattisesti.

Sanalla sanoen etenkin The Lost Treasures of Infocom I on tämän syksyn paras peliostos mitä hinnan ja laadun suhteeseen tulee. Sopii joululahjaksi niin perheen kesken- kuin täysikasvuisillekin.

92