Madden NFL 09 (PS3) – Juhlakalu

Amerikkalainen jalkapallo on pirullinen laji. Vaikka atleettinen kroppani on sekä poikkeuksellisen hidas että pieni, en pärjännyt tekonurmishakissa.

20 vuotta täyttänyt Madden-jenkkifutis on yksi niistä harvoista videopeleistä, joissa pääsee käyttämään oikeita tosielämän tietotaitoja. Yhdessäkään urheilupelissä tekoäly ei noudata niin hyvin lajin lainalaisuuksia kuin amerikkalaisessa jalkapallossa.

Madden vaatii pelisilmää, sillä kaikki oikean lajin taktiikat toimivat myös virtuaalijalkapallossa. Syvällisyys nostaa aloituskynnystä, joten peli opettaa pelaajalleen kaiken tarpeellisen.

Kaikki pelaa

Hyökkäyksen linjaa voi lukea kuten oikeaa. Puolustaessa pelaan yleensä vapaassa roolissa olevaa tukimiestä (linebacker eli LB). Jos vastustaja lähtee puskemaan eteenpäin, tulossa on juoksupeli ja taklaan pallonkantajan. Jos hyökkäyksen linja (etummaiset miehet) vetäytyy pelinrakentajansa ympärille, luvassa on heittopeli, jolloin peitän linjan taakse tulevan hyökkääjän tai muun tekemisen puutteessa ryntään taklaamaan pelinrakentajaa.

Madden NFL 09 panostaa aloittelijaystävällisyyteen. Vaikeustaso säätyy pelaajan taitojen mukaan, sillä kone pitää taitotasosta kirjaa koko ajan. Helpoimmillaan pitää osata vain heittää ja juosta sinne minne pyydetään, sillä kone huolehtii jopa tilanteeseen valittavan taktiikan. Siinä vaiheessa, kun jo ymmärtää, milloin kannattaa juosta, milloin heittää tai potkaista pallo pois, Madden 09 antaa jo pari vaihtoehtoista pelitapaa.

Pelin mittaama henkilökohtainen Madden IQ kuulostaa pelkältä markkinakikkailulta, mutta systeemi todella toimii. Jokaisen ottelun tapahtumat ja tilastot vaikuttavat siihen, miten tekoäly käyttäytyy veteraaninkin suhteen. Systeemi pakottaa muuttamaan yksinpelissä omaa pelitapaansa, sillä heittopeli vaikeutuu sitä enemmän mitä enemmän sitä käyttää.

Onnenpyörä

Juoksu- ja heittopeli eivät edelleenkään ole tasapainossa. Todellisuudessa juokseminen on varmin tapa edetä, mutta Maddenissa heittopeli on yhä kuningas. Vaikka viime kauden koko ottelun kääntävät unelmapitkät heitot ovat harvinaisia, pelinrakentajat ovat edelleen turhan varmakätisiä.

Bonuksena EA:n ilmeinen rakkaus urheiludraamaan tekee heittämisestä ennakoimatonta. Vastaanottajat nappaavat turhan usein sankarikoppeja puolustajien keskellä, mutta avainhetkillä pudottavat pallon ypöyksin ollessaan. Nykyistä lottoa mieluummin näkisin reilun pelimäisen systeemin, jossa vapaalle miehelle heitetty pallo saadaan varmasti kiinni ja ahdistetulle laiturille viskatessa epäonnistumisen riski olisi suurempi. Ei haittaisi, vaikka pelinrakentajiin hieman vaikuttaisi tulossa oleva taklauskin. Nyt heitto lähtee zenmäisen tyynesti, vaikka kolme jättimäistä ruhoa peittää päälle rynnätessään koko näkökentän.

Juoksupeli on parantunut pelkästään sillä, että taklaukset voi väistää oikein ajoitetulla blokilla tai pyörähdyksellä aikaisempaa paremmin. Pyörähtäessä on vieläpä harvinaisen tyydyttävää, että blokkaajat tukevat pelaajan sätkimistä, sillä keskushyökkääjä saattaa iskeä lonkassa jo roikkuvan miehen irti.

Välikauden malli

Koska painopiste on ollut pelin aloittelijaystävällisyydessä, veteraanit jäävät hieman nuolemaan näppejään. Be a Pro -pelimuoto, jossa pelataan roolipelityyliin vain yhdellä kehittyvällä pelaajalla, on pysynyt edellisestä kaudesta muuttumattomana. Samoin on pysynyt kausipeli, jossa toimitaan joukkueen managerina pelaajakauppoja tehden ja lupauksia treenaten.

Nettipeli on sen sijaan kehittynyt aika vakuuttavasti. Parhaimmillaan 32 pelaajaa pääsee pelaamaan samaan turnaukseen omilla joukkueillaan. Madden 09 yhdistyy EA Sportsin netissä pelattavaan fantasiafutispeliin, jonka joukkueen voi siirtää nettipeliä varten omaan koneeseensa.

Kauden yksi suurimmista muutoksista on myös typerin. Koko jenkkifutiksen ideana on, että neljällä yrityksellä liikutaan 10 jaardia. Yleensä kolmella ensimmäisellä yritetään edetä ja neljännellä luovutaan pallosta potkaisemalla, ettei hyökkäysvuoro vaihdu vastustajalle syvällä omassa kenttäpäädyssä. Madden 09 rikkoo idean.

Madden 09:ssä onkin vaikeustasosta riippuen yhdestä viiteen uusintayritystä, jolla edellisen yrityksen voi kelata taaksepäin ja pelata uudelleen. Voi sitä riemua, kun kaksinpelissä kelaa kaverin 30 jaardin maaliheiton ajasta ikuisuuteen ja käskee yrittää samaa uudelleen. Onneksi ajankelauksen saa pois päältä.

Kaikkia ennakkoversion tekoälybugeja ei ole korjattu.  Kone menee liian helposti laidasta yli eikä koppia hakiessa tunnista sivurajoja. Aivan rajoille suuntautuvissa kuvioissa laiturit saattavat mennä kentän ulkopuolelle huitomaan olevansa vapaana. Tekoäly ei myöskään pysäytä kelloa loppuhetkillä aikalisällä kuten pitäisi, minkä takia johtoasemassa saa usein turhan helpon voiton.

Madden näyttää edelleen uskomattoman komealta. Pallojen perään kurottavat hyökkääjät näyttävät parhaimmillaan suoraan televisiosta napatuilta eivätkä sääefektit jää paljon jälkeen. Sateessa maalialueelle tunkemisissa on kunnolla fiilistä, kun miehet nousevat yltä päältä ravassa jalkojen sutiessa lisää mutajälkiä kenttään.

20 vuotta täyttäneen Madden-sarjan NFL 09 ei ole mikään juhlapainos, johon olisi upotettu tavallista enemmän verta ja hikeä. Kyse on vain pelisysteemin tasapainotuksesta ja kausipäivityksestä parilla muutoksella pelikaavaan.

Madden-kirous iski ensi kertaa ohi kansipelaajasta, suoraan EA:n omaan nilkkaan. Kansikuvapoika Brett Favre myytiin Green Baysta Jetsiin, joten vihreässä pelipaidassa komeileva Favre näyttää hyllyssäkin edelliskautiselta peliltä.

81