Lumines Live! (Xbox 360)

Hyvässä palikkapelissä on jotain maagista: äärimmäisen yksinkertaisen pelin imu iskee mustan aukon voimalla. Ja seuraavan parin viikon ajan silmissä vilisee vain palikoita. Addiktio ei tietenkään synny itsestään vaan efektiä pitää ruokkia klassisella helppo oppia, vaikea hallita - rakenteella.

Luminesissa pudotetaan neljään osaan jaettuja kaksivärisiä neliöitä kaukaloon. Kuviota pyöritetään oikealle tai vasemmalle. Kääntelyn tavoitteena on vähintään neljän samanvärisen pikkuneliön yhdistelmä. Pienin sallittu kuvio on, yllätys yllätys, neliö. Suuremmista suorakaiteista ja niiden yhdistelmistä irtoaa enemmän pisteitä.

Palikat eivät katoa saman tien, vaan kaukaloa pyyhkivän pystysuoran lasersäteen tahtiin. Kun viiva rullaa kohdalle, neliöiden muodostama kuvio katoaa ja yläpuolella sijaitsevat neliöt putoavat alemmas. Merkittävimmät vaikeustasoon vaikuttavat tekijät ovat säteen pyyhkimisnopeus ja palikoiden putoamistahti. Touhun kokonaistempo on pääasiassa ripeä, joten peliliikkeiden täytyy tulla selkäytimestä. Syvälliseen meditointiin on harvoin aikaa.

Peräti kahdessa erilaisessa pulmatilassa mietintämyssyä saa pitää päässä jo tovin. Ruudun tyhjentäminen rajoitetulla palikkavalikoimalla nyrjäyttää aivot pidemmän päälle. Tiettyjen kuvioiden muodostaminen on kiperää, mutta huomattavasti rennompaa pähkäilyä. Päättelytehtävät tuovat touhuun arvokasta vaihtelua, sillä ne eivät ole pelkkää kokeillaan kerran -täytettä. Konetta tai ihmistä vastaan pelattavassa kaksintaistelussa pelialueen keskiviiva siirtyy palikoita tuhotessa aina vastustajaa kohti. Kun tila loppuu, tulee noutaja.

Tetsyua Mizuguchin alun perin PSP:lle ilmestynyt Lumines niittaa osa-alueet yhteen pettämättömällä tyylitajulla. Kentän mukaan muuttuva musiikki ja grafiikka ovat kiinteä osa Luminesin hypnoottista viehätystä. Mainiot taustabiisit elävät katoavien blokkien mukana ja vaihtelevan näköisiin palikoihin sopeutuminen on osaltaan menestyksen mitta. Kun musiikki, palikat ja biisiin hienosti nivottu pelitempo muuttuu yhtäkkiä, pasmat menevät helposti sekaisin.

Lumines on mehevin palikkarumba sitten kuningas Tetriksen. Live-versiossa on rahastuksen kitkerä sivumaku, sillä suurin osa pulmista, konevastustajat ja vaihtoehtoinen Advanced-kenttäsetti ovat maksullisia. Lypsäminen ei tosin liiemmin kiusaa, sillä Lumines on joka tapauksessa Live Arcaden eliittiä ja hintansa väärti.

90