Mad Catz Fender Precision Bass

www.madcatz.com

Ratkeaako Rock Bandin tai Guitar Heron kitara jo liitoksistaan? Mad Catzin vaihtoehto on laadukkaammin koottu ja mikä tärkeintä, oikean soittimen kokoinen.

Merkittävä osa bändipelien viehätyksestä tulee riittävän aidoilta soittimilta näyttävistä ohjaimista. Yksinkertainen pelimekaniikka muuttuu taianomaisesti parhaaksi mahdolliseksi huviksi, kun ruudulla rullaavia merkkejä hakataan lelukitaralla tai -rummuilla tavallisen padin sijasta.

Guitar Heron ja Rock Bandin mukana tulevat ohjaimet ajavat asiansa, mutta pakettihinnan järkevänä pitämisen nimissä jossain on täytynyt säästää. Niinpä markkinoilla on aukko laadukkaille, mutta samalla myös huomattavasti hintavammille ohjaimille. Näistä useimpia on kuitenkin todella vaikea tai jopa mahdoton saada hankittua täällä pohjan perukoilla, koska myynti on keskittynyt pääasiassa Pohjois-Amerikkaan. Mad Catz on mukava poikkeus, sillä firman leluja saa pienellä vaivalla hankittua myös Suomessa.

Koolla on väliä

Mad Catzin tärkein ero pelien omiin soittimiin on koko: ohjain on oikean basson kokoinen. Yksistään tämä lisää soittamisen tunnelmaa kummasti, kun käsissä ei enää olekaan neljänneksellä kutistettu lelu. Realismia ei silti ole viety aivan loppuun asti, sillä paino on pidetty alhaisena. Tämän ymmärtää matalampien kuljetuskustannusten kannalta katsottuna, mutta muuten asia jää harmittamaan.

Jos keveys todella kaivertaa, voi kitaran sisälle itse aina kasata lisämassaa vaikkapa lyijypainoilla. Tämä tosin voi sotkea ohjaimen painopisteen, joka on nyt erinomaisen mukava, ja soitin pysyy kaulassa ilman keikkumisen vaaraa. Tässä auttaa paljon mukana tuleva aito Fender-kitarahihna, joka on laadultaan aivan eri luokkaa kuin pelien omien soittimien vastaava. Hihna on myös niin pitkä, että soittaminen onnistuu haluttaessa aidosti polvikorkeudelta.

Oikean soittimen muotoilu on jäljitelty bassoon erinomaisesti. Lankun reunaa on kallistettu ja pyöristetty juuri oikeista kohdista, minkä ansiosta käsi lepää soittimen päällä mukavasti. Lisämukavuutta tuo strummin yläpuolelle kiinnitetty taso, jonka päällä soittokäden peukaloa voi lepuuttaa sormien näppäillessä menemään.

Tarkasti ilman kolinaa

Precision Bass on virallinen Rock Band -lisävaruste, joten suunnittelufilosofian perusteet ovat samat kuin Rock Bandin omassa kitaraohjaimessa. Kaulan frettipainikkeet on upotettu samalle tasolle muun kaulan kanssa, mikä helpottaa sormien liikuttamista nappulalta toisella tiukimmissa soolokohdissa. Kaulan juuressa on tuttuun tapaan oma frettirivi sooloja varten, mutta painikkeiden käyttäminen on aivan yhtä hankalaa kuin aidossa Rock Band -kitarassa.

Laadultaan fretit ovat aivan eri tasoa kuin alkuperäisessä Rock Band -ohjaimessa. Nappuloiden liikerata on saatu pidettyä niin pienenä, että ne eivät kolise samaan tapaan kuin perusohjaimessa. Tästä huolimatta painikkeet reagoivat todella nopeasti ja sormiin tulee juuri riittävä palaute siitä, että painallus on mennyt perille. Kestävyyttä en viikon soittamisella uskalla arvailla, mutta jos yleiseen laadun tunteeseen luottaa, niin Mad Catzin fretit kestänevät kidutusta.

Ei kitaristeille

Ohjaimen erikoisuus on kaksiosainen strummi. Ratkaisulla on haettu lisätarkkuutta oikeasta bassonäppäilystä tuttuun kahdella sormella ylöspäin soittamiseen. Vienosti naksuva strummi on frettien tapaan erittäin laadukkaan oloinen ja tarkka, mutta itselleni se osoittautui ohjaimen isoimmaksi kompastuskiveksi. Olen tottunut basistiksi joutuessani näppäilemään strummia neljällä sormella, mihin kahteen osaan jaettu strummi ei oikein sovi. Välillä osuin vahingossa kumpaankin strummiin ja tein näin tyhmiä virheitä harjoittelunkin jälkeen.

Vaikka omat tottumukset unohdettaisiin, on kaksiosainen strummi silti outo ratkaisu. Se sopii varmasti useimpien ihmisten bassoiluun, mutta jako ei istu soolokitarointiin lainkaan. Koska kitarakuviot ovat yleensä bassoa nopeampia, täytyy strummia rämpyttää vauhdikkaammin. Tällöin kahteen osaan jaetusta strummista täytyy ottaa kiinni jommasta kummasta päästä keskikohdan sijasta tai virheitä tulee yhtenään. Mad Catzin strummi on myös hiukan raskas, ja sen todella nopea rämpyttäminen vaatii hiukan turhan paljon voimaa.

Strummin lisäksi ohjaimessa on toinen yksityiskohta, jonka takia sitä ei voi suositella soolokitaristille: soittimessa ei ole lainkaan vibrakampea. Tämä ei haittaa basistia, mutta kitaristina huippupisteille haluava tarvitsee vibran eikä ilman voi elää. Kampi on jätetty pois, koska oikeassa esikuvassakaan sitä ei ole, mutta se on laiha lohtu. Kammen sijasta vibra on rakennettu kitaran alaetureunassa olevaan nappulaan, jonka ruuvaaminen ajaa saman asian. Knopin käyttäminen tiukemmissa kohdissa on kuitenkin täysin mahdotonta, joten ominaisuus on käyttökelvoton.

Precision Bass on erittäin laadukkaasti koottu ohjain, jonka aito koko kohottaa soittamisen tunnelmaa. Nimensä mukaisesti se sopii vain basistille, mikä on harmittavaa. Kuka muka oikeasti soittaa vain pelkkää bassoa, eikä koskekaan kitarasooloiluun? Jos basismi on aatteesi, on Mad Catz pakko-ostos. Rock Band -brändäyksestä huolimatta ohjain toimii ongelmitta myös Guitar Hero World Tourissa, vaikka virallinen sivu toista väittääkin.

Arvostelu on luettavissa www.pelit.fi:ssä 4.3.2009.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…