Madden NFL 11 (Xbox 360) – Eläkeläiset

John Madden ehti jo eläkkeelle, mutta miehen nimikkopeli kirmaa verevämpänä kuin koskaan.

Madden NFL:n nykyinen tekijätiimi vei pelisarjan aiempaa realistisempaan ja hitaampaan, mutta pelattavuudeltaan sujuvampaan suuntaan. Kauden vuosipäivitys jatkaa samalla linjalla.

Konsolisukupolven urheilupelit alkavat olla jo siinä pisteessä, että mitään häikäiseviä graafisia uudistuksia ei nähdä. Pikku-uudistuksia kuten kiiltävämpiä kypäriä lukuun ottamatta vuoden Madden näyttää suurin piirtein samalta kuin kymppikin.

Virtaa peliin

Vuosipäivityksen suurin markkinajippo tuntee nimen gameflow, jossa tekoäly valitsee hyökkäys- tai puolustuskuvion ennalta määrättyjen vaihtoehtojen joukosta. Nokkelimmat jo huomasivatkin, että ominaisuus on ollut sarjassa vaikeustasoihin piilotettuna pitkään, mutta gameflow vie konseptin vielä pari askelta pidemmälle.

Gameflow-systeemin varsinainen pihvi on tekoälyn käyttämän pelikuviovalikoiman säätämisessä. Esimerkiksi hyökkäysvuoroa varten pääsee tekemään laajoja listoja, jotka jakaantuvat muun muassa sen perusteella, monesko yritys on menossa ja kuinka pitkä matka ensimmäiseen yritykseen on. Lisäksi jokaiseen eri tilanteeseen valitsemiaan kuvioita voi pisteyttää sen mukaan, kuinka usein haluaa tekoälyn valitsevan juuri kyseisen taktiikan. Puolustus-Gameflow’n valinnoissa vaihtoehdot ovat yhtä mittavat.

Oletusarvoisesti Gameflow ei aina tuota optimaalista tulosta. Jos jaksaa nähdä vaivaa omaan pelityyliin ja joukkueeseen sopivien taktiikoiden rakentamisessa, tekee Gameflow’n käyttö pelistä paljon sujuvampaa ja ennen kaikkea nopeampaa.

Yksi Maddenien suurimmista heikkouksista on ollut, että seitsemän minuutin neljänneksillä pelattuna yhteen yksinpeliin menee helposti lähemmäs tunti, moninpeliin yleensä vielä enemmän. Gameflow vähentää pelikirjan pläräämiseen kuluvaa aikaa, ja koska pelikuvion voi (supertärkeässä tilanteessa) aina valita myös käsin, ei Gameflow varsinaisesti haittaakaan. Aloittelijoille Gameflow on suoriltaankin hyvä tapa tutustua peliin ja oppia, millaiset kuviot ovat milloinkin toimivia.

Juokse kuin kone

Muuten Madden 11:n uudistukset ovat suhteellisen pieniä, lähinnä sujuvuutta edistäviä. Ohjaimen nappien toimintohelvettiä on järkevöitetty, ja nyt esimerkiksi pelaajien liikuttelu kentällä audiblejen ja linjamuutosten kautta on helpompaa kuin aiemmin. Sprinttinapin kanssa kikkailun voi jopa jättää tietokoneen huoleksi ja keskittyä tärkeämpiin asioihin kuten puolustajien väistelyyn.

Pelimuodoista ei uutta löydy. Mukana ovat sarjan peruspalikat eli yksittäiset matsit, managerointia ja varaustilaisuuksia sisältävä usean kauden mittainen franchise, yhden pelaajan edesottamusten ympärille keskittyvä Be a Superstar. Ainoana melkein-uutuutena löytyy DLC:nä kymppi-Maddeniin lisätty seepiavärjätty AFL-liiga ja Ultimate Team, jossa kootaan omaa fantasiajefujoukkuetta keräilykorteista. Online-pelaajia kiinnostanee uusi tiimipohjainen 3 vastaan 3 -kimppakiva.

Vuosipäivityksenä Madden 11 ei ole yhtä suuri askel eteenpäin kuin viime vuoden versio, sillä uusi tiimi sai jenkkifutiksen perusasiat ja pelin rytmityksen kohdalleen jo Madden 10:ssa. Kauden muutokset ovat vain peliä helpottavia ja virtaviivaistavia, mutta luonteeltaan sellaisia, että paluu vanhaan ei enää kiinnosta. Myös pelisarjaa tutustumattomille Madden 11 on juuri sujuvuutensa ansiosta paras tapa tutustua taktisen käsimunapelin hienouksiin.

85