Mario Party 4 (GameCube) – Viattomuuden aika

Jos Mario Party 4 olisi ihminen, se olisi lapsuuden loppua elävä, ei enää niin pikkutyttö. Semmoinen, jolla on kujeileva mieli, helmeilevä nauru ja jota suuret murheet eivät ole koskettaneet.

Mario ja kaverit ovat juhlatuulella. Sinut on kutsuttu mukaan ja voit ottaa aveciksi kolme ystävääsi. Tietokone auttaa, jos kaverit ovat liian kaukana tai kiireisiä. Voit valita hahmon tutuista Mariosta, Luigista, Peachista, Daisysta, Yoshista, Donkey Kongista ja päättää sen jälkeen, kenen temmellyskentälle tie vie.

Valikossa on viisi kenttää, joilla jokaisella on oma ilmeensä ja isäntänsä. Kentät ovat kuin lautapelejä. Ensiksi arvotaan etenemisvuoro, sitten virtuaalinoppa näyttää, kuinka monta askelta tai ruutua matka jatkuu. Ruutu, johon pysähdyt, aktivoituu ja kiva tai kiusa voi alkaa.

Keräät kolikoita, vaihdat paikkaa kaverin kanssa, saat hyödyllisiä esineitä, menetät niitä, pääset (tai joudut) pyöräyttämään onnenpyörää. Jos kuljet kaupan tai arpajaismyymälän ohitse, pystyt piipahtamaan ostoksilla, elleivät rahasi ole lopussa.

Rahankeruun sijasta perimmäinen tarkoitus on saada haltuunsa tähtiä. Laudan johonkin nurkkaan on sijoitettu tähtiruutu, jonka kohdalle päässyt voi ostaa tähden itselleen 20 kolikolla. Sen jälkeen peli arpoo tähden seuraavan paikan ja niiden jahtaaminen voi jatkua.

Jokaisen nopanheittokierroksen jälkeen tarjoillaan välipalaksi minipeli. Pelaajat ryhmitetään joko mies miestä vastaan tai tiimeiksi pienen sormiverryttelyn pariin, jonka voittaja saa palkkioksi aina niin tarpeellista rahaa. Mittaa vastustajista otetaan erilaisissa minipeleissä, esimerkiksi perinteisissä uimakisoissa tai posauttamalla ylös leijuvista ilmapalloista puhki vain se oikean värinen.

Hupsuttelun runsaudensarvi

Mario Party 4 on toisaalta yksinkertainen peli ja toisaalta runsaudensarvi. Idea on yksinkertainen, mutta sattumia ja yllätyksiä on ripoteltu mukaan melkoinen määrä. Minipelejä on kehitetty nelisenkymmentä erilaista, olkoonkin, että ne ovat klassisen yksinkertaisia. Minipelejä pääsee pelaamaan ilman lautapeliosuutta ja valikosta löytyy muutama sellainenkin minipeli, joita ei itse pääpelissä nähdä laisinkaan.

Mario Partyn väritys on riemukasta ja kukkeaa. Ääninä ovat ne samat tutut älähdykset, joihin Mariota eri muodoissaan pelanneet ovat jo kauan sitten tottuneet.

Pelin voittaja saa lahjan, eikä huvittuneen hyväntuulista hymynkaretta voi olla tuntematta suupielissään, kun lahja liitelee esiin fanfaarien säestämänä. Hupsuahan se on, mutta juuri hupsuus on se ominaisuus, joka Nintendon peleissä eniten viehättää. Aikuista otsanrypistelyä löytyy ihan riittävästi pelimaailmasta, saati sitten elämästä.

Kaveriporukassa toisen yllättävä epäonni jaksaa huvittaa aikansa, mutta pidemmän päälle älyllistä haastetta ei ole tarjolla, eikä strategioitten luomisella pötkitä Mario Partyssä pitkälle. Ainakin niille, joiden elämä pyörii lasten ehdoilla Mario Party 4 on ehdoton hankinta. Japanin tähti voittaa Afrikan vastaavan koska tahansa.

75