Manchester United: Premier League Champions – Liigapelin huumaa

Jalkapallopelejä on kahdenlaisia: niitä, joissa pallo liimautuu koipeen ja niitä, joissa pallon hallinta on oma taiteen lajinsa. Kick Off on viime mainitun periaatteen uranuurtaja, Sensisoccer taas tuorein ja menestynein versio aiheesta: se on ilmestynyt peräti yhdelletoista eri pelikoneelle! (Ei ihme, että John Hare, Sensible Softwaren pomo puhuu yhden ainoan oikean peliformaatin puolesta.)

Manchester United: Premier League Champions on (onneksi) Kick Off/Sensisoccer-klooni. Itse asiassa peli vaikuttaa ensisilmäyksellä suorastaan yksi yhteen kopiolta Sensisoccerista. Kentän kokosuhteet ovat samat, kontrollit häkellyttävän tutut, eikä pelissä näytä aluksi olevan mitään uutta ja mullistavaa, mikä edes jollakin tavalla tekisi sen järkeväksi julkaisuksi. Itse asiassa peli tuntuu Sensisocceria huonommalta: pelattavuus ei ole niin hienostunutta ja toiminta tahmailee kuvaruudun kansoittuessa liigaa.

Englannin liiga -fanille MUPLC on kuitenkin mannaa. Peli tarjoaa kokonaisen liigakauden (kaikki 5 divisioonaa ja pakolliset cupit) jokaisen ottelukierroksen jälkeen päivittyvine liigataulukkoineen ja tilastoineen. Kaikkiaan 2500 pelaajan oikeat nimet, taidot ja kyvyt (10 eri parametria), jopa ihon- ja tukanvärit on huomioitu.

Otteluiden välillä voi tarkistaa loukkaantuneet pelaajat ja vammojen laadun, samoin pelikiellossa olevat. Viheriölle valitaan jäljelle jääneistä sopiva tehotiimi. TactiGridin avulla pelaajat voi järjestää käytännössä minkälaiseen hyökkäyskuvioon tahansa, perinteiset 4-2-4 tai 4-3-3 ovat tietysti mukana, mutta keskikenttäpelaajat voi halutessaan sumputtaa yhteen kasaan esimerkiksi puolustusalueen tuntumaan. Tai yhdeksän pelaajaa voi räväyttää hyökkäykseen yhden huolehtiessa puolustuksesta!

Samanaikaisesti kautta voi tahkota neljä "manageria" (eli pelaajaa), joskaan manageripeli MUPLC ei missään nimessä ole. Erilaiset sää- ja kenttäolosuhteet ovat luonnollisesti mukana, samoin itse viriteltävät liigat ja cupit.

Pelaajat ovat sensimäisen pieniä, mikä tekee pelin seuraamisen vaikeaksi: naama kuvaruudussa kiinni yksityiskohdat saattaa kuvitella näkevänsä, mutta pelaajien (oikeita) tukanvärejä ei taatusti hahmota. Edes jonkin verran kookkaammat pelaajat olisivat piristäneet pelin ulkoasua kummasti, toisaalta peli olisi hidastellut tällöin varmasti vieläkin enemmän kuin nyt.

Kaksinpelifanaatikot tuskin innostuvat MUPLC:sta, Sensisoccer ja Kick Off(2) löytynevät kuitenkin jo jokaisen itseään kunnioittavan jalkapallopelifanaatikon kokoelmista. Yksinpelaajalle liigakauden tahkoaminen on kuitenkin mukava haaste ja tuo pallon potkimiseen selkeän päämäärän.

78