Mario & Luigi: Superstar Saga (GBA) – Sienitrippi

Maailmassa voi luottaa aika harvaan asiaan. Kuoleman, verottajan ja Pelit-lehden lisäksi listalle kuuluu Nintendo, jonka Mario & Luigi: Superstar Saga on hieno esimerkki siitä, kuinka Gameboy Advancen roolipeli pitää tehdä.

Prinsessa Peach -parka. Hänellä on valtaa, vaurautta ja kauneutta, mutta elämä jatkuvan kidnappausuhan alla mättää. Nyt Peachia ei kidnapata kokonaan, hän menettää vain kauniin äänensä. Mushroom Kingdom on kauhun vallassa, kun Peach puhuu pelkin pommein. Kyllä, pommein, sananmukaisesti.

Valtakunnan supertähdet Mario ja Luigi lähtevät pelastusretkelle naapurimaahan Beanbean Kingdomiin. Heti alussa yllätytään, sillä vanha vihollinen ja sarjakidnappaaja Bowser ryhtyy yhteistyöhön Marion ja Luigin kanssa. Bowser haluaa prinsessalle äänen, ettei seuraava kaappausprojekti kaadu pommien puheeseen. Nintendomainen tarina toimii.

Taistelupari

Uusi ohjaussysteemi on nerokkaasti ideoitu. Pelaaja liikuttaa Mariota ja Luigia yhtä aikaa ristiohjaimella, lisäksi kumpaakin hahmoa käsketään yhdellä napilla ja toisella hartianapilla. Hartiasta valitaan toiminto ja A tai B toteuttaa sen. Mario ja Luigi voivat tehdä myös yhteistyötä, jolloin marssijärjestyksellä on merkitystä. Mario ja Luigi vaihtavat keskenään paikkoja start-näppäimellä.

Tasoloikassa on hypytettävä sekä Mariota että Luigia yhtä aikaa tasolta toiselle, mikä antaa pomppimiseen aivan uutta imua. Veljekset oppivat pompun lisäksi muitakin temppuja, joita käytetään puzzleissa. Mario voi esimerkiksi moukarilla tempaista Luigin littanaksi, jolloin pikkuveli pystyy ryömimään esteiden ali. Marion tulikouralla sytytetään Luigin housut liekkeihin, jolloin kaksikko säntäilee pitkin ruutua muurinmurtajan voimalla tuhoten esteet tieltään. Marion kierrehypyllä veljekset leijailevat esteiden yli.

Taistelusysteemissä on uusia ideoita, vaikka pohjimmiltaan se on vanha kunnon vuoropohjainen järjestelmä. Mariolla ja Luigilla on sekä soololiikkeitä että yhteisiä temppuja. Yhteistyö on tehokkaampaa, mutta vaatii oikea-aikaista nappien painamista ja pientä opettelua. Lisäksi yhteiset hyökkäykset syövät veljespisteitä.

Taisteluita voi yrittää välttää, mutta jos Mario tai Luigi osuvat viholliseen, Fight Club kokoontuu heti. Pakenemisyritys voi onnistua, mutta se syö kallisarvoisia kultakolikoita. Mukana on myös minipelejä, jotka ovat keskivertoa parempia ja niihin palaa mielellään vielä myöhemminkin. Pelisysteemi on erittäin luonteva, oikea ergonomiaihme.

Mario & Luigi: Superstar Saga ei ole maailman vaikein peli, mutta haastetta on riittämiin ja laajuutta vielä enemmän. Marion ja Luigin seurassa viihtyy vaikkei vasta-alkaja olisikaan.

Parempaa grafiikkaa en ole Gameboylla nähnyt. Nintendo luottaa perinteisiin: väripaletti on sadasta aiemmasta pelistä tuttu ja visuaalinen tyyli ilakoiva, charmikas ja sympaattinen. SP:n kuvaruutu on kuin tehty tällaisia pelejä varten.

Yli osiensa summa

Super Starin historia on varsin mielenkiintoinen, sillä peli on teoriassa sarjansa kolmas osa. Square teki vuonna 1996 Super Nintendolle Super Mario RPG: Legend of the Seven Starsin, jonka epävirallinen jatko-osa, Nintendo 64:n Paper Mario, muistutti kovasti roolipeliä. GBA:n Superstar Saga on Paper Marion henkinen jatko-osa, joka hehkuu kuuluisaa Nintendo-taikaa.

Jos tuntee Marion jo 1980-luvulta alkaen, nauttii pelistä vieläkin enemmän, sillä Nintendo arvostaa historiaansa. Jo alkuanimaatiossa on pari mainiota sisäpiirivitsiä. Mario-maailman oma sisäinen logiikka ei petä.

Siitä voi narista, että ylimääräisenä herkkuna on jälleen kerran sama vanha Super Mario Bros. Olisin pärjännyt ihan hyvin laatikosta löytyvillä kolmella-neljällä vanhallakin Super Mario Brosilla.

Mikäli Superstar Sagaa pelaa GameCuben padilla telkkarissa Gameboy Playerilla, peliin ilmaantuvat myös tärinäefektit. Minkäänlaista moninpeliä ei mukana ole, mikä ei epäsosiaalista minua häiritse tippaakaan.

Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Kun Mario & Luigi: Superstar Sagan kerran ottaa käteen, siitä on vaikea päästää irti. Onneksi avioeroon ei Suomessa enää etsitä syyllisiä. Olisi noloa, jos asiakirjoissa olisi välirikon syynä Mario & Luigi: Superstar Saga.

92