Mario Party 6 (GameCube) – Putkimiehen superbileet

Mario pitää taas juhlat ja nyt meteli on älytön. Tällä kierroksella yleisön joukossa näkyy mikki.

Mario Party on virtuaalilautapeli, jonka lomassa jauhetaan 2-4 pelaajan lystikkäitä minipelejä. Kuudennen Mario Partyn kiinnostavin koukku on mikrofoni, jota käytetään muutamissa mini- ja bonuspeleissä.

Kuokin Marion bileissä vasta ensimmäistä kertaa, joten minulla ei ole kokemusta edellisten kemujen tasosta.

Party game -peruspelissä mittelö alkaa kolmiulotteisen laudan aloitusruudusta. Omalla vuorolla isketään vinhasti pyörivää noppakuutiota ja edetään nopan osoittamaan ruutuun. Ennen nopanheittoa käytetään erikoisruuduista tai kaupoista saatavia esineitä, jotka auttavat pelaajaa tai haittaavat vastustajia. Hyödyllisintä roinaa ovat noppatulosta parantavat esineet, sillä klassisten lautapelien tapaan rivakka eteneminen on voiton avain. Muutaman vuoron jälkeen päivä vaihtuu yöksi ja laudan reitit ja bonuspaikat muuttuvat.

Kun kaikki ovat siirtyneet, osanottajat kilpailevat satunnaisesti valitussa minipelissä. Matsin voittaja tai voittajat saavat rahaa, jolla ostetaan kaupparuuduista bonuksia ja tähtiä.

Kokonaiskilpailun mestari valitaan ynnäämällä arvokkaat tähdet ennalta määrätyn vuorokaton jälkeen. Tähtien tarkka hankintatapa vaihtelee pelilaudan mukaan, mutta rahalla saa ja nopalla pääsee -periaate pätee aina. Parhaimmillaan tuntikausia kestävän moniottelun jälkeen jaetaan bonustähtiä muun muassa taitavimmalle minipelien mättäjälle.

Lukuisia tyylikkäästi viimeisteltyjä minipelejä ei kannata kuvata yksitellen: ne vaativat tasaisen sekoituksen taitoa, tuuria ja teräviä hoksottimia. Lautapelin hahmojen sijainnin mukaan minipelit ovat joko kaikki vastaan kaikki-, kaksi vastaan kaksi- tai yksi vastaan kolme -tyyppisiä. Samaan ruutuun päätyvät pelaajat joutuvat kaksintaisteluun, jonka dramatiikkaa lisätään raha- ja tähtipanoksilla.

Taitopelaajan silmissä hyvän tuurin tarve on lautapeliosuuden merkittävin puute. Minipelien voitto ei ole ratkaisevaa, sillä rahaa jaetaan ilmaiseksi ruuduista ja bonuksista. Sopivien bonusten hankinta, napakka noppaiskun ajoitus ja nokkela reitin valinta parantavat voitonmahdollisuuksia, mutta onnellakin pärjää. Elämyspelaajalle riittää kauniiden värien, mainioiden Mario-hahmojen ja pirteän tunnelman seassa piehtaroiminen.

Minipelejä saa jauhaa myös erikseen. Ne pitää ensin avata lautapelin puolella, mutta muutaman illan jälkeen lautapeliä ei tarvita välttämättä lainkaan.

Kato, se on mikki!

Mario Party kuutosen mikrofonipelit ovat hupaisia virityksiä. Lautapelissä niihin törmää harvoin, sillä ne ovat 1 vastaan 3 -tyyppisiä. Yksi pelaaja komentaa puhumalla esimerkiksi valtavaa pomoavaruusalusta tai muita pelaajia pakoilevaa ötökkälaumaa. Posketon Mario-tietovisa ja mainiot esteradat puristavat mikrofonista enemmän hupia irti.

Tietovisassa eteen lävähtää kysymyksiä viidestä eri kategoriasta ja oikean vastauksen pistemäärä riippuu nopeudesta ja kysymyksen vaikeudesta. Kysymykset esitetään vihjeanimaation jälkeen tai sen aikana. Aihepiirin valinta ja vastaukset hoidetaan englanninkielisillä sanoilla. Touhu on porukalla todella hauskaa, kun muut saavat ivata punastuvan visailijan mongerrusta. Konetta voi toisinaan huijata vähän sinne päin menevillä örähdyksillä.

Pari minuuttia kestävillä esteradoilla sankaria ohjataan puhumalla. Erilaiset liikekomennot tulevat reitin varrella tutuiksi. Esteradat ovat yksinpelejä, mutta niistäkin irtoaa enemmän hupia hihittävän katsojalauman edessä.

Mario Party 6 sopii mainiosti videopelejä harvemmin takoville. Helppotajuisten ideoiden ja suoraviivaisten kontrollien ansiosta jopa paremmat puoliskot ymmärtävät mistä on kyse. Yksinpelinä meininki on vaisua, mutta joukossa hauskuus tiivistyy timantin kovaksi.

87