Mario Party V (GameCube) – Afrikan tähti, nyt

Nintendon Mario Party V on kimppapeleistä hauskimpia. Kavereiden tunkiessa kylään sillä voi piristää iltaa siinä missä perinteisellä lautapelilläkin.

Mario Party V on pohjimmiltaan tuttua kloonitavaraa, vanhan hyväksi koetun teeman kierrätystä. Ensimmäinen Party julkaistiin 1999 Nintendo 64:lle ja siitä alkaen uusi versio on putkahtanut kauppoihin kerran vuodessa. Jännittävintä on katsoa, minkä verran mukana on uutta ideointia vai onko ideanikkarien puhti jo ikijäässä.

Chanel 5

Pelipaletti koostuu viidestä alapelistä, joista Party Mode on klassinen kimppapeli eli neljälle ihmiselle suunniteltu huvitus. Pelaajat valitsevat mieluisan Mario-hahmon, ja lautapelin moderni virtuaaliversio voi alkaa.

Jokainen heittää noppaa vuorollaan ja etenee laudalla silmäluvun osoittaman määrän askelia. Matkan varrella sattuu ja tapahtuu enemmän kuin kymmenessä Monopolissa ja Afrikan tähdessä yhteensä.

Vaikka tähden metsästys on päämäärä, voittaja voi olla kuka vain, sillä bonuksia saa vaikkapa ahkerasta rahankeruusta ja suurimmasta sattumusten määrästä. Se taas on silkkaa tuuria, kuka useimmiten osuu sattumaruutuun tavallisen tapahtumaköyhän ruudun sijasta.

Se pelilaudan ruutu, johon nappula pysähtyy, määrää tapahtumien kulun. Ruutu voi määrätä vaihtamaan paikkaa kaverin kanssa, antaa hyödyllisiä esineitä tai viedä niitä pelaajalta. Kaupan kohdalla voi piipahtaa ostoksilla, elleivät rahat ole lopussa.

Jokaisen nopanheittokierroksen jälkeen pelataan minipeli, jossa pelaajat jaetaan kahden hengen tiimeiksi tai pannaan kamppailemaan toisiaan vastaan. Minipelien ideat vaihtelevat räjähtävän pään kopittelusta purkin avaamiseen mahdollisimman nopeasti. Voittajille jaetaan rahaa.

Story Mode on yksinolon hetkiin. Kammo-Bowser inhoaa ihania unimaailman söpöliinikenttiä ja haluaa tuhota ne viimeistä hippusta myöten. Omaa nahkaansa Bowser ei laita likoon, vaan pelaajan on hakattava Bowserin penikat kerta toisensa jälkeen. Pelaaminen muistuttaa käytännössä Party-meininkiä.

Minipelejä pääsee treenaamaan sitä mukaa, kun niitä on pelannut jommassa kummassa edellä mainitussa versiossa. Näitäkin voi hinkata usealla eri systeemillä (viidellä, jos ollaan aivan tarkkoja), ja koitoksissa voi olla mukana yhdestä neljään ihmistä.

Super Duel Mode on uutta aikaisempiin Partyihin verrattuna. Voitetut minipelit muuntuvat virtuaalieuroiksi, joilla pääsee ostamaan moottoreita, renkaita, koreja ja pyssyjä. Näistä saa rakennettua oman helvetinkoneen, jolla voi käydä paukuttelemassa kaverin vastaavan tuusannuuskaksi.

Ja jottei peliä voi syyttää niukasta valikoimasta, Mario Party V:n bonusosiossa voi osallistua jääkiekkoiluun, rantalentopalloon ja vielä yhteen lautapeliin, joka poikkeaa selvästi Storyn ja Partyn vastaavista. Lätkän ja lentiksen vaikeustaso on äkkiseltään yllättävän kova, sillä normaalille vastukselle säädettynä molemmissa sain tietokonevastustajalta nokkiin 100-0.

Pitsiä ja kääntökauluksia

Mario Partyn meiningin kuvaamisesta tulee väkisinkin luettelo, lista erilaisista pelivaihtoehdoista. Tarkka yhdenkin vaihtoehdon kuvaaminen veisi sivun verran tilaa, niin paljon yksityiskohtia ja tapahtumia ryöppyää ruudulta tupaan. Edellinen nelosversio tuntui runsaalta, mutta viitosessa tekemisen määrä häkellyttää ja siksi viitonen tuntuu edellistä paremmalta kokonaisuudelta. Runsautta on silti helppo hallita, eikä minkään vaihtoehdon edessä tarvita opaskirjan lukemista. Huvittelun alkuun pääsee helposti ja nopeasti.

Nintendo-pelille tyypilliset hilpeät huutelut, muraukset ja iloiset rallatukset sopivat Partyn tunnelmaan saumattomasti. Kenttien värikkyys, herkullisuus ja teemat kuulostavat ja näyttävät täysin Nintendolta: Rainbow, Future, Pirate, Sweet ja Toy Dream pursuavat teemoihin sopivia kivoja yksityiskohtia. Ne luovat tunnelmaa ja antavat viimeistellyn ja mietityn vaikutelman.

Mario Party V on häkellyttävä kokemus. Kierrätys on teoriassa pitkä miinus, mutta vanhoihin vaatteisiin on lisätty niin runsaasti uutta pitsiä ja kääntökaulusta, ettei alkuperäistä alta näy. Koristelu on tehty ajatuksella, mallikkaasti ja tyylikkäästi, ja tekijätiimin ideariihi on tuottanut tulta ja tappuraa jäisen hymistelyn sijasta.

85